Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 27. október 2024Meniny má Sabína
< sekcia Šport

Kližan získal svoj prvý titul na okruhu, v Petrohrade zdolal Fogniniho

Martin Kližan získal titul na tenisovom turnaji ATP v ruskom Petrohrade Foto: AP Photo/Dmitry Lovetsky

V pondelňajšom vydaní svetového rebríčka poskočí slovenský tenista do prvej 35-ky, čo bude jeho nové kariérne maximum.

Petrohrad 23. septembra (TASR) - Slovenský tenista Martin Kližan v nedeľu zaknihoval najväčší úspech na profesionálnom okruhu ATP, keď triumfoval na turnaji v ruskom Petrohrade (tvrdý povrch, dotácia 410.850 dolárov).

Dvadsaťtriročný tenista si vo finále poradil s talianskym protihráčom Fabiom Fogninim jasne v dvoch setoch 6:2 a 6:3.

Kližan si pripísal na konto prémiu 70.365 amerických dolárov a 250 bodov do svetového rebríčka Entry. V pondelňajšom vydaní rebríčka poskočí do prvej 35-ky, čo bude jeho nové kariérne maximum.

Pre slovenský mužský tenis to je prvý singlový titul na okruhu ATP od 23. februára 2004, keď Dominik Hrbatý triumfoval v Marseille.

Kližan bol od začiatku duelu na koni. V prvom sete svojho súpera dvakrát brejkol a dostal sa do vedenia 4:1. Vzápätí zvládol aj svoje podanie. Fognini ešte znížil na 2:6, no Kližan skompletizoval víťazstvo v prvom sete 6:2 čistým gemom.

V druhom svojho súpera opäť brejkol a dostal sa do vedenia 2:1, no vzápätí prvýkrát vo finálovom zápase prišiel o svoje podanie. Následne si hráči opäť "vymenili" podania a po siedmom geme viedol 4:3. Posledné dva gemy už boli v Kližanovej réžii a slovenský reprezentant mohol oslavovať premiérový titul na okruhu ATP.

"Som hrdý na to, že som pre slovenský mužský tenis vybojoval prvý singlový titul po ôsmich rokoch. V sobotu som sa cítil veľmi unavený. Mal som v nohách takmer štvorhodinový náročný zápas s Južným a s Filipom Poláškom sme ešte hrali štvorhru. Podarilo sa mi zregenerovať a dnes som sa cítil fit. Myslím si, že som bol na kurte lepším hráčom. Na ďalších turnajoch v tejto sezóne sa pokúsim nadviazať na úspešné vystúpenie v Petrohrade. Ešte neviem, či si dám týždeň pauzu, alebo odletím na ďalší turnaj do Kuala Lumpur," povedal Kližan v prvom rozhovore na kurte.

Fotogaléria:




"Veľmi sa teším. Martin potvrdil veľký talent, ktorý ukázal už ako junior. Priznám sa, že ma jeho triumf v Petrohrade veľmi neprekvapil, pretože jeho forma v posledných mesiacoch gradovala a dokázal to aj svojimi výkonmi, napríklad na nedávnom US Open. Veľmi sa teším z prvého mužského titulu po ôsmich rokoch. Očakával som ho síce trošku skôr. Lukáš Lacko i Kližan majú už dlho na to, aby boli v rebríčku vyššie. Dnešné finále je pre Martina taká satisfakcia za jeho ohromné úsilie, zarputilosť a systematickú prácu. Samozrejme aj pre všetkých, ktorí s ním spolupracujú a jeho rodinu. Potešili ma aj Lacko s Igorom Zelenayom, ktorí sa v Petrohrade prebojovali do finále štvorhry," povedal pre TASR generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška.

Martin Kližan získal titul na tenisovom turnaji ATP v ruskom Petrohrade
Foto: AP Photo/Dmitry Lovetsky


dvojhra - finále:
Martin KLIŽAN (3-SR) - Fabio Fognini (4-Tal.) 6:2, 6:3