Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Šport

LM: Paríž rozstrieľal Haifu, Galtier pochválil svoje hviezdne trio

Na snímke futbalisti Paríža St. Germain sprava Achraf Hakimi, strelec gólu Kylian Mbappe, Neymar, Lionel Messi a Sergio Ramos sa tešia po druhom góle svojho tímu v zápase 5. kola H-skupiny Ligy majstrov vo futbale Paríž St. Germain - Maccabi Haifa v Paríži 25. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Skvelý večer. Tím hral fantasticky z obrany do stredu poľa a úžasní boli aj traja útočníci. Fungovala medzi nimi chémia, uviedol na margo svojich zverencov tréner Paríža Christophe Galtier.

Paríž 26. októbra (TASR) - Futbalisti Paríža Saint-Germain spečatili v utorok svoj postup do osemfinále Ligy majstrov. S izraelským Maccabi Haifa si poradili vysoko 7:2 a na pôde Juventusu Turín tak zabojujú o prvé miesto v H-skupine. Vo vyraďovacej fáze LM nechýbali Francúzi od roku 2013.

Hlavný rozhodca prerušil hru po niekoľkých minútach pre zlú viditeľnosť, ktorú spôsobili svetlicami fanúšikovia hostí. Domácich to mierne vyhodilo z tempa, no prvýkrát skórovali pomerne skoro. V 19. minúte ich akciu najprv zablokoval obranca Dylan Batubinsika, zvnútra pokutového územia však vzápätí nezaváhal Lionel Messi. Po polhodine hry zastavil pas na argentínskeho útočníka Mohammad Abu Fani, lopta sa dostala naspäť ku Kylianovi Mbappemu a ten prekonal brankára Josha Cohena podobným spôsobom ako jeho predtým spoluhráč. Americký brankár pustil v prvom polčase za svoj chrbát štyri z piatich striel, ktoré Parížania poslali do priestoru brány. Zostávajúci člen hviezdnej trojice Neymar sa presadil v 35. minúte. Vzápätí znížil Abdoulaye Seck, keď pri štandardnej situácii využil chybu Gianluigiho Donnarummu, ktorý zaváhal pri vybehnutí z brány. Senegalský obranca si tak pripísal prvé góly v drese Haify, kam prestúpil na začiatku tejto sezóny z belgického klubu Royal Antverpy.

Ten istý hráč ho ešte dokázal zaskočiť v 50. minúte za stavu 4:1, inak mali domáci navrch. Po jednom góle si v druhom dejstve pripísali Messi a Mbappe, pričom prvý menovaný strelil jedenásť gólov v predchádzajúcich deviatich zápasoch. Jeho francúzsky spoluhráč skóroval v rovnakom období o dva razy menej. Na 6:2 zvýšil vlastencom Shon Goldberg, keď sa snažil zablokovať prihrávku od Neymara a prvý gól od augusta si v závere pripísal striedajúci Carlos Soler.

"Skvelý večer. Tím hral fantasticky z obrany do stredu poľa a úžasní boli aj traja útočníci. Fungovala medzi nimi chémia," nešetril chválou na svojich zverencov domáci tréner Christophe Galtier po výhre v Parku Princov. Jeho tím ťahá šnúru 27 súťažných zápasov bez prehry, naposledy vyšiel bodovo naprázdno v marcovom ligovom stretnutí na pôde Monaca (0:3). Proti Juventusu sa bude musieť zaobísť bez Neymara, ten dostal v utorok tretiu žltú kartu v tomto ročníku LM. Brazílsky futbalista bol potrestaný za protesty po zákroku Secka, ktorý fauloval Mbappeho.

"Uprednostním dobrý futbal aj za cenu, že neprehráme 0:4, ale 2:7. Stáli proti nám najlepší hráči na svete a potvrdili svoju kvalitu," zhodnotil duel kormidelník hostí Barak Bakhar. Izraelský šampión už nemôže postúpiť do osemfinále LM, naďalej je však spolu s Juventusom Turín v hre o Európsku ligu. Taliansky veľkoklub má lepšiu pozíciu len vďaka priaznivejšiemu skóre (-3), bilancia Maccabi je horšia o šesť gólov.