Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Šport

Zvolen v derby zdolal Bystricu, Skalica rozprášila Martin

Útočník Košíc Marek Slovák v zápase 33. kola Tipsport extraligy HC Košice - HK Nitra 30. decembra 2012 v Košiciach. Foto: TASR/Milan Kapusta

Výsledky nedeľného 33. kola slovenskej extraligy.

Bratislava 30. decembra (TASR) - V 33. kole najvyššej hokejovej súťže sa tešili iba domáce mužstvá. Hokejisti Zvolena si upevnili pozíciu lídra slovenskej extraligy, keď v nedeľňajšom predsilvestrovskom stredoslovenskom derby zdolali Banskú Bystricu 4:2. V šlágri kola zvíťazil úradujúci vicemajster z Košíc nad Nitrou 5:2.

HC Košice - HK Nitra 5:2 (2:2, 3:0, 0:0)

Góly: 16. Boltun, 17. Slovák, 22., 32. Marcinko, 30. Haščák - 15. Segľa, 20. Bača. Rozhodovali: Kubuš - Bednár, Kacej, vylúčení: 6:6, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, striedanie: 28. Šeda - 32. Kusý za Laca, 30. Árvay 4822 divákov

Hostia z Nitry boli iba v úvodnej tretine vyrovnaným súperom, v druhom dejstve potom jasne dominovali Košičania. V 6. minúte prvej tretiny sa mladý Boltun dostal až pred brankára Laca, ale nedokázal ho prekonať, po ňom v 8. minúte našiel Slovák úplne voľného Chovana, ktorý zoči-voči brankárovi neuspel. Hostia sa dostali do prvej gólovej šance až v 13. minúte, bol to Tománek, ktorý však z dobrej pozície Hyláka neprekonal. Po ňom ani Piatak nedokázal zblízka košického gólmana prekvapiť. V 15. minúte však hostia slávili úspech, keď Segľa svojim dôrazom pred Hylákom získal puk a otvoril skóre 0:1. Hostia sa však z vedenia tešili iba 27 sekúnd, pretože Boltun zblízka vyrovnal. O minútu nato už domáci viedli, zariadil to Slovák, ktorý najprv vystrelil a vyrazený puk s brankárom Lacom vrátil do opustenej časti bránky 2:1. Nitrania sa však v závere úvodnej tretiny prezentovali druhým vyrovnávajúcim gólom, autorom bol Bača.

Úvod druhej dvadsaťminútovky patril domácim, ktorí využili nepozornosť obrany hostí a Marcinko nikým nekrytý dostal svoj tím po druhý raz do vedenia. V 27. minúte mohlo byť opäť vyrovnané, lenže Stümpel sám pred prázdnou bránou mieril vedľa. Aktívnejšie hrajúci Košičania potom prepli na vyššie obrátky a v rozpätí dvoch minút strelil zásluhou Haščáka a Marcinka dva góly a odskočili svojmu súperovi na rozdiel troch gólov. V záverečnej minúte tejto časti zápasu mohol Stümpel znížiť, ale ani nadvakrát nedokázal prekonať Hyláka.

Tretiu tretinu začali hostia takmer štvorminútovou presilovkou, v nej Mašlonka spálil vyloženú gólovú šancu, keď zblízka netrafil odkrytú časť Hylákovej bránky. V ďalších minútach potom obe mužstvá pridali na rýchlosti a útoky sa striedali na oboch stranách. Vyloženú gólovú šancu si však vypracovali domáci a to v 56. minúte, kedy sa pred ležiacim brankárom Kusým ocitol Mlynarovič, ale zblízka puk nedokázal prehodiť.

Milan Staš, tréner Košíc: "Na rýchly gól hostí sme dokázali razantne odpovedať, žiaľ náš jednogólový náskok v závere prevej tretiny sme trestuhodne zahodili. Druhá dvadsaťminútovka nám vyšla excelentne, strelili sme tri góly a potom sme sa sústredili už len na udržiavanie výsledku. V závere diváci už gól nevideli a to aj vďaka tomu, že na oboch stranách sa vyznamenali obaja brankári. Chcem sa poďakovať fanúšikom a verím, že aj v novom roku nás prídu povzbudiť."



