Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 24. september 2024Meniny má Ľuboš aj Ľubor
< sekcia Šport

Legendárny Kurri je v očiach priaznivcov Jokeritu persona non grata

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Kurri ako hráč patril medzi miláčikov fanúšikov, v ich pamäti rezonuje najmä spolupráca s legendárnym Waynom Gretzkým počas pôsobenia v Edmontone.

Helsinki 24. septembra (TASR) - Legendárny fínsky hokejista Jari Kurri nepatrí medzi obľúbencov fanúšikov Jokeritu Helsinki. Počas slávnostného vyvesenia dresov klubových legiend pred duelom súťaže Mestis proti Kiekko-Pojat sa pri zaznení mena päťnásobného držiteľa Stanleyho pohára ozýval piskot a na tribúne sa objavil aj nápis "persona non grata". Za nežiadúcu osobu označili bývalého majiteľa klubu vzhľadom na kroky z minulosti vrátane zapojenia klubu do ruskej KHL.

Podľa fínskych médií sa mal Kurri zúčastniť ceremoniálu aj osobne, ale na poslednú chvíľu svoju účasť z nešpecifikovaných dôvodov zrušil. Časť priaznivcov týmto spôsobom narušila slávnostnú chvíľu, no nepridali sa všetci. Ďalšia skupina sa rozhodla, že vyvesenie dresu pod strechu štadióna nie je ideálna príležitosť na vyjadrenie nespokojnosti. Informoval portál idnes.cz.

Kurri ako hráč patril medzi miláčikov fanúšikov, v ich pamäti rezonuje najmä spolupráca s legendárnym Waynom Gretzkým počas pôsobenia v Edmontone. Po skončení kariéry však popularitu v očiach fanúšikov Jokeritu stratil. V roku 2013 sa stal generálnym manažérom klubu a priviedol ho do KHL. O šesť rokov neskôr odkúpil jeho 100-percentný podiel, no zakrátko predal 40 percent ruským oligarchom Vladimirovi Potaninovi a Olegovi Deripaskovi. Po vypuknutí vojny na Ukrajine opustil Jokerit ruskú súťaž a Kurri predal klub spoločnosti Team Jokerit Oy, ktorá čoskoro skrachovala. Helsinské mužstvo vynechalo ročník 2022/23, neúspešne sa usilovalo o návrat do najvyššej Liigy a zakotvilo v nižšej Mestis.