Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 9. október 2024Meniny má Dionýz
< sekcia Šport

Inter bude bojovať so Šachtarom o svoju prvú trofej za 10 rokov

Hráč Interu Miláno Milan Škriniar (vľavo) v súboji s Francescom Caputom z Empoli, archívne foto. Foto: TASR/AP

Inter sa naposledy tešil z európskej trofeje v roku 2010, keď vo finále Ligy majstrov zdolal Bayern Mníchov 2:0.

Düsseldorf 16. augusta (TASR) - Pondelňajšie druhé semifinále Európskej ligy UEFA 2019/2020 bude v Merkur Spiel Aréne v Düsseldorf záležitosťou futbalistov Interu Miláno a Šachtaru Doneck (21.00 SELČ). Taliansky tím v obrane so slovenským reprezentantom Milanom Škriniarom zabojuje o prvú kontinentálnu trofej za uplynulých desať rokov, ukrajinské mužstvo nabité brazílskymi legionármi by chcelo zopakovať jediný triumf v súťaži z roku 2009.

"Nerazzurri" sa dokázali v prvej sezóne pod vedením trénera Antonia Conteho dotiahnuť na rekordného majstra Juventus Turín a v Serii A za ním zaostali len o bod. Teraz majú na dosah postup do finále európskej klubovej súťaže číslo dva. Inter sa naposledy tešil z európskej trofeje v roku 2010, keď vo finále Ligy majstrov zdolal Bayern Mníchov 2:0. Odvtedy sa mu nedarí ani na domácej pôde, kde si vybojoval len pohárový triumf v sezóne 2010/2011.

Vo štvrťfinále EL zdolal Bayer Leverkusen 2:1. "Rastieme, ale musíme sa naučiť rozhodovať a zlomiť zápasy v náš prospech, keď na to máme šance. To sme proti Bayeru neurobili. Teraz sa musíme fyzicky zotaviť a pripraviť sa na ďalší skvelý zápas," povedal útočník Romelu Lukaku, ktorý počas štvrťfinále prekonal dva rekordy. Belgický kanonier strelil gól vo svojom deviatom zápase Európskej ligy/Pohára UEFA za sebou a o jeden duel tak prekonal maximum Alana Shearera zo sezóny 2004/2005. Zároveň sa stal prvým hráčom Interu, ktorý skóroval v šiestich stretnutiach európskych pohárov v sérii. Proti Šachtaru môže tieto zápisy ešte vylepšiť.

Doneck však ide do semifinále taktiež v dobrej forme. V ukrajinskej lige získal v júli s veľkým náskokom štvrtý titul v sérii a vo vyraďovacej fáze EL prešiel bez prehry cez Benficu, Wolfsburg a Bazilej. Pondelňajší duel sa bude hrať bez divákov na neutrálnej pôde v Düsseldorfe, kde sa spolu s ďalšími tromi nemeckými mestami dohráva turnaj Európskej ligy. To by mohla byť výhoda pre ukrajinský klub. Šachtar totiž už šesť rokov nehráva domáce zápasy na svojom štadióne. Konflikt z marca 2014 na východe krajiny ho donútil opustiť modernú Donbass arénu, ktorá hostila aj zápasy EURO 2012. Doneck odvtedy hrával najprv v Ľvove a teraz v Charkove.

Napriek tomu sa tímu v posledných sezónach darí a v rebríčku európskych klubov podľa UEFA za uplynulých desať rokov figuruje na 16. mieste. Až za ním sú napríklad Tottenham, Ajax Amsterdam či pondelňajší súper Inter.

"Od začiatku sezóny sme mimo ukrajinskej pôdy ani raz neprehrali - v Lige majstrov ani v Európskej lige. Ak pracujete tak tvrdo, ako moji chlapci, pokiaľ máte takú rozvahu, akú majú moji hráči, tak sa nebojíte žiadneho zápasu na žiadnom štadióne," povedal portugalský tréner klubu Luís Castro.

Ten je v Šachtare od vlaňajšieho júna a rovnako ako jeho predchodca Paulo Fonseca sa spolieha na zmesku domácich reprezentantov a brazílskych legionárov. Tých má v kádri dokopy 13 vrátane naturalizovaných hráčov Júniora Moraesa a Marlosa. Medzi najskúsenejších patrí krídelník Taison, ktorý pôsobí v Donecku už od roku 2013. "Hlavne my, čo sme v tíme tak dlho, máme v hlavách sen o postupe do finále. Vedeli sme, že keď sa dostaneme do štvrťfinále a semifinále, narazíme na silné tímy. No aj keď čelíme Interu, myslíme na finále. Chceme sa zapísať do histórie klubu a na to potrebujeme zbierať trofeje ako je táto v Európskej lige," povedal pre portál uefa.com.

semifinále Európskej ligy UEFA 2019/2020 /pondelok 16. augusta, 21.00 SELČ/:



Düsseldorf
Inter Miláno - Šachtar Doneck /rozhodca: Szymon Marciniak (Poľ.)/