Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Šport

Levice skončili v semifinále kvalifikácie po prehre s Kalevom

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Estónsky tím nepoľavil po prestávke v nastavenom trende, hralo sa na hranici dovolených pravidiel a došlo aj k iskrivým momentom.

Antalya 20. septembra (TASR) – Kvalifikačná cesta basketbalistov Patrioti Levice sa v Lige majstrov skončila v semifinále. V tzv. majstrovskej vetve prehrali s estónskym Kalev/Cramo 76:84 a nezahrajú si tak skupinovú fázu.

Na jeseň čaká majstra Slovenska opäť účinkovanie v Európskom pohári FIBA, v B-skupine budú ich súpermi španielska Casademont Zaragoza, turecký Bursaspor Info Yatirim a víťaz kvalifikačného dvojzápasu medzi cyperskou Anorthosis Famagusta a maltskou Visit Malta Starlites Naxxar.



kvalifikácia Ligy majstrov – semifinále:

BC Kalev/Cramo – Patrioti Levice 84:76 (44:31)

Najviac bodov – Kalev: Kaukiainen 24, Kurbas 20, Suurorg 11

Levice: Jelks 18, Terins 16, Nichols 15, Jelks 12, Bojanovský 9, Abrhám 3 (Pažický 9, Kivimäki 5, Krajčovič 1, Mäntynen 0) TH: 24/17 – 12/9, fauly: 18 - 21, trojky: 11 - 11, rozhodovali: Krejič (Slov.), Aunkrogers (Lot.), Velikov (Bul.), štvrtiny: 23:14, 21:17, 17:18, 23:27, 100 divákov.

/Kalev postúpili do finále kvalifikácie LM/




Prvé minúty boli v znamení početných streleckých nepresností. O čosi lepší úvod mali Levičania, Terins im zabezpečil mierne vedenie. Ako sa aj očakávalo, bol to odlišný basketbal, Kalev hral oveľa rýchlejšie a tvrdšie, s čím mal Patrioti s pribúdajúcimi minútami starosti. Súper chytil dianie na palubovke do svojich rúk a šnúrou 20:2 na prelome prvej a druhej štvrtiny razom výraznejšie odskočil. Zverenci trénera Michala Madzina museli hľadať recept na agresívnu obranu súpera a jeho tlak, s čím sa čiastočne vyrovnali, keď úsekom 11:1 stiahli na rozdiel siedmich bodov – 25:32. Kalev následne zareagoval oddychovým časom a veci vrátil do normálu. Navyše, v druhej štvrtine za sebou skóroval s klaksónom, upravoval tým na polčasových 31:44 z pohľadu slovenského tímu.

Estónsky tím nepoľavil po prestávke v nastavenom trende, hralo sa na hranici dovolených pravidiel a došlo aj k iskrivým momentom. Levice sa s tým vyrovnali, krok po kroku sa vracali do zápasu, až stiahli na rozdiel útoku – 48:51. Momentum bolo na ich strane, ale hneď ich schladil bývalý hráč, Kauikainen zabezpečil pre Kalev stav 61:49 pred záverečnou 10-minútovkou. V nej ešte Patrioti živili ako-takú nádej na obrat, ale ich semifinálový súper si skúsene strážil pokračovanie na kvalifikačnom turnaji. Rozhodujúce strely opätovne premenili ex-hráči Levíc, Kurbas a Kaukiainen.

Michal Madzin, tréner Levíc: „Veľmi ťažko sa mi to hodnotí. Nemali sme dobrý vstup, prvá štvrtina nebola z našej strany dobrá, Kalev si vytvoril náskok. Klobúk dole pred nami, že sme dokázali v tretej a štvrtej štvrtine stiahnuť vždy na taký rozdiel, že sa rozhodovalo v jednom útoku alebo v obrane. Vo veľmi dôležitých a ťažkých momentoch prišli veľké strely, či Kaukiainena alebo Kurbasa, ktoré nás vždy ako keby zaklincovali a dali ako keby späť náskok do rúk súperom. V momentoch, keď sme sa dotiahli, tak im padli strely, ale to je basketbal. Myslím si, že často sme mali aj lepšie pozície, ale nedokázali sme ich premeniť. O tom to je, v daný moment musíme nájsť riešenia a sebavedomie správne zakončiť. Po zápase to teraz veľmi škrie a mrzí. Bol to hrateľný zápas, to teraz mrzí.“

David Abrhám, hráč Levíc: „Prvý polčas sme sa trochu trápili, nebol to z našej strany taký vstup do zápasu, ako tomu bolo proti Gruzíncom. Bojovali sme, ale Kalev hral veľmi fyzicky. Mali sme veľa problémov, s ich fyzickou hrou sme sa nevedeli vyrovnať. Našťastie, v tretej štvrtine sme dokázali ich náskok stiahnuť našou bojovnosťou a dali sme nejaké koše. Aspoň to je pozitívne, že sme nedali dole hlavy a bojovali. Žiaľ, nepodarilo sa to otočiť na našu stranu. Nepadli nám nejaké strely, Kalev trafil niečo. Urobili sme chyby v obrane, manko opäť narástlo na 10-12 bodov a už sme s tým nič nedokázali spraviť. Nie je moc čo vytknúť, rozhodlo mnoho maličkostí. Do budúcna musíme na tom popracovať, aby sme dokázali lepšie brániť.“