Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Šport

Lucescu sa po 38 rokoch vrátil do rumunskej reprezentácie

Mircea Lucescu Foto: TASR/AP

Lucescu viedol národný tím v rokoch 1981 až 1986.

Bukurešť 6. augusta (TASR) - Mircea Lucescu bude opäť trénovať futbalovú reprezentáciu Rumunska. Sedemdesiatdeväťročný kormidelník sa vrátil na post po dlhých 38 rokoch.

Lucescu viedol národný tím v rokoch 1981 až 1986. Teraz na poste vystriedal Edwarda Iordanescua, ktorý odstúpil po tom, čo krajinu priviedol do osemfinále na ME 2024 v Nemecku. "Robil som všetko, čo som mohol, aby som ponuku odmietol," vyhlásil na tlačovej konferencii Lucescu, podľa ktorého mal zobrať funkciu niekto mladší. "No nemôžem povedať nie národnému tímu, to by odo mňa bolo zbabelé," dodal skúsený tréner, ktorý podpísal dvojročný kontrakt.

Niekdajší krídelník hral za národný tím v rokoch 1966 až 1979 a predstavil sa aj na MS 1970. Ako tréner doviedol Rumunsko na ME 1984, no lavičku opustil o dva roky neskôr, keď sa mu s tímom nepodarilo kvalifikovať na MS v Mexiku.

Následne sa zameral na klubovú kariéru, počas ktorej viedol tímy v rodnej krajine, Taliansku, vrátane Interu Miláno s brazílskym útočníkom Ronaldom, Turecku a na Ukrajine a získal vyše 30 titulov. V rokoch 2017 až 2019 viedol aj tureckú reprezentáciu.

Štyridsaťšesťročný Iordanescu sa po ME rozhodol nepredĺžiť kontrakt s tým, že sa chce venovať rodine. Rumunsko sa pod ním kvalifikovalo na tohtoročné ME v Nemecku, kde nečakane vyhralo "slovenskú" E-skupinu. Do vyraďovacej fázy kontinentálneho šampionátu postúpilo prvýkrát po 24 rokoch, v osemfinále podľahlo Holandsku 0:3. Informovala o tom agentúra AFP.