Karol Kolečáni, asistent trénera Nitry: "Napriek tomu, že sme prehrali o tri góly, odohrali sme dobré stretnutie. Chlapci mali dobrý vstup do zápasu, hrali aktívne, čoho logickým vyústením bol náš vedúci gól a v prvej tretine sme odohrali s domácimi vyrovnanú partiu. Škoda, že v úvodnej desaťminútovke druhej časti nás zastihla hluchá chvíľa, kedy sme inkasovali tri góly. I napriek tomu sme sa snažili s výsledkom niečo urobiť, ale keďže domáci boli strelecky efektívnejší, zaslúžene vyhrali."



HK Poprad - Dukla Trenčín 4:0 (3:0, 1:0, 0:0)

Góly: 4. Klouda, 6. Paločko, 7. Balán, 24. Gríger, Rozhodovali: Hradil (ČR), Husička (ČR) – Gavalier, Tornay, vylúčení: 4:6 na 2 min, presilovky 1:0, oslabenia 0:0., 1805 divákov

HK Poprad: Westlund - M. Šterbák, Suchý, Kovačevič, Jáchym, Fabian, Špelda, M. Kurali, Dinda – Vandas, Klouda, Hvila – R. Tomas, Balán, D. Buc – R. Sabolič, Vaic, Jabrocký – Gríger, S. Takáč, Matúš Paločko.

Dukla: Kutej (od 52. min Kompas) – J. Koma, Imrich, Poznik, Vizváry, E. Bednár, Bokroš ml., Nemčík, Habšuda – Pardavý, Marosz, Jakub Gašparovič – Sojčík, Lelkeš, Tybor – Filo, T. Klíma, Otčenáš – Jakúbek, Nemček, Mikula

Poprad začal veľkým náporom, ktorý bol hneď v úvode okorenený presnou koncovkou. Skóre otvoril peknou strelou Klouda, vzápätí Takáč našiel Paločkovu hokejku a domáci viedli 2:0. To však ešte ani zďaleka nebolo všetko, Dukla sa nechala zbytočne vylučovať a z dvojnásobnej výhody pohotovo skóroval Balán. Trenčania sa mohli vzchopiť, no svoje presilovky nevyužili a v prestávke mali o čom rozmýšľať.

Trenčania sa síce v úvode druhej časti snažili, no v útočnom pásme toho veľa nevymysleli, Weslund musel byť pozorný akurát pri Vizváryho koncovke. Navyše, elán vojakov pribrzdil štvrtý inkasovaný gól z hokejky popradského mladíka Grígera. Za rozhodnutého stavu výkon oboch tímov zoslabol. Trenčania pôsobili odovzdaným dojmom a pár šancí na skórovanie pochytal Westlund, ktorého vystrašila najmä Filova koncovka v závere prostredného dejstva.

Slabší hokej pokračoval aj v tretej časti. Poprad chcel pridať aj ďalšie góly, no šance Tomasa a Gríger v bráne neskončili. Na opačnej strane to dva razy skúšal Tomáš Klíma, na Westlundovi stroskotal aj v samostatnom úniku. Dukla pricestovala pod Tatry s dvojicou juniorských gólmanov, Kuteja tréneri po štyroch inkasovaných góloch vystriedali 8 min. pred koncom, aby priestor dostal i Kompas. Keďže ten už neinkasoval a Trenčania nevyužili ani presilovku v závere, skóre sa už nemenilo.

Milan Jančuška, tréner Popradu): "Som rád, že sme v dôležitom zápase vyhrali. Rozhodol úvod. Dobre sme korčuľovali, takticky aj herne sme zápas zvládli. Westlund vychytal prvú nulu a som rád, že so starým rokom sa lúčime víťazstvom."

Róbert Kaláber, tréner Trenčína: „Namiesto toho, aby sme našim mladým brankárom pomohli, sme nezachytili úvod stretnutia. So zápasom sa potom už len ťažko niečo robí. Hrali sme nedôrazne, slabo. Gól by sme nedali, ani keby sa hralo do polnoci. Poprad vyhral zaslúžene."

