Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Šport

Komisia rozhodcov pozastavila nominácie dvom rozhodcom

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Arbitri v 54. minúte najskôr nesprávne neuznali gól Banskobystričanov. V 62. minúte zápasu došlo k druhému pochybeniu hlavných rozhodcov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 22. októbra (TASR) - Komisia rozhodcov Slovenského zväzu ľadového hokeja (KR SZĽH) pozastavila nominácie dvom hlavným arbitrom Romanovi Výletovi a Milanovi Novákovi, ktorí nesprávne vyhodnotili situácie v piatkovom zápase 11. kola Tipos Extraligy medzi HK Nitra a HC MONACObet Banská Bystrica. Výleta bude pauzovať štyri duely, Novák dva zápasy. Informoval o tom web hockeyslovakia.sk.

"Arbitri v 54. minúte najskôr nesprávne neuznali gól Banskobystričanov. Po faule na útočiaceho hráča hostí malo dôjsť zo strany hlavného rozhodcu k signalizácii trestného strieľania v prospech hostí a po kontakte útočníka hostí s brankárom HK Nitra, po ktorom Banská Bystrica strelila tretí gól, mal byť tento zásah uznaný. Kontakt s brankárom totiž zapríčinil brániaci hráč HK Nitra nedovoleným zákrokom voči hráčovi hostí," uvádza sa v stanovisku KR SZĽH. Komisia vyhodnotila túto situáciu ako chybu hlavného rozhodcu. Na túto situáciu bolo možné vziať si trénerskú výzvu útočiacim tímom.

V 62. minúte zápasu došlo k druhému pochybeniu hlavných rozhodcov. "Domáci tím HK Nitra dosiahol gól, ktorý po preskúmaní v rámci trénerskej výzvy tímom HC MONACObet Banská Bystrica pre možné nedovolené bránenie v hre brankárovi nebol uznaný. Po preskúmaní dostupných záberov bolo viditeľné, že došlo ku kontaktu hokejky hráča HK Nitra s betónom brankára hostí pri pokuse o zakončenie, čo spôsobilo zmenu polohy brankárovej ľavej nohy. Túto skutočnosť rozhodcovia pri prezeraní záznamov vyhodnotili ako kľúčovú pre posúdenie situácie. KR SZĽH má však názor, že vzhľadom na následný vývoj hernej situácie (prihrávka na druhú stranu a strela do odkrytej bránky), by brankár nebol schopný dostať sa do pozície, v ktorej by gólu mohol zabrániť ani v prípade, že by k predmetnému kontaktu nedošlo," uvádza sa v stanovisku na webe SZĽH.

Tento kontakt KR SZĽH nevyhodnotila ako "značný kontakt", a preto gól domácich mal byť uznaný. Chybou rozhodcov bolo, že pri preskúmavaní videozáznamu sa príliš sústredili na detail kontaktu útočiaceho hráča s brankárom hostí a unikol im kontext celej hernej akcie.

KR SZĽH mala k procesu preskúmavania videozáznamov prezentáciu počas predsezónneho stretnutia rozhodcov so zástupcami klubov, pretože pociťuje, že rozhodcovia sa v rámci prezerania záznamov príliš sústredia na detaily a z toho dôvodu im uniká podstata situácie.

KR SZĽH vzhľadom na pochybenia pozastavila nominácie dvom hlavným rozhodcom. Výleta bude pauzovať v štyroch zápasoch, na ktoré už bol nominovaný, a Novák v dvoch. Rozdiel v pozastavení nominácií je spôsobený tým, že prvý menovaný bol zodpovedný aj za situáciu z 54. minúty zápasu.