Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 16. október 2024Meniny má Vladimíra
< sekcia Šport

V Columbuse si uctili Gaudreaua, míľniky Ovečkina a Aha

Rodinní príslušníci sledujú vyvesenie dresu s číslom 13, v ktorom hrával tragicky zosnulý hokejista Johnny Gaudreau z Columbusu Blue Jackets pred začiatkom zápasu zámorskej hokejovej NHL Columbus Blue Jackets - Florida Panthers v Columbuse v utorok 15. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Johnny Gaudreau zomrel spoločne s bratom Matthewom 29. augusta po tom, čo ich na bicykloch zrazil opitý vodič.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
New York 16. októbra (TASR) - Viacerými symbolickými gestami vrátane vyvesenia symbolického dresu si v klube Columbus Blue Jackets uctili tragicky zosnulého útočníka Johnnyho Gaudreaua. Domácu premiéru "modrokabátnikov" proti víťazovi Stanleyho pohára Floride Panthers sprevádzali emotívne momenty, v ktorých viacerí aktéri nedokázali potlačiť slzy. Domáci začali zápas bez ľavého krídelníka, keďže práve na tomto poste hral Gaudreau.

Johnny Gaudreau zomrel spoločne s bratom Matthewom 29. augusta po tom, čo ich na bicykloch zrazil opitý vodič. V celej NHL už prebehlo viacero spomienkových udalostí na pamiatku oboch bratov, z ktorých zanechal výraznejšiu stopu Johnny. Úvodných deväť sezón kariéry odohral v drese Calgary, následne strávil dva roky v Columbuse. V základnej časti odohral celkovo 763 zápasov, v ktorých nazbieral 743 bodov za 243 gólov a 500 asistencií. Jeho tragická smrť hlboko zasiahla NHL. Pred zápasom s Columbusom klub vyvesil pod strop arény jeho symbolický dres s číslom 13. Toto číslo majú všetci hráči Blue Jackets na dresoch pod ľavým ramenom. Na prvé buly v zápase sa za domácich postavil Sean Monahan, ktorý hral s Gaudreauom v Calgary a v minulej sezóne sa stretli vo Winnipegu. Na prvom vzhadzovaní poslal puk na ľavé krídlo, kam následne smeroval jeho pohľad a aj pohľady prítomných. Rozhodcovia nechali puk v tomto priestore aj viac než dohodnutých 13 sekúnd. "Bolo to ťažké. Bol to výnimočný, naozaj výnimočný moment, na ktorý budem navždy spomínať. Takisto, ako na Johnnyho. Mal som pocit, že nás dnes sledoval zhora. Tušil som, že dnes dám gól a podarilo sa. Dnes som cítil Johnnyho vedľa seba," priznal Monahan.

V emotívnom úvode zápasu potláčal slzy aj tréner Columbusu Dean Evason: "Zasiahlo ma to, pretože som si predstavil, že na tom mieste (ľavom krídle) mal teraz stáť on. Bolo to fantastické gesto." V hľadisku nechýbali ani Gaudreauovi rodičia, pričom otec Guy, ktorý je bývalý hráč a dlhoročný tréner na nižších úrovniach, vyšiel na ľad s tímom Columbusu na predzápasovom tréningu. Johnyho manželka Meredith aj s dvomi deťmi Noahom a Johnnym priamo z ľadu sledovali, ako symbolický dres s číslom 13 vystúpal pod strop Nationwide Areny. "Viem, že pre jeho rodinu, manželku a deti to veľa znamená. Veľmi si vážia tieto pocty," dodal Monahan.

Filip Gustavsson sa stal prvým brankárom v histórii Minnesoty Wild, ktorý skóroval v zápase NHL. Podarilo sa mu to v zápase na ľade St. Louis Blues, keď počas hry hostí bez brankára v závere zápasu upravil na 4:1. Po tom, čo sa k nemu dostal puk, vystrelil priamo na bránku a deväť sekúnd pred koncom zápasu uzavrel skóre. Bol to navyše gól v presilovke. "Myslím si, že súper chcel získať buly v našom pásme a tak nahodil puk na mňa. Pokúsil som sa to rozohrať tak rýchlo, ako sa len dalo," povedal Gustavsson, ktorý je po Linusovi Ullmarkovi druhý švédsky brankár s gólom v NHL. K tomu, aby sa pokúsil skórovať, ho počas prerušenej hry nabádal aj jeho brankársky kolega Marc-Andre Fleury. "Keď sa 'Flower' pozrel na tabuľku, tak mi povedal: "Máme dvojgólový náskok, takže ak získaš puk, mal by si to skúsiť." Dobre mi poradil," poznamenal Gustavsson, ktorý je 15. brankár v histórii NHL, ktorý skóroval a zároveň prvý od 20. novembra 2023, keď si presný zásah pripísal Tristan Jarry z Pittsburghu. Pred Gustavssonom skórovali v presilovkách iba Jevgenij Nabokovov zo San Jose (10. marca 2002) a Martin Brodeur z New Jersey (21. marca 2013).

Kapitán Washingtonu Capitals Alexander Ovečkin prihral v zápase proti Vegas (4:2) na dva góly domácich. Dostal sa tým na métu 700 asistencií v základnej časti NHL. Zároveň sa stal iba šiestym hráčom v histórii NHL, ktorý nazbieral 700 gólov a zároveň aj 700 asistencií. Pred ním to dosiahli iba Wayne Gretzky, Gordie Howe, Jaromír Jágr, Phil Esposito a Marcel Dionne. "Je skvelé byť v takej spoločnosti," priznal Ovečkin.

Na víťazstve Caroliny nad New Jersey 4:2 sa asistenciou podieľal domáci útočník Sebastian Aho, ktorý odohral 600. zápas v NHL. Nazbieral v nich 558 kanadských bodov. Spomedzi fínskych hráčov získali v 600 zápasoch viac bodov iba Jari Kurri (848), Teemu Selänne (756), Mikko Rantanen (zatiaľ 621 v 573 zápasoch) a Tomas Sandström (603).



Zoznam brankárov, ktorí skórovali v zápase NHL:

tri góly: Martin Brodeur

dva góly: Ron Hextall

jeden gól: Billy Smith, Chris Osgood, Damian Rhodes, Jose Theodore, Jevgenij Nabokov, Mika Noronen, Chris Mason, Cam Ward, Mike Smith, Pekka Rinne, Linus Ullmark, Tristan Jarry, Filip Gustavsson