Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Šport

Niektorí hráči majú podľa FIFPRO menej ako jeden voľný deň týždenne

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V správe z minulej sezóny vyplynulo, že 54 percent z 1500 monitorovaných hráčov čelilo vysokej pracovnej záťaži.

Amsterdam 5. septembra (TASR) - Čoraz nabitejší futbalový kalendár spôsobil, že niektorým hráčom zostane na oddych len 12 percent roka, čo zodpovedá menej ako jednému dňu voľna týždenne. V najnovšej správe to uviedla Svetová hráčska únia (FIFPRO).

FIFPRO v súvislosti s kalendárom ešte v júli podala oficiálnu sťažnosť Európskej komisii. Organizácia tvrdí, že nedostatok odpočinku je v rozpore s medzinárodnými zdravotnými i bezpečnostnými normami a je výsledkom toho, že Medzinárodnej futbalovej federácii (FIFA) a organizátorom iných súťaží na zdraví hráčov nezáleží.

V správe z minulej sezóny vyplynulo, že 54 percent z 1500 monitorovaných hráčov čelilo vysokej pracovnej záťaži. V mnohých prípadoch údajne prekračovala lekárske odporúčania. Takmer tretina futbalistov (31 %) figurovala na zápasových súpiskách viac ako 55 duelov a 17 percent hráčov odohralo viac ako 55 zápasov.

Všetky tri európske klubové súťaže si navyše prešli zmenou formátu a od tohto ročníka v nich figuruje 36 namiesto 32 tímov. Zvýšiť sa má aj počet účastníkov majstrovstiev sveta, ktorý od roku 2026 stúpne z 32 na 48. "Priepasť medzi tými, ktorí plánujú komplexné medzinárodné súťaže a tými, ktorí v nich hrajú, nebola nikdy väčšia," uviedol predstaviteľ FIFPRO Alexander Bielefeld podľa Reuters.