HKM Zvolen - HC'05 B. Bystrica 4:2 (1:0, 1:1, 2:1)

Góly: 6. L. Jurík, 27. P. Zuzin, 53. Škvaridlo, 60. Podkonický - 40. Lamper, 52. Hudec. Rozhodcovia J. Konc - Rovenský, Snášel, vylúčení 8:5, navyše Hraško 10 min+DKZ za zhodenie rukavíc, Ťavoda 10+DKZ za zhodenie rukavíc - Hudec 5+10+DKZ za zhodenie rukavíc, Glass 10+DKZ za zhodenie rukavíc, presilovky 2:2, v oslabení 0:0, 5031 divákov.

Na plnom štadióne sa prejavila predsilvestrovská nálada i napätie z derby, ktoré tentoraz malo aj favorita. Zvolenčania ukázali, prečo vedú tabuľku, hrali jednoduchšie, priamočiarejšie a aj keď nastúpili v archaických retro dresoch, aj modernejšie. Už sa zdalo, že po dvoch tretinách si ustrážia dvojgólové vedenie, no 33 sekúnd pred prestávkou hostia dotlačili puk do bránky a opäť privolali dramatické vyústenie. Za 'baranov' nastúpil aj otázny Michal Handzuš, no Zvolenčania sa štvorice hráčov z NHL nezľakli. Najväčšou ich prednosťou boli rýchlejšie i presnejšie kombinácie a z takej vyťažil L. Jurík v 6. min aj úvodný gól v presilovke.

Po prihrávkach Škvaridla a Muchu sa puk biliardovo prekĺzal až k ľavej žŕdke, pri ktorej s nosom na góly stál práve kapitán L. Jurík. V druhej tretine sa obraz hry zmenil len málo, pribudla však v 27. min hrúbka Stonera, po ktorej P. Zuzin ponad lapačku Slipčenka pridal druhý gól Zvolenčanov. V 34. min mohol zvýšiť skóre po hodenej hokejke Slipčenka z ttestného strieľania L. Jurík, ležiaceho brankára však neprehodil, a tým aj povzbudil súpera. V 40. min päť sekúnd pred skončením presilovky sa Bystričania húfne natlačili pred Šimka a Lamper si v trme vrme počínal najšikovnejšie, prestrčil puk do bránky a vykresal pre 'baranov' nádej. V 46. min Tyrell spálil sám pred bránkou jednu z najväčších šancí v zápase, brankár Šimko sa opäť vyznamenal a podržal svojich tak, ako pri početných oslabeniach. V 52. min však už presilovku súpera s čistým kontom neprežil, Hudec ho zblízka po nahrávke od Stonera prekonal a skóre vyrovnal. Zaslúženú gloriolu 'akcie celého zápasu' si vyslúžila opäť v presilovke krížna nahrávka M. Chovana, po ktorej Škvaridlo z voleja napálil v 53. min presne do siete.

Napriek úsiliu hostí, streleckej parkete Stonera v 56. min i power play 1:13 min pred koncom sa zápas do predĺženia neposunul, tri sekundy pred koncom spečatil výsledok do prázdnej bránky Podkonický. Hneď potom sa strhli postupne tri bitky, Chovana s Tyrellom, Hraška s Hudecom a Ťavodu s Glassom, po ktorých nasledovali za zhodenie rukavíc tresty do konca zápasu.



Peter Mikula, tréner Zvolena: "Výborný zápas vo výbornej kulise, s priaznivým výsledkom pre nás, s kuca-pacou v závere. Bola to hlavne otázka presilových hier, vo vyrovnaných partiách zvyknú rozhodovať. Určite všetkých potešil Škvaridlov gól na 3:2, s pefektnou kombináciou, v čase, keď pracovali nervy. Tento moment by som považoval za bonbónik tohto zápasu. Poskladali sme partiu, ktorá aj teraz ukázala svoju vynikajúcu tvár."

