Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Šport

ĎALŠÍ ÚSPECH: Lovaš s Riapošom získali zlato v parastolnom tenise

Na snímke slovenskí reprezentanti v parastolnom tenise Peter Lovaš (uprostred), Ján Riapoš (vľavo) a tréner Ján Lackovič sa tešia zo zisku zlata po finále mužskej štvorhry v kategórii MD4 proti juhokórejskej dvojici Džang Jong-džin, Pak Sung-džu na XVII. paralympijských hrách 2024 v Paríži 31. augusta 2024. Foto: TASR - Roman Benický

Lovaš s Riapošom dokázali v Paríži zdolať tretí i druhý nasadený pár, keď v oboch dueloch potrebovali až päť setov.

Paríž 31. augusta (TASR) - Slovenskí reprezentanti v parastolnom tenise Peter Lovaš a Ján Riapoš vybojovali na PH 2024 v Paríži zlato vo štvorhre. V sobotnom finále kategórie MD4 zdolali najvyššie nasadený pár Džang Jong-džin, Pak Sung-džu z Kórejskej republiky 3:1 na sety. Lovaš s Riapošom získali pre Slovensko druhú zlatú medailu v Paríži, už predtým v sobotu triumfoval paracyklista Jozef Metelka v stíhacích pretekoch na 4000 m.

Pre Riapoša to bolo už šieste paralympijské finále, do svojej zbierky pridal piate zlato. Lovaš sa teší z najcennejšieho kovu hneď vo svojej paralympijskej premiére. Vo štvorhre boli nasadení ako číslo päť.

Na snímke slovenskí reprezentanti v parastolnom tenise Peter Lovaš (vľavo) a Ján Riapoš sa tešia zo zisku zlata po finále mužskej štvorhry v kategórii MD4 proti juhokórejskej dvojici Džang Jong-džin, Pak Sung-džu na XVII. paralympijských hrách 2024 v Paríži 31. augusta 2024.
Foto: TASR - Roman Benický


Lovaš s Riapošom dokázali v Paríži zdolať tretí i druhý nasadený pár, keď v oboch dueloch potrebovali až päť setov. V semifinále zvíťazili nad kórejským tandemom Ča Su-jong, Pak Džin-čol 3:2. Vo finále proti svetovým jednotkám začali výborne, v prvom sete viedli 10:7 a hoci sa súper dokázal dostať späť do hry, Slováci zvládli koncovku, využili v poradí 4. setbal a uchmatli set pre seba. V druhom Kórejčania herne pridali a dokázali vyrovnať skóre duelu na 1:1. V ďalších dvoch setoch sa v dôležitých chvíľach prejavili skúsenosti Riapoša. Slovenskí reprezentanti ich vyhrali 11:7 a 11:8 a mohli oslavovať zisk zlatých medailí.

"Pri našej rozohrávke za mnou prišiel vedúci výpravy a povedali mi, že sa stalo nemožné, že Jožo Metelka získal zlato aj napriek tomu, že tomu sám neveril. Vtedy som získal ešte väčší vnútorný pokoj, že dneska to nedopadne inak, ako to dopadlo, že vyhráme tento zápas. Museli sme podať stopercentný taktický výkon. Mať z toho radosť a nepodľahnúť silnej atmosfére," povedal Riapoš, ktorý je aj predseda Slovenského paralympijského zväzu. "Je to úžasné, asi som ani nečakal, že by sme mohli spraviť takýto úspech," dodal Lovaš.



parastolný tenis - MD4

štvorhra - finále:

Peter LOVAŠ, Ján RIAPOŠ (SR-5) - Džang Jong-džin, Pak Sung-džu (Kór.rep.-1) 3:1 (12, -7, 7, 8)





/vyslaný redaktor TASR/