Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 30. jún 2024Meniny má Melánia
< sekcia Šport

MacKinnon získal prvýkrát Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča

Útočník Colorada Avalanche Nathan MacKinnon pózuje ako držiteľ Hartovej trofeje (vľavo) a trofeje Teda Lindsayho na udeľovaní cien hokejovej NHL vo štvrtok 27. júna 2024 v Las Vegas. Foto: TASR/AP

MacKinnon si okrem najprestížnejšej ceny odniesol aj trofej Teda Lindsayho pre najlepšieho hráča podľa hlasovania členov hráčskej asociácie NHLPA.

Las Vegas 28. júna (TASR) - Hokejový útočník Nathan MacKinnon z Colorada Avalanche získal premiérovo Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča základnej časti zámorskej NHL. Vezinovu trofej pre najlepšieho brankára si prevzal druhýkrát v kariére Connor Hellebuyck z Winnipegu Jets, najlepším obrancom profiligy je Quinn Hughes z Vancouveru Canucks. Držiteľov výročných ocenení za sezónu 2023/2024 vyhlásili počas slávnostného galavečera v Las Vegas.

MacKinnon si okrem najprestížnejšej ceny odniesol aj trofej Teda Lindsayho pre najlepšieho hráča podľa hlasovania členov hráčskej asociácie NHLPA. Center Avalanche nazbieral v základnej časti 140 bodov (51+89) v 82 dueloch a o štyri body zaostal za najproduktívnejším Nikitom Kučerovom z Tampy Bay Lightning. V nominácii na trofej bol okrem MacKinnona a Kučerova aj vlaňajší držiteľ tohto ocenenia Connor McDavid z Edmontonu Oilers (132 bodov), ktorý vyhral produktivitu play off so 42 bodmi (8+34) a vyhlásili ho za najužitočnejšieho hráča vyraďovačky. O víťazovi Hartovej trofeje rozhodlo hlasovanie členov Asociácie profesionálnych hokejových novinárov po základnej časti. MacKinnon vyhral presvedčivo so ziskom 1740 bodov, druhý Kučerov mal 1269 a McDavid 845.

"Som naozaj poctený. Každý hráč, ktorý bol môj idol, má na tejto trofeji svoje meno. Byť súčasťou tejto spoločnosti je niečo neskutočné. Je to špeciálna vec. Gratulujem aj Kuchovi a Connorovi, pokojne to mohol vyhrať ktokoľvek z vás," povedal vo svojej ďakovnej reči 28-ročný MacKinnon. Ten bol už štyrikrát medzi finalistami na Hartovu trofej, dočkal sa až v tejto sezóne. Kanaďan je tretí víťaz z Colorada, pred ním sa z tohto ocenenia tešili klubové legendy Joe Sakic (2000/01) a Peter Forsberg (2002/03). MacKinnon druhýkrát za sebou prekonal v základnej časti hranicu sto bodov, vlani sa dostal na 111 (42+69). Mal najviac striel na bránku zo všetkých hráčov NHL (405) a na začiatku sezóny predviedol druhú najdlhšiu sériu domácich zápasov s aspoň jedným bodom v dejinách NHL, keď sa mu to podarilo v 35 dueloch v rade. Rekord drží Wayne Gretzky v drese Los Angeles Kings v sezóne 1988/89 (40 zápasov). Finalisti trofeje Teda Lindsayho boli spolu s MacKinnonom aj Kučerov a Auston Matthews z Toronta.