Vladimír Országh, kouč B. Bystrice: "Ako sa na derby patrí videli sme výborný zápas, Zvolen ukázal silu v presilovkých hrách, to bol hlavný faktor, prečo sme prehrali. My sme naopak boli málo efektívni. Kto dnes prišiel na hokej, určite neľutuje."

Ján Ťavoda, jeden z aktérov záverečnej bitky: "Snažil som sa Glassovi postaviť, no trafil ma prvou ranou a vidíte, čo mi spôsobil. Ustál som to a ani moja doudieraná tvár mojej priateľke nebude prekážať, aspoň mi pofúka rany. Tento zápas bol o našich chybách, so zbytočnými vylúčeniami. Hráči z NHL dodali viac organizácie v hre Bystričanov, no my sme boli lepší, celý zápas sme mali navrch a potvrdili sme to tromi bodmi."

Tomáš Škvaridlo, autor tretieho gólu Zvolena: "Po krásnej nahrávke sa krásne strieľajú aj góly. Niekedy je to aj o šťastí, brankár nestihol zareagovať. Môj gól padol v pravej chvíli, ustáli sme viaceré oslabenia a v skvelej atmosfére sme si mohli vychutnať aj radosť divákov. Bolo to hektické, s derby nábojom, vyhecované na maximum."

Michal Handzuš, hráč B. Bystrice: "Veľmi dobrý zápas pre ľudí, s mimoriadnou kulisou i zaujímavou bitkou v závere, škoda len, že sme nevyhrali. Ďalej neviem, čo so mnou bude, takýto zápas som si nemohol nechať ujsť, derby som dlho nehral. Uvidím, ako sa budem cítiť, čo nové sa zrodí v NHL, dnes som nepomohol mužstvu pri treťom góle, vpredu som nič nevymyslel."

HK 36 Skalica - MHC Mountfield 7:1 (2:0, 1:0, 4:1)

Góly: 8. Holovič, 20. a 52. Lažo, 40. a 54. Pálffy, 46. a 50. Jurík - 60. Markovič. Rozhodovali: Lokšík - M. Junek a Výleta, vylúčenia: 4:5, navyše Tupý (Martin) 2+10 za napadnutie hlavy a krku, presilovky: 1:0, oslabenia: 1:0, 2310 divákov.

V poslednom tohtoročnom dueli privítala skalická Hant Arena mužstvo Mountfieldu Martin. Obe mužstvá sa od začiatku nemohli dostať do tempa a trocha vzruchu priniesla až v 5 minúte Pálffyho žrdka. Potom prišla séria vylúčení, ktorú domáci nakoniec využili a po prihrávke Pálffyho skóre otvoril Holovič. V nasledujúcich minútach sa hralo prevazne v rohoch klziska, ale prišiel záver tretiny a v poslednej sekunde Lažo prekvapil Volentiera gólom do šatne. Na začiatku 2. tretiny priniesol trochu vzruchu gól v bráne domácich, ale arbiter ho konzultoval s videorozhodcom a ten rozhodol, že gól bol dosiahnutý vysokou hokejkou.

V presilovke 5:3 domáci doslova uzavreli Martinčanov pred ich bránou, ale gól sa im dosiahnuť nepodarilo. V 15. minúte sa dostal pred bránu Školiak ale brankár hostí vytiahol perfektný zákrok a puk skončil v jeho lapačke. Znovu však prišla posledná minúta tretiny, hostia urobili niekoľko chýb na modrej a Pálffy nezaváhal - 3:0. Do záverečnej tretiny nastúpili Skaličania s vedomím trojgólového náskoku. Kontrolovali hru, ale Martinčania zvýšili útočnú aktivitu, dostávali sa viac do útočného pásma, ale ich snaha bola bez finálnej prihrávky. A tak prišla odpoveď domácich - Jurík využil chybu obrany a zvýšil na 4:0. Hostia mali na skorigovanie nepriaznivého výsledku výhodu presilovky, ale namiesto presadenia sa inkasovali piaty gól, keď znovu Jurík tvrdou strelou dal svoj druhý gól v zápase. A aby nebolo dosť, pridali sa k nemu aj Lažo a v 54. minúte tiež Pálffy. Záver zápasu sa potom už viac-menej iba dohrával a konečne dostali príležitosť aj hostia na svoj čestný gól.

