Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Šport

Mračnová pripomenula žiakom, že sa dá zároveň športovať i študovať

Na snímke bývalá olympionička a atlétka Mária Mračnová. Foto: TASR - Jakub Kotian

Dvojnásobná účastníčka olympijských hier vníma, že v Paríži pod piatimi kruhmi bude pravdepodobne najmenšia slovenská výprava.

Bratislava 26. júna (TASR) - Mladí ľudia majú o šport a olympijské hnutie stále záujem. Vydať sa však na kariéru športovca je čoraz náročnejšie a chce to veľké obete. Myslí si to bývalá úspešná výškarka Mária Mračnová, zakladateľka Olympijskej spoločnosti Slovenska, ktorá predchádzala modernému Slovenskému olympijskému a športovému výboru (SOŠV).

Štvrtá v súťaži výškariek v Montreale 1976 sa v pondelok zúčastnila na besede so študentami Spojenej školy na Novohradskej ulici a bola pri slávnostnom odhalení plakety futbalovému brankárovi Martinovi Tomekovi, ktorý na škole otvoril florbalový turnaj. "Hlavným účelom odhaľovania týchto tabúľ je dať mladým športovcom príklad a motivovať ich. Pripomenúť im, že sa dá zároveň vrcholovo športovať i študovať," uviedla Mračnová pre TASR.

Dvojnásobná účastníčka olympijských hier vníma, že v Paríži pod piatimi kruhmi bude pravdepodobne najmenšia slovenská výprava. "Keď som bola vedúca výpravy v Atlante, mali sme 74 športovcov. Odvtedy to iba klesá. Je to výsledok aj vzťahu k športu u nás a podmienok, ktoré športovci majú. Nie je to len o úrovni športovísk, ale aj o finančnej náročnosti niektorých športov a ďalších aspektoch ako je dôraz na štúdium, či zamestnanie. Dať sa na šport znamená veľké sebazaprenie pre tím a hlavne pre rodičov, ktorí svoje deti podporujú v podstate počas celej kariéry," pripomenula Mračnová.

Aj v olympijskom športe číslo jeden bude mať Slovensko v Paríži svoje želiezka v ohni, tento mesiac sa na európskom šampionáte v Ríme zaskvela osemstovkárka Gabriela Gajanová striebornou medailou. "Na Gabiku sa budeme určite spoliehať najviac. Bude to však mať veľmi náročné. Uspela na majstrovstvách Európy, ale na olympiáde jej za súperky pribudnú predovšetkým Afričanky. Určité výsledky čakám aj od chodcov, veď v Paríži by ich malo byť až šesť. Dôležité však je, aby sa atléti na hrách zúčastnili a zažili tú krásnu atmosféru a všetko to, čo súvisí s olympijskými hrami. To môže byť motiváciou aj pre ich nástupcov," pripomenula Mračnová, ktorá zároveň pozvala nielen mladých študentov zažiť atmosféru najväčšieho športového sviatku aj na Olympijskom festivale, ktorý sa v priebehu hier bude konať v Bratislave na Kuchajde.