Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Šport

NHL: V hlavných kempoch sa predstaví 21 Slovákov

Na archívnej snímke sprava slovenský útočník Tomáš Tatar. Foto: TASR - Michal Runák

Dokopy 16 Slovákov má podpísaný v NHL dvojcestný kontrakt.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
New York 18. septembra (TASR) - V hlavných prípravných kempoch zámorských klubov pred novou sezónou NHL sa predstaví dokopy 21 slovenských hokejistov. Iba štyria z nich však majú jednocestné kontrakty - obrancovia Erik Černák (Tampa Bay), Martin Fehérváry (Washington) a útočníci Martin Pospíšil (Calgary) a Tomáš Tatar (New Jersey) majú istotu stabilného miesta v kádri.

Po nováčikovských kempoch štartujú v závere tohto týždňa profiligové kluby aj svoje hlavné kempy. Ich súčasťou bude séria prípravných stretnutí, najmä v druhej polovici by si v nich mali zahrať aj hlavné opory mužstiev. Slovenský hokej bude mať svoje zastúpenie v kempoch 15 tímov. Dvaja Slováci sú na súpiske v Calgary (okrem Pospíšila aj Samuel Honzek), Montreale (Juraj Slafkovský, Filip Mešár), New Jersey (okrem Tatara aj Šimon Nemec), v St. Louis (Dalibor Dvorský, Juraj Pekarčík) a Vegas (Jakub Demek, Jozef Viliam Kmec).

Dvadsaťročný Kmec je bez zmluvy s Golden Knights, nedraftovaný obranca však zaujal svojimi výkonmi v nováčikovskom kempe, v ktorom zaznamenal gól a dve asistencie, a dostal tak šancu vybojovať si kontrakt v hlavnom kempe. V kempe nováčika ligy Utahu sa mohli teoreticky objaviť až štyria hráči spod Tatier. Peter Repčík a Servác Petrovský, ktorí boli súčasťou nováčikovského kempu klubu, však už pozvánku do toho hlavného nedostali.

Dokopy 16 Slovákov má podpísaný v NHL dvojcestný kontrakt. Zmluvný plat tak majú garantovaný len počas pôsobenia v prvom tíme. Väčšina z nich si musí miesto v prvom tíme ešte vybojovať. Neplatí to o Jurajovi Slafkovskom, útočník Montrealu vstupuje do záverečnej sezóny nováčikovského kontraktu, ale ako etablovaný hráč a člen jadra tímu už má podpísanú novú lukratívnu na osem rokov za celkovo 60,8 milióna dolárov. Dvadsaťročný krídelník od sezóny 2025/2026 zarobí v priemere 7,6 milióna dolárov. V kempoch sa predstaví iba jeden slovenský brankár - dvojcestnú zmluvu s Minnesotou má Samuel Hlavaj, ktorý sa objavil už v nováčikovskom kempe Wild.

Niektorí slovenskí hokejisti boli v minulosti draftovaní klubmi NHL, ale nemajú podpísanú zmluvu v zámorí a v kempoch sa neukážu. Napríklad Maroš Jedlička (Colorado) odohrá sezónu v Komete Brno, Alex Čiernik (Philadelphia) bude obliekať dres švédskeho tímu Nybro Vikings IF. Mladíci Maxim Štrbák (Buffalo), Adam Gajan (Chicago) a Miroslav Šatan ml. (Washington) hrajú alebo plánujú nastupovať v univerzitnej NCAA, preto sa nemôžu zúčastniť v kempe profesionálneho tímu.

Slovaci v prípravných kempoch klubov NHL:

Anaheim Ducks - Pavol Regenda* (ú)

Calgary Flames - Samuel Honzek* (ú), Martin Pospíšil (ú)

Chicago Blackhawks - Martin Mišiak* (ú)

Columbus Blue Jackets - Samuel Kňažko* (o)

Florida Panthers - Oliver Okuliar* (ú)

Los Angeles Kings - Martin Chromiak* (ú)

Minnesota Wild - Samuel Hlavaj* (b)

Montreal Canadiens - Filip Mešár* (ú), Juraj Slafkovský* (ú)

New Jersey Devils - Šimon Nemec* (o), Tomáš Tatar (ú)

New York Rangers - Adam Sýkora* (ú)

St. Louis Blues - Dalibor Dvorský* (ú), Juraj Pekarčík* (ú)

Tampa Bay Lightning - Erik Černák (o)

Utah Hockey Club - Patrik Koch* (o), Miloš Kelemen* (ú)

Vegas Golden Knights - Jakub Demek* (ú), Jozef Viliam Kmec^ (o)

Washington Capitals - Martin Fehérváry (o)

* - má podpísanú dvojcestnú zmluvu

^ - je bez zmluvy (bojuje o kontrakt)