Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Šport

MOV diskvalifikoval Egypťanku Saídovú pre úmyselnú kolíziu

Olympijské kruhy sa nachádzajú pred Olympijskom domom, sídlom Medzinárodného olympijského výboru (MOV) vo švajčiarskom meste Lausanne v utorok 28. marca 2023. Foto: TASR/AP

Egyptská cyklistická federácia v utorok nominovala Saídovú s tým, že na olympiádu sa kvalifikovala ešte pred incidentom.

Lausanne 14. júla (TASR) - Medzinárodný olympijský výbor (MOV) diskvalifikoval z OH v Paríži egyptskú cyklistku Šahd Saídovú. Dôvodom je incident z aprílového národného šampionátu, kde Saídová zrazila z bicykla jednu zo svojich súperiek.

Na videu z majstrovstiev vidieť, ako Egypťanka úmyselne narazila do svojej krajanky Ganny Eliwaovej. Tá po kolízii spadla na zem, pričom utrpela otras mozgu, zlomeninu kľúčnej kosti, niekoľko odrenín a dočasnú stratu pamäti. Saídová síce trvala na tom, že išlo o nehodu, no v súťaži dostala ročný dištanc.

Egyptská cyklistická federácia v utorok nominovala Saídovú s tým, že na olympiádu sa kvalifikovala ešte pred incidentom. Rozhodnutie sa však stretlo s veľkou kritikou verejnosti. Do prípadu sa na popud egyptského ministerstva športu zapojil MOV, ktorý v nedeľu rozhodol o Saídovej diskvalifikácii. Tá v rozhovore pre miestnu televíziu uviedla, že viac pretekať nebude. "Už nebudem bicyklovať. Ak nechcú, aby som reprezentovala Egypt, nepôjdem na olympiádu," citovala cyklistku agentúra Reuters.