Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 30. jún 2024Meniny má Melánia
< sekcia Šport

Lobotka je druhýkrát hráč zápasu: Pekné, ale hlavný je postup

Na snímke Stanislav Lobotka (Slovensko) počas zápasu základnej E-skupiny Slovensko - Rumunsko na ME 2024 vo futbale v nemeckom meste Frankfurt nad Mohanom 26. júna 2024. Foto: TASR - Martin Baumann

Lobotka dostal cenu prvýkrát proti Belgicku (1:0), keď podporoval defenzívu a dokázal vyviesť i podržať loptu. V stredu ho bolo viac vidno v defenzívnej činnosti.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Frankfurt 27. júna (TASR) - Slovenský futbalista Stanislav Lobotka sa stal druhýkrát na ME v Nemecku hráčom zápasu. Ocenenie opätovne dostal po stredajšej remíze 1:1 s Rumunskom, ktorá poslala jeho tím do osemfinále. Práve postup do ďalšej fázy si stredopoliar váži viac ako individuálne ocenenie.

Lobotka dostal cenu prvýkrát proti Belgicku (1:0), keď podporoval defenzívu a dokázal vyviesť i podržať loptu. V stredu ho bolo viac vidno v defenzívnej činnosti. "Je to pekné, neviem presne, kto tam hlasuje. Dnes si to všetci zaslúžili, odmakali zápas a ukázali maximum. Je to pekné, ale skôr ma teší to, že sme postúpili," uviedol 29-ročný hráč po zápase v mixzóne. S tímom je na druhých majstrovstvách Európy a postup zažil premiérovo. V osemfinále čaká "sokolov" Anglicko, s ktorým si zmerajú sily v Gelsenkirchene. Tesne po stretnutí bola v hre aj možnosť osemfinále proti Španielom. "Jeden súper je lepší ako druhý," povedal Lobotka odľahčene pre TASR. Následne priznal, že mu viac vyhovujú úradujúci vicemajstri: "Chcel by som asi Angličanov. Nerád hrám proti Španielom, ktorí sú dobrí na lopte. Angličania majú zas obrovskú individuálnu kvalitu."

Zápas proti Rumunsku sa začal za dusného počasia a s pomerne vysokou teplotou. V druhom polčase zas prišiel silný lejak. "Bolo to náročné, na začiatku bolo strašne teplo a ihrisko bolo suché. Skákalo to a lopta sa ťažko ovládala. Potom zase pršalo a niekde stála voda. Keď ste však už v zápase, sústredíte sa na to, čo je," opísal Lobotka. Slováci išli do vedenia v 24. minúte zásluhou Ondreja Dudu, ich súper vyrovnal o necelú štvrťhodinu. Po spornej penalte, ktorú nariadil až VAR, skóroval z bieleho bodu Razvan Marin.

"Po tom góle sme možno trocha znervózneli, do polčasu sme to asi chceli udržať. Povedali sme si, že musíme mať pokoj, veríme si a máme svoju silu. Sme na ich polovici, tak podržme loptu. Nechajme ich behať, lebo vieme, že keď majú loptu, idú im brejky," doplnil Lobotka. Remíza by posunula oba tímy ďalej za akejkoľvek situácie, bez ohľadu na výsledok súbežného zápasu medzi Ukrajinou a Belgickom (0:0). "Jasné, bol koniec zápasu a nepôjdeme zbytočne útočiť, keď z toho môžeme inkasovať. Jedna vec je chcieť postúpiť z prvého miesta, ale keď je päť minút pred koncom remíza a oni sa stiahnu, musíte rozmýšľať racionálne," dodal Lobotka.