Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 10. október 2024Meniny má Slavomíra
< sekcia Šport

VIDEO: Nadal ukončí v novembri kariéru vo veku 38 rokov

Na archívnej snímke z 4. júla 2010 španielsky tenista Rafael Nadal sa zahryzuje do trofeje po víťazstve nad českým tenistom Tomášom Berdychom vo finále mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone. Foto: TASR/AP

Nadal naznačil, že za jeho rozhodnutie súvisí s pretrvávajúcimi zdravotnými problémami.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Madrid 10. októbra (TASR) - Španielsky tenista Rafael Nadal ukončí v novembri kariéru vo veku 38 rokov. Stane sa tak po finálovom turnaji Davisovho pohára v Malage. Dvadsaťdvanásobný grandslamový šampión to oznámil vo štvrtok na sociálnych sieťach.

Nadal naznačil, že za jeho rozhodnutie súvisí s pretrvávajúcimi zdravotnými problémami. "Končím s profesionálnym tenisom. Skutočnosť je taká, že boli aj ťažké roky, najmä uplynulé dva. Nemyslím si, že som bol schopný hrať bez obmedzení. Samozrejme, je to náročné rozhodnutie, ktoré mi trvalo nejaký čas. Ale v tomto živote má všetko svoj začiatok a koniec," uviedol španielsky tenisový velikán. "Je čas uzavrieť moju kariéru, ktorá bola oveľa dlhšia a úspešnejšia, než by som si kedy predstavoval."

Na dvorci sa neobjavil od augustových OH v Paríži, kde sa spolu s Carlosom Alcarazom prebojovali do štvrťfinále štvorhry. Následne sa odhlásil zo záverečného grandslamu sezóny US Open a nepredstavil sa ani vo štvorhre na Laver Cupe v Berlíne. Pre zranenie bedrového kĺbu vynechal prakticky celú minulú sezónu a od januára sa predstavil iba na siedmich turnajoch vrátane toho olympijského. Jeho najväčším úspechom v tejto sezóne bola účasť vo finále turnaja ATP v Bastade, kde prehral s Portugalčanom Nunom Borgesom.

Na archívnej snímke z 5. júna 2022 španielsly tenista Rafael Nadal zdvíha trofej po výhre nad Nórom Casperom Ruudom vo finále mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži.
Foto: TASR/AP


Svoju viac ako dve desaťročia trvajúcu kariéru zakončí na domácej pôde v Malage v boji o Davisov pohár. Finále podujatie Davis Cupu sa uskutoční od 19. do 24. novembra, pričom domácich Španielov čaká vo štvrťfinále súboj s Holandskom. "Som nadšený, že to bude práve tam," vyhlásil Nadal, ktorý ešte ako tínedžer pomohol v roku 2004 v Seville národnému tímu k finálovému triumfu v DC nad USA 3:2. "Teším sa, že na záver budem reprezentovať svoju krajinu. Uzavrie sa tak kruh od jednej z mojich prvých veľkých radostí v profesionálnom tenise," dodal v súvislosti s niekdajším úspechom v Seville.

Vo svojej výnimočnej kariére nazbieral 92 titulov na okruhu ATP. Štrnásťkrát triumfoval na svojom najobľúbenejšom antukovom turnaji Roland Garros, čo je najviac spomedzi všetkých hráčov. Štyrikrát vyhral US Open a po dvakrát sa tešil z o singlového prvenstva na Australian Open a vo Wimbledone. Nadal má na konte dve zlaté olympijské medaily - v Pekingu 2008 zdolal vo finále singlu Čiľana Fernanda Gonzaleza a v Riu de Janeiro 2016 sa tešil z výhry v debli s Marcom Lopezom.

"Chcem sa poďakovať celému tenisovému odvetviu, všetkým zainteresovaným ľuďom v tomto športe, dlhoročným kolegom a najmä mojim veľkým rivalom. Strávil som s nimi veľa hodín a prežil som veľa chvíľ, ktoré si budem pamätať do konca života. Ďakujem aj všetkým mojim fanúšikom. Odchádzam s absolútnym pokojom v duši, že som zo seba vydal to najlepšie," uviedol Nadal.

