Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 7. október 2024Meniny má Eliška
< sekcia Šport

NHL: Šiesti Slováci majú istotu štartu, Honzek má prvý tím na dosah

Na snímke sprava Samuel Honzek a prezident SZĽH Miroslav Šatan odpovedajú na otázky novinárov počas tlačovej konferencie s draftovanými slovenskými hokejistami z roku 2023 v Trenčíne v sobotu 29. júla 2023. Najvyššie vybraní slovenskí hokejisti tohtoročného draftu NHL Dalibor Dvorský (10. miesto) a Samuel Honzek (16.) zaujali v rozvojových kempoch vo svojich nových kluboch a podpísali nováčikovské zmluvy. Honzek chce podľa vlastných slov zabojovať o miesto v hlavnom tíme Calgary Flames. Dvorský si uvedomuje, že zámorská cesta sa iba začína a jeho ciele sú krátkodobé. Dres St. Louis Blues si však chce obliecť čo najskôr. Foto: FOTO TASR - Radovan Stoklasa

Ďalší Slováci začnú sezónu vo farmárskej AHL alebo kanadských juniorských súťažiach, ale v prípade dobrých výkonov môžu dostať pozvánku do NHL.

New York 7. októbra (TASR) - Dva dni pred riadnym štartom základnej časti NHL figurovalo na súpiskách klubov sedem slovenských hokejistov - obrancovia Erik Černák (Tampa Bay), Martin Fehérváry (Washington), Šimon Nemec a útočníci Tomáš Tatar (obaja New Jersey), Juraj Slafkovský (Montreal) a Martin Pospíšil so Samuelom Honzekom (obaja Calgary). Kým prví šiesti menovaní mali miesto v prvom tíme isté, Honzek oň v prípravnom kempe Flames bojoval do poslednej chvíle. V najbližších hodinách sa mal dozvedieť konečný verdikt.

Devätnásťročný útočník zažil fantastickú prípravu, v šiestich stretnutiach nazbieral sedem kanadských bodov (2+5). Patril medzi najproduktívnejších hráčov ligy v prípravnom období. "Celkovo by som povedal, že moja príprava bola dobrá. Myslím si, že som zanechal dobrý dojem. Urobil som všetko, čo som mohol. Teraz to už bude na tréneroch a vedení, aby rozhodli, čo bude ďalej a čo je pre mňa osožné," vyjadril sa Honzek pre zámorské médiá. Svojimi výkonmi si pýtal miestenku v hlavnom mužstve. "V minulom ročníku ešte nemal taký vplyv, v aký som dúfal, ale keď sa na neho pozriete v tomto roku, je to totálne iný hráč - silný chalan, ktorý využíva svoju postavu a korčuľuje správnym spôsobom. V kempe nebolo veľa hráčov, ktorí hrali s takým konzistentným nasadením ako on. Odviedol excelentnú prácu. Zaslúži si dostávať viac príležitostí," naznačil Honzekovu budúcnosť vo štvrtok tréner "plameňov" Ryan Huska. Pozícia Honzeka je nádejná, prežil aj nedeľňajšie škrty v tíme. Po nich zostalo v kádri Flames 24 hráčov, takže pred nahlasovaním súpisiek potrebujú (z toho 14 útočníkov) vyškrtnúť už len jedného hráča. Okrem Honzeka majú ešte dvoch útočníkov, ktorí by v prípade prevelenia na farmu nemuseli prejsť waiver listinou - Matta Coronata a Čecha Adama Klapku. Je však možné, že už ani k žiadnym ďalším škrtom nepríde, ak by Flames zaradili na listinu zranených Jegora Šarangoviča, ktorý nedohral posledný prípravný zápas proti Winnipegu.

Ďalší Slováci majú pozíciu stabilnú. Martin Fehérváry bol v predchádzajúcich troch sezónach defenzívnou oporou Capitals. Dvadsaťpäťročný zadák mal v úvode leta drobné zranenie, pre ktoré neštartoval na olympijskom kvalifikačnom turnaji v Bratislave, na štarte ročníka je však už fit. Vo vynovenej defenzíve Washingtonu zrejme nájde miesto v druhej obrannej dvojici po boku novej posily Matta Roya. Erik Černák, ktorý sa s Lightning trikrát za sebou prebojoval do finále play off a v rokoch 2020 a 2021 dobyl s tímom Stanleyho pohár, bude mať v Tampe staronového defenzívneho partnera. Veterán Ryan McDonagh sa v lete vrátil po dvoch rokoch do floridského tímu z Nashvillu a s 27-ročným Černákom tak bude môcť obnoviť minulú úspešnú spoluprácu.