Hellebuyck si zopakoval prvenstvo v hlasovaní o Vezinovu trofej z roku 2020. V rokoch 2018 a 2023 bol medzi tromi finalistami. Za Jets odchytal v základnej časti 60 zápasov s bilanciou 37-19-4, päťkrát si pripísal čisté konto, mal priemer 2,39 inkasovaného gólu na zápas a úspešnosť zákrokov 92,1 percenta. S 37 víťazstvami bol v NHL druhý za Alexandarom Georgijevom z Colorada, druhý bol aj v úspešnosti zákrokov. Gólový priemer mal štvrtý najnižší. Hellebuyck je zároveň aj tohtoročný držiteľ William M. Jennings Trophy pre brankára s minimálne 25 zápasmi z tímu, ktorý v základnej časti inkasoval najmenej gólov. Winnipeg ich dostal iba 199 (2,43 na zápas) a skončil na druhom mieste v Centrálnej divízii (52-24-6). "Myslím si, že sme v tejto sezóne urobili naozaj veľký pokrok. Trochu sme zmenili našu identitu a priniesli sme do Winnipegu víťaznú filozofiu. Teraz mám v mysli už len jednu vec, a to je Stanley Cup," povedal 31-ročný brankár, ktorý získal v hlasovaní generálnych manažérov profiligových klubov 158 bodov. Ďalšími finalistami boli Sergej Bobrovskij z Floridy Panthers (70 bodov) a Thatcher Demko z Vancouveru Canucks (40 bodov). Minulý rok vyhral Vezinovu trofej Linus Ullmark z Bostonu.

Norrisova trofej pre najlepšieho obrancu patrí prvýkrát v histórii hráčovi Vancouveru Canucks. Dvadsaťštyriročný kapitán tímu Quinn Hughes bol najproduktívnejší zadák NHL, v 82 zápasoch nazbieral 92 bodov (17+75). Zároveň mal medzi obrancami najviac bodov v hre v plnom počte (54), bol druhý v presilovkách (38) a štvrtý v hodnotení plus/mínus (+38). V prvej obrane Canucks vytvoril údernú dvojicu s Čechom Filipom Hronekom, odohral v priemere 24:41 minúty na zápas (10. najvyšší priemer v NHL). "Je to niečo neuveriteľné a ešte chvíľu potrvá, kým si to poriadne uvedomím. Bola to skvelá sezóna pre mňa i pre náš tím. Individuálne som sa výrazne posunul vpred," vyhlásil Hughes, ktorý bol finalista na zisk Norris Trophy prvýkrát v kariére. Vancouveru (50-23-9) pomohol vyhrať Pacifickú divíziu. O jeho víťazstve rozhodlo hlasovanie členov Asociácie profesionálnych hokejových novinárov, dostal 1864 bodov. Ďalšími finalistami boli Roman Josi z Nashvillu (1207 bodov) a Cale Makar z Colorada (893 bodov). Vlani trofej získal Erik Karlsson z tímu San Jose.

Connora Bedarda podľa očakávania vyhlásili za najlepšieho nováčika sezóny. Osemnásťročný center bol vlani jednotkou draftu a okamžite sa zaradil do zostavy Chicaga Blackhawks. Bol najlepší strelec (22 gólov), nahrávač (39) i najproduktívnejší hráč (61 bodov) spomedzi všetkých nováčikov aj napriek tomu, že odohral len 68 zápasov. O ďalších 14 prišiel po zlomenine čeľuste, vo februári sa vrátil na ľad a v 29 dueloch potom nazbieral 28 bodov. Najlepší medzi novicmi bol aj v počte striel na bránku (206), v počte bodov v rovnovážnom stave (40) a v priemernom čase strávenom na ľade v zápase (19:47 min). "Bol to určite výnimočný rok, keďže som dosiahol celoživotný sen hrať v NHL. Mám pocit, že som sa v tejto sezóne veľa naučil a dúfam, že si z toho dosť vezmem do tej budúcej," uviedol Bedard. Je desiaty držiteľ Calder Trophy v histórii Blackhawks, pripomenul oficiálny web NHL. Aj o tomto víťazovi tradične rozhodlo hlasovanie členov Asociácie profesionálnych hokejových novinárov. Bedard od nich nazbieral 1808 bodov, ďalší dvaja finalisti boli obrancovia Brock Faber (Minnesota, 1464) a Luke Hughes (New Jersey, 686). Jeden bod dostal aj slovenský obranca Šimon Nemec z New Jersey a obsadil tak v hlasovaní spoločnú 14. priečku. Víťazom Calder Trophy v predchádzajúcej sezóne bol útočník Matty Beniers zo Seattlu.