Na vrchole svetového rebríčka strávil 209 týždňov, päťkrát ukončil na rok na poste jednotky. V najlepšej desiatke figuroval nepretržite od roku 2005 do marca tohto roka. Päťkrát triumfoval v drese svojej krajiny v Davisovom pohári (2004, 2008, 2009, 2011, 2019). Problémy s bedrom, členkom, zápästím, kolenom, lakťom a bruchom spôsobili, že vynechal 16 grandslamových turnajov a päťkrát na majoroch odstúpil v priebehu turnaja, pripomenula agentúra AFP.

Z niekdajšej "veľkej trojky" mužského tenisu tak zostane v hre už iba Srb Novak Djokovič. Nadal ukončí kariéru dva roky po Rogerovi Federerovi, ktorý svojmu dlhoročnému súperovi vo štvrtok odkázal: "Úžasná kariéra, Rafa! Dúfal som, že tento deň nikdy nepríde. Ďakujem ti za nezabudnuteľné spomienky a všetky tvoje neuveriteľné úspechy v hre, ktorú milujeme. Bola to pre mňa česť."




Federer: Úžasná kariéra, Rafa! - ohlasy na Nadalov koniec kariéry


Roger Fededer, bývalý švajčiarsky tenista a veľký rival Nadala: "Úžasná kariéra, Rafa! Dúfal som, že tento deň nikdy nepríde. Ďakujem ti za nezabudnuteľné spomienky a všetky tvoje neuveriteľné úspechy v hre, ktorú milujeme. Bola to pre mňa česť."



Jannik Sinner, taliansky tenista a súčasný líder rebríčka ATP: "Mal som neuveriteľné šťastie, že som ho mohol spoznať aj po ľudskej stránke, je to neuveriteľný človek. Dával nám neoceniteľné lekcie ako zvládať ťažké situácie na kurte. Všetko má svoj začiatok a koniec. Je to smutná správa, ale len on vie, ako sa cíti."



Cristiano Ronaldo, portugalský futbalista: "Rafa, máš za sebou neuveriteľnú kariéru. Tvoje odhodlanie, vášeň a neuveriteľný talent inšpirovali milióny ľudí na celom svete. Bolo mi cťou byť svedkom tvojej športovej cesty. Gratulujem k neuveriteľnej kariére! Uži si svoj odchod do športového dôchodku."



Španielska kráľovská futbalová federácia (RFEF): "Rafael je jeden z nás a jeden z najlepších športovcov, akých naša krajina kedy vychovala. Ďakujeme ti, Rafa, za tvoje tituly a úspechy, ktoré si dosiahol. Vamos, Rafa!"



Marc Marquez, španielsky motocyklový pretekár a šesťnásobný víťaz seriálu MotoGP: "Ďakujeme ti, Rafa, že si bol pre nás všetkých inšpiráciou."



Nick Kyrgios, austrálsky tenista: "Rafa, neodchádzaj do športového dôchodku, chcem si s tebou ešte naposledy zahrať. Mali sme nezhody, ale bol si skvelý bojovník na kurte. Prajem ti len to najlepšie v novej kapitole tvojho života."



Coco Gauffová, americká tenistka: "Si úžasný! Bolo to neuveriteľné byť svedkom tvojej veľkosti a pracovnej etiky. Ďakujem, že som sa mohla od teba učiť. Prajem ti len to najlepšie v tvojej ďalšej životnej kapitole."


Vizitka španielskeho tenistu Rafaela Nadala

Meno: Rafael Nadal

Dátum narodenia: 3. júna 1986

Miesto narodenia: Manacor, Španielsko



Profesionálny debut: 2001

Príjmy v kariére: 134,9 milióna amerických dolárov (123 miliónov eur)



Kariéra:

tituly na okruhu ATP: 92

Grand Slamy: 22

Australian Open: 2009, 2022

Roland Garros: 2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2017, 2018, 2019, 2020, 2022

Wimbledon: 2008, 2010

US Open: 2010, 2013, 2017, 2019

olympijské zlato: 2008 (dvojhra), 2016 (štvorhra)

Davisov pohár: 2004, 2008, 2009, 2011, 2019

počet týždňov, počas ktorých figuroval na čele rebríčka ATP: 209

svetová jednotka na konci rokov: 2008, 2010, 2013, 2017, 2019