Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Šport

Manchester City sa zapísal do histórie, vybojoval 4 tituly za sebou

Hráč Manchesteru City Kyle Walker (uprostred) pózuje s majstrovskou trofejou po zisku titulu a ich víťazstve nad West Hamom United 3:1 vo futbalovom zápase anglickej ligy Premier League Manchester City - West Ham United v Manchesteri. Foto: TASR/AP

Španielsky kouč doviedol City k šiestim titulom počas siedmich sezón. V štyroch z tých ročníkov manchesterský klub prekonal 90-bodovú métu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Londýn 20. mája (TASR) - Futbalisti Manchestru City sa zapísali do histórie najvyššej anglickej súťaže, keď ako prvý tím dokázali vybojovať štyri tituly za sebou. V nedeľnom záverečnom 38. kole Premier League spečatili zisk majstrovskej trofeje triumfom 3:1 nad West Hamom. Podľa trénera Pepa Guardiolu sa podarilo jeho tímu niečo neskutočné, čo nemá obdobu.

Španielsky kouč doviedol City k šiestim titulom počas siedmich sezón. V štyroch z tých ročníkov manchesterský klub prekonal 90-bodovú métu. "Som si celkom istý, že tento tím je najlepší zo všetkých v ligovej histórii," vyznal sa Guardiola. "Čo sa týka čísiel, nikto nebol lepší v počte gólov či bodov. Nikto nedokázal získať štyri tituly v rade. Ani Liverpool v 80-tych rokoch, ani Manchester United pod vedením Alexa Fergusona, ani Chelsea od príchodu Romana Abramoviča či Arsenal na lavičke s Arsenom Wengerom. Dokázali sme niečo neuveriteľné - počas siedmich rokov vyhrať šesťkrát Premier League pri toľkej kvalite, pri toľkých skvelých tréneroch a toľkých skvelých tímoch v tejto lige. Ak by mi niekto po mojom príchode do tímu povedal, že toto sa nám podarí dosiahnuť, by som určite odpovedal, že to je nemožné. Toto je naša éra. A my sme toho súčasťou."

City zvládlo svoju úlohu proti West Hamu aj vďaka Philovi Fodenovi, ktorý dvomi gólmi naštartoval mužstvo k triumfu. Dvadsaťtriročného krídelníka vyhlásili za najlepšieho hráča sezóny v Premier League. "Nielen ja, ale všetci chalani hrali v uplynulých rokoch v dôležitých dueloch a niekoľkokrát si prešli takýmito situáciami. To nám určite pomohlo udržať si nervy. Proti West Hamu sme hrali sebavedomo a hrali si našu hru. Na konci prišla zaslúžená odmena," citovala agentúra AFP Fodena, ktorý počas sezóny nastrieľal 27 gólov vo všetkých súťažiach, z toho 19 v lige.
Tréner Manchesteru City Pep Guardiola bozkáva majstrovskú trofej po zisku titulu a ich víťazstve nad West Hamom United 3:1 vo futbalovom zápase anglickej ligy Premier League Manchester City - West Ham United v Manchesteri 19. mája 2024.
Foto: TASR/AP

"Cititens" získali už ôsmy titul od ročníka 2011/12. Celkovo ich majú na konte desať a v historických tabuľkách najvyššej anglickej súťaže sa osamostatnili na štvrtom mieste pred Evertonom. Guardiola vyzdvihol aj kvalitu konkurenta v boji o titul - londýnskeho Arsenalu, ktorý kormidluje jeho bývalý asistent Mikel Arteta. "Gunners" donútili majstra siahnuť na dno síl a dokázali nazbierať v sezóne 89 bodov. Napriek tomu zaostali v konečnom zúčtovaní o dva body za City a unikol im prvý titul po 20 rokoch. "Predtým to bol Liverpool, ktorý nás prinútil posúvať naše limity, teraz je to Arsenal," pripomenul Guardiola. "Tlačil nás, aby sme vydali zo seba maximum. Mikel a jeho hráči nám vyslali správu a my musíme s nimi v ďalších rokoch počítať, majú mladé mužstvo, sú v najlepších rokoch. Našťastie sme opäť neskutočne bojovali a vyhrali sme, hoci bol medzi nami malý rozdiel."

Arsenal potreboval v nedeľu zakopnutie obhajcu, na záver mu nestačilo ani víťazstvo 2:1 nad Evertonom. "Usilujeme sa dosiahnuť svoj cieľ, ale čelíme najlepšiemu tímu v histórii Premier League," vyjadril sa Arteta. "Bol som v City, keď získalo 100 bodov. Toľko je potrebné aj teraz nazbierať, aby ste ho zdolali. Taká úroveň je potrebná, to asi nikomu netreba vysvetľovať. Počas uplynulých 15 či 20 rokov nikdy nebola latka nastavená tak vysoko, ako je teraz. Bojujeme proti neskutočnému mužstvu."

Len teoretickú šancu na záchranu živil Luton, ktorý zostúpil po roku v najvyššej súťaži. S Fulhamom prehral 2:4 a vypadol rovnako ako zvyšní dvaja nováčikovia Burnley a Sheffield. Sedemnáste miesto obsadil Nottingham, ktorý v nedeľu vyhral 2:1 na pôde Burnley. Postupovú priečku do Európskej ligy si udržal s prehľadom Tottenham, keďže vyhral na pôde posledného Sheffieldu 3:0. "Treba pochopiť, že nie všetko ide vždy po masle. Ja som si celú sezónu užíval. Cítim, že tento tím má svoje ambície a pokiaľ ich nedosiahneme, nebudem sa veľmi usmievať," poznamenal tréner "kohútov" Ange Postecoglou.

Miestenku v Európskej konferenčnej lige si poistila víťazstvom Chelsea, ktorá zdolala Bournemouth 2:1. Teoreticky ju mohli ohroziť Newcastle a Manchester United, oba tímy však disponovali oveľa horším skóre. United ukončilo sezónu víťazstvom 2:0 na pôde Brightonu. Do brány Newcastlu, ktorý vyhral na trávniku Brentfordu 4:2, sa vrátil po zranení Nick Pope a priestor tak nedostal Martin Dúbravka.