Už pred galavečerom v Las Vegas bolo známych viacero ďalších držiteľov prestížnych cien za sezónu 2023/2024. Rick Tocchet z Vancouveru Canucks sa stal najlepším trénerom, keď dostal Jack Adams Award. Aleksander Barkov z Floridy Panthers získal druhýkrát v kariére Selke Trophy pre najlepšie brániaceho útočníka. Jacob Trouba z New Yorku Rangers má Mark Messier Leadership Award pre hráča s najlepšími vodcovskými schopnosťami na ľade i mimo neho. Trofej Lady Byngovej pre najslušnejšieho hráča, ktorý najlepšie spája vysoký herný štandard s džentlmenským prístupom, dostal obranca Jaccob Slavin z Caroliny Hurricanes. Bill Masterton Memorial Trophy pre hráča, ktorý spája svoje majstrovstvo s príkladnou oddanosťou a vernosťou hokeju patrí brankárovi Connorovi Ingramovi z Arizony (teraz už Utah Hockey Club). Krídelník Anders Lee z New Yorku Islanders je držiteľ King Clancy Memorial Trophy pre hráča, v ktorého osobe sa najlepšie spájajú hráčske a ľudské kvality. Cenu Jima Gregoryho pre najlepšieho generálneho manažéra roka dostal Jim Nill z Dallasu Stars. Stanleyho pohár vyhrali hokejisti Floridy Panthers po finálovom triumfe 4:3 na zápasy nad Edmontonom.

Zoznam individuálnych ocenení NHL za sezónu 2023/2024:

Hart Trophy (najužitočnejší hráč): Nathan MacKinnon (Colorado Avalanche)

Ted Lindsay Award (najlepší hráč podľa hlasovania členov NHLPA): Nathan MacKinnon (Colorado Avalanche)

Norris Trophy (najlepší obranca): Quinn Hughes (Vancouver Canucks)

Vezina Trophy (najlepší brankár): Connor Hellebuyck (Winnipeg Jets)

Calder Trophy (najlepší nováčik): Connor Bedard (Chicago Blackhawks)

Conn Smythe Trophy (najužitočnejší hráč play off): Connor McDavid (Edmonton Oilers)

Selke Trophy (najlepší defenzívny útočník): Aleksander Barkov (Florida Panthers)

Lady Byng Trophy (najväčší džentlmen): Jaccob Slavin (Carolina Hurricanes)

Jack Adams Award (najlepší tréner): Rick Tocchet (Vancouver Canucks)

Mark Messier NHL Leadership Award (najlepší líder): Jacob Trouba (New York Rangers)

Bill Masterton Trophy (príkladná oddanosť a vernosť hokeju): Connor Ingram (Arizona Coyotes)

King Clancy Trophy (najlepšie spojenie hráčskych a ľudských kvalít): Anders Lee (New York Islanders)

Art Ross Trophy (najproduktívnejší hráč základnej časti): Nikita Kučerov (Tampa Bay Lightning)

Maurice "Rocket" Richard Trophy (najlepší strelec základnej časti): Auston Matthews (Toronto Maple Leafs)

William M. Jennings Trophy (pre brankárov tímu s najnižším počtom inkasovaných gólov): Connor Hellebuyck (Winnipeg Jets)

All Star tím - prvý tím: Connor Hellebuyck (Winnipeg Jets) - Quinn Hughes (Vancouver Canucks), Roman Josi (Nashville Predators) - Nikita Kučerov (Tampa Bay Lightning), Nathan MacKinnon (Colorado Avalanche), Artemij Panarin (New York Rangers)

All Star tím - druhý tím: Thatcher Demko (Vancouver Canucks) - Adam Fox (New York Rangers), Cale Makar (Colorado Avalanche) - David Pastrňák (Boston Bruins), Connor McDavid (Edmonton Oilers), Filip Forsberg (Nashville Predators)

All Star tím nováčikov: Piotr Kočetkov (Carolina Hurricanes) - Brock Faber (Minnesota Wild), Luke Hughes (New Jersey Devils) - Logan Cooley (Arizona Coyotes), Connor Bedard (Chicago Blackhawks), Marco Rossi (Minnesota Wild)

Jim Gregory Award (pre najlepšieho generálneho manažéra): Jim Nill (Dallas Stars)