Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Šport

Košické basketbalistky zlomili ruské prekliatie po siedmich rokoch

Good Angels Košice (ilustračné foto) Foto: TASR

Pod historické víťazstvo sa podpísal kolektívny a bojovný výkon celého družstva a predovšetkým dobrá defenzíva.

Košice 13. decembra (TASR) - Basketbalistky slovenského šampióna Good Angels Košice prelomili po siedmich rokoch negatívnu sériu s ruskými klubmi v Európskej lige a po víťazstve nad Nadeždou Orenburg sa posunuli v nekompletnej tabuľke na líderskú pozíciu. Z víťazstva mali po zápase obrovskú radosť nielen hráčky, realizačný tím a diváci, ale predovšetkým generálny manažér klubu Daniel Jendrichovský, ktorý bol pri všetkých stretnutiach s ruskými súpermi.

"Som veľmi šťastný, že sme zlomili ruské prekliatie, pretože nám Rusi utekali z lopaty, predovšetkým na posledných troch výjazdoch v Rusku. Potrebovali sme vyhrať, máme desaťbodové víťazstvo a nemyslím, že by bol niekto v hale, komu by sa nepáčil i priebeh zápasu," uviedol Jendrichovský a pokračoval: "Priblížili sme sa veľmi blízko k výhode domáceho prostredia z pohľadu nasadenia pred play off, ale ešte stále musíme vyhrať tri zápasy. Doma privítame Arras, ktorý verím, že zdoláme a Fenerbahce, takže musíme priniesť nejaké víťazstvá z vonku. Veľmi rád by som zimoval na čele skupiny s pomerom šesť víťazstiev a dve prehry, čo bol viac ako sen," naznačil Jendrichovský ambície košického klubu v najbližšom zápase na palubovke maďarského klubu Uniqa Euroleasing Šopron.

Všetky hráčky na palubovke odviedli maximum a v dôležitých chvíľach potiahli tím, o čom svedčili i pozápasové štatistiky. Okrem toho Natasha Lacyová predviedla i niekoľko nahrávok v štýle WNBA, čo ocenili i diváci. "Podržala nás Peťa Kulichová v čase, keď nám 'tieklo' do topánok a Natasha Lacyová ukázala potenciál, ktorý z nej potrebujeme dostávať, keďže je tu krátko. Ona však veľmi chce. Žiaľ, nemohli sme veľmi počítať s Luciou Kupčíkovou, ktorá aj chcela, ale veľmi to nešlo. Rotácia, ktorú máme, je tak široká, že môžeme unaviť súperov a preto nám druhé polčasy vychádzajú ďaleko lepšie," zamyslel sa Jendrichovský.

Slovenského šampióna zdobila v druhom dejstve proti ruskému tímu predovšetkým dobrá defenzíva, cez ktorú sa hráčky súpera mali problém presadiť. K vypichnutým loptám sa pridal i obranný doskok a presná streľba v útoku. "Som veľmi rád, že sme v obrane doskočili nejaké lopty, pretože nebyť v prvom polčase toho, že sme 'horeli' v našej najväčšej slabine a hlavne to, že súper mohol hádzať trestné hody a my nie, tak to mohlo byť o inom. Práve v trestných hodoch bol rozdiel a preto sa Nadežda udržala aj v druhom polčase. Na konci bolo vidieť, že sme v pohode a že máme veľmi dobre poskladané družstvo," skonštatoval Jendrichovský.

Pod historické víťazstvo sa podpísal kolektívny a bojovný výkon celého družstva, no tréner Maroš Kováčik si uvedomuje, že dva body ešte o ničom nerozhodujú. "Treba si uvedomiť, že sme zrušili nejakú historickú dogmu, no na druhej strane je to iba jedno víťazstvo v skupine. Bola by veľká škoda, keby sme sa pustili do veľkých osláv, že sme zvíťazili nad Orenburgom a nepokračovali v načatej práci, ktorú si myslím, že máme celkom slušne rozbehnutú. Treba to osláviť, ale ráno vstať a postaviť sa pevnými nohami na zem," povedal rázne Kováčik.

Úvodné historické dva body v najprestížnejšej európskej ženskej súťaži zaznamenala iba sedemnásťročná Žofia Hruščáková, ktorá pri svojom treťom štarte strávila na palubovke 4:19 min, pričom do zápasu vstúpila až v tretej štvrtine. "Nebolo to veľmi plánované, pretože som išla na ihrisko skôr niečo podoskakovať a ubrániť, ale som veľmi rada, že sa mi podarilo dať i dva body. Určite budem piecť nejaký ten koláč," uviedla pre TASR s úsmevom na perách Hruščáková, s ktorej výkonom bol spokojný i samotný tréner: "Vyzdvihol by som Žofiu Hruščákovú, ktorá nabehla do rozbehnutého zápasu, pre sedemnásťročnú 'mačku' to musí byť náročné predovšetkým psychicky. Musím priznať, že sa svojej šance ujala tak perfektne, že počas jej pôsobenia na palubovke nebolo vôbec cítiť, že by sme išli nejako dole, dokonca zaznamenala aj historické dva body," dodal Kováčik.