Svatopluk Kosík, asistent trénera Skalice: "Myslím si, že víťazstvo je zaslúžené. Do prvej polovice druhej tretiny sme nehrali najoptimálnejšie, potom sme dostali súpera pod tlak. Bolo tam niekoľko nevyužitých šancí. Je škoda, že v závere sme nepodržali Lipovského, aby vychytal svoju prvú nulu v sezóne."

Róbert Pukalovič, tréner Mountfieldu: "Podstatný vplyv na hru mali dva góly pred koncom prvej a druhej tretiny, čo je dôsledok nedisciplinovanosti. Potom sme chceli niečo urobiť, mali sme príležitosti, ale bolo to o rutine a skúsenostiach. Takto sa nehrá zápas, takto sa nebojuje. Zápas budeme musieť prehodnotiť, no hráme len s tým, čo máme."

ŠHK 37 Piešťany - MsHK DOXXbet Žilina 5:3 (1:1, 3:1, 1:1)

Góly: 16. Urban, 30., 39. Haring, 31. Peško, 43. J. Ručkay - 5., 46. Krajči, 22. Kokavec. Rozhodovali: Bachúrik - Brath, M. Novák, vylúčení: 2:3, navyše: 58. Škadra, J. Ručkay - 58. Jass, Kokavec všetci 5+10+DKZ za udery, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 1969 divákov

Domáci začali stretnutie so Žilinou veľmi zle, v 5. minúte si domáca obrana nedala pozor Krajčiho, ktorý presnou strelou prekonal Tomeka. Na dvojgólový rozdiel mohol zvýšiť Richard Huna, ale jeho tečovanú strelu zastavil Tomek. Domáci potom zvýšili úsilie a v 15. minúte unikol Stupka, svoju strelu však namieril len vedľa brány. O chvíľu na to však už bolo vyrovnané po tom, čo Urban od modrej čiary prestrelil všetko, čo mu stálo v ceste.

Na začiatku druhej tretiny spálil veľkú šancu domáci Drgoň a hneď z protiútoku Varga našiel pred bránou Kokavca, ktorý poslal Žilinu opäť do vedenia. Ten istý hráč mohol pridať aj tretí gól hostí, ale z vynikajúcej pozície prestrelil odkrytú domácu bránu. Piešťanom sa podarilo vyrovnať hneď z protiútoku, keď Peško našiel na modrej čiare Haringa, ktorý svojim samostatným nájazdom dokázal vyrovnať. Už v nasledujúcej minúte dostal domácich prvýkrát do vedenia Peško. V 39. minúte pridal v presilovke štvrtý gól Haring a po druhej tretine bolo 4:2.

Na začiatku tretieho dejstva domácich upokojil Jakub Ručkay, ktorý do prázdnej brány dorazil Mišurovu strelu. Hosťom sa síce ešte podarilo znížiť zásluhou Krajčiho, ale v zostávajúcom priebehu už ďalší gól nepridali. Tri minúty pred koncom zaujala ešte pekná výmena medzi Škadrom a Jakubom Ručkayom na jednej strane a Kokavcom a Jassom na strane druhej. V záverečnej minúte hostia odvolali brankára, ale ďalší gól už nepridali a odchádzajú domov s prehrou.

Milan Klement, tréner Piešťany: "Gólovo bol zápas vyrovnaný do polovice stretnutia. Nehrali sme zle, boli sme hokejovo lepší. Našťastie sa nám podarilo vyhrať. Záver bol trošku nervózny, čo sa nemuselo stať, ale patrí to k hokeju."

Ladislav Spišiak, tréner Žiliny: "Išli sme sem s myšlienkou ukoristiť nejaký bod. Hra bola vyrovnaná. O výsledku rozhodli aj naše chyby, ale nie všetci zúčastnení tohto zápasu ho aj zvládli tak ako mali."