Šimon Nemec má síce dvojcestnú zmluvu s New Jersey, ale v uplynulej sezóne si už vybojoval miesto v prvom tíme. Spoločne s Tomášom Tatarom zažili európsky štart súťaže v Prahe, kde v rámci NHL Global Series pomohli Devils k dvom víťazstvám nad Buffalom (4:1 a 3:1). Nemec nastupoval v tretej obrannej dvojici s nováčikom Seamusom Caseym. Tatar sa vrátil do New Jersey po sezóne strávenej v Colorade e Seattli a "oprášil" spoluprácu v útoku s kapitánom Nicom Hischierom a Dawsonom Mercerom. V českej metropole síce nebodoval, ale 33-ročného krídelníka bolo veľmi cítiť najmä v druhom zápase, v ktorom patril medzi najaktívnejších hráčov na ľade. "Síce som spálil nejaké tutovky, ale vôbec to nevadí. Naopak, som rád, že sme dvakrát zvíťazili. Podstatné je, že sa dostávam do šancí, naša formácia hrá veľmi zodpovedne a je to naozaj radosť hrať. S Hischierom a Mercerom hráme dobrý hokej," pochvaľoval si po pražskom dvojzápase Tatar, ktorému sa vrátila chuť do hokeja: "Som momentálne šťastný. Všetko prichádza od dôvery trénera. Keď cítim, že mám nejakú rolu, dostávam priestor a som na ľade, hrá sa ľahko. Hokej si užívam a je to super."

Po minuloročnej 50-bodovej sezóne sa v Montreale očakáva od Juraja Slafkovského ďalší herný progres. Canadiens si od draftovej jednotky z roku 2022 veľa sľubujú, o čom svedčí aj nová lukratívna osemročná zmluva v celkovej hodnote 60,8 milióna dolárov, ktorá začne platiť od sezóny 2025/2026. "Chcem ukázať, že klub urobil správne rozhodnutie. Mám pocit, že jediným spôsobom, ako to môžem dokázať, je každý jeden deň vydať maximum, hrať tvrdo a snažiť sa pomôcť tímu," uviedol 20-ročný krídelník, ktorý by mal spoločne s Coleom Caufieldom a Nickom Suzukim opäť vytvoriť prvý útok "Habs". Slafkovský sa v príprave zviditeľnil aj tým, že sa v zápase s Torontom pobil s Marshallom Rifaiom. Tréner Martin St. Louis ocenil, že sa slovenský mladík nebál zhodiť rukavice: "Slaf je veľký chlap a musí ukázať, že dokáže priniesť aj toto. Nemusí to robiť neustále, stačí, aby ľudia vedeli, že je toho schopný."

Martin Pospíšil v minulej sezóne prerazil do profiligy a v nadchádzajúcom ročníku s ním už Flames pevne počítajú v útoku. V príprave dostával priestor po boku Jonathana Huberdeaua a novej akvízie Anthonyho Manthu. Trénerov Calgary zaujal, ako si v reprezentácii počínal na poste centre, a na tejto pozícii by mal začať aj ročník v NHL. Počas prípravy utrpel menšie zranenie, ale na štart súťaže by mal byť pripravený.

Ďalší Slováci začnú sezónu vo farmárskej AHL alebo kanadských juniorských súťažiach, ale v prípade dobrých výkonov môžu dostať pozvánku do NHL. Dalibor Dvorský putoval do Springfieldu až po poslednom prípravnom stretnutí v drese St. Louis, v ktorom dal gól. V kempe Utahu sa dlho držala dvojica Patrik Koch - Miloš Kelemen, ligový nováčik ich poslal na farmu až v závere prípravy. Skúsenosti z NHL už má aj Pavol Regenda, na svoju príležitosť bude čakať na farme Anaheimu v San Diegu. V AHL odštartujú ročník aj brankár Samuel Hlavaj (Minnesota), obranca Samuel Kňažko (Columbus), útočníci Filip Mešár (Montreal), Martin Chromiak (Los Angeles), Oliver Okuliar (Florida) či Adam Sýkora (NY Rangers). V závere ročníka by teoreticky mohli dostať šancu aj niektorí nádejní mladíci z juniorských líg, v kempoch klubov NHL štartovali Jozef Viliam Kmec (Vegas), Martin Mišiak (Chicago) i Juraj Pekarčík (St. Louis).



Slováci na súpiskách klubov NHL pred štartom sezóny 2024/2025:

Calgary Flames - Samuel Honzek* (ú), Martin Pospíšil (ú)

Montreal Canadiens - Juraj Slafkovský* (ú)

New Jersey Devils - Šimon Nemec* (o), Tomáš Tatar (ú)

Tampa Bay Lightning - Erik Černák (o)

Washington Capitals - Martin Fehérváry (o)

*-má dvojcestnú zmluvu