Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Šport

Jubilejný 10. ročník Európskeho týždňa športu bude v závere septembra

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Do projektu sa každý rok zapája viac ako 40 európskych krajín a obyvatelia bez ohľadu na vek, zázemie či fyzickú kondíciu.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Posledný septembrový týždeň sa aj na Slovensku uskutoční jubilejný 10. ročník celoeurópskej iniciatívy s názvom Európsky týždeň športu (ETŠ). Účastníci sa môžu od 23. do 30. septembra tešiť na osobnosti slovenskej športovej scény i rôzne podujatia.

Do projektu sa každý rok zapája viac ako 40 európskych krajín a obyvatelia bez ohľadu na vek, zázemie či fyzickú kondíciu. "Našim cieľom je, aby ľudia v každom veku športovali. Či už individuálne, s kamarátmi alebo rodinou. Pohyb má povzbudiť myseľ a upevniť zdravie," povedal Vladimír Baluška, riaditeľ Národného športového centra (NŠC), ktoré je na Slovensku koordinátorom celého podujatia.

#BeActive night bude hlavnou udalosťou Európskeho týždňa športu. Tradičným miestom je bratislavský park Alfréda Wetzlera v Ružinove. Nabitý program a slovenské športové osobnosti sa na návštevníkov tešia v sobotu 28. septembra od 15.00 h do 19.00 h. Okrem zábavy budú môcť ľudia vyhrať aj zaujímavé ceny. "Pre návštevníkov sú pripravené rôzne športové disciplíny a my ich za športové výkony radi oceníme. Tešíme sa na každého, kto nám príde ukázať, čo sa v ňom skrýva," skonštatoval Baluška.

ETŠ myslí aj na deti a podporu ich záujmu o športovanie. V rámci toho prebiehajú aktivity pod názvom #BeActive School aj na materských a základných školách. "V NŠC si uvedomujeme, aké dôležité je pestovať záujem o šport už u najmenších detí. Preto sa tešíme, že v rámci ETŠ existuje aj projekt #BeActive School a zároveň pozývame všetky materské aj základné školy, aby sa do projektu zapojili," doplnil Juraj Sýkora, vedúci oddelenia projektov v NŠC.

Na ETŠ pozývajú elitní slovenskí športovci - gymnastka Barbora Mokošová, boxer Tomi "Kid" Kovács či šprintér Ján Volko. #BeActive night v bratislavskom Ružinove je aj skvelá príležitosť stretnúť vrcholových športovcov. Hlavný športový program bude mať na starosti priamo Kovács a ľudia budú mať možnosť vyskúšať si aktivity na rôznych stanovištiach vrátane gymnastiky, ktorú bude mať pod palcom Mokošová. Nebudú chýbať ani atletika, lukostreľba či veslovanie. Čoraz viac obľúbený Nordic Walking predstaví Lucia Turaz Okoličány.