Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 20. október 2024Meniny má Vendelín
< sekcia Šport

Ningbo Open 2024 sa začína

Foto: New Synergy

Tenisové podujatie je povýšené do kategórie WTA 500.

Ningbo 16. októbra (OTS) - Dňa 14. októbra sa oficiálne začalo hlavné podujatie Ningbo Open 2024! Po tom, čo minulý rok po prvýkrát spolupracovalo s Women's Tennis Association (WTA), bolo Ningbo Open tento rok povýšené na podujatie kategórie WTA 500, čo odráža stále otvorenejší prístup Ningbo k svetu.

Podľa štatistík Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) sa v roku 2021 na celom svete venovalo tenisu 87,18 milióna ľudí, pričom Čína sa umiestnila na druhom mieste za Spojenými štátmi a predstavovala 22,9 percenta svetovej tenisovej populácie. Čína sa zároveň môže pochváliť druhým najväčším počtom tenisových kurtov na svete, celkovo 49 767.

Od prvého vybudovaného tenisového kurtu v Ningbo v roku 1987 sa tento šport v meste rozvinul. Dnes Ningbo hostí tenisové podujatia troch veľkých medzinárodných asociácií: WTA, ATP a ITF.

Ako najprofesionalizovanejší šport majú tri hlavné medzinárodné tenisové asociácie prísne požiadavky na miesta konania súťaží. V roku 2023 vyplnilo prvé vydanie Ningbo Open medzeru v turnajoch WTA v regióne Jiangsu-Zhejiang-Šanghaj a ukázalo schopnosť Ningbo organizovať turnaje svetovej úrovne. O rok neskôr bolo podujatie povýšené, čím sa Ningbo zaradilo medzi mestá ako Washington, D.C., Abú Zabí a Berlín, ktoré hostia podujatia kategórie WTA 500.

ningbo international communication center
Foto: New Synergy

Štatistiky ukazujú, že Ningbo Open 2023 prilákalo pozoruhodných 5,192 milióna divákov online aj offline, čo svedčí o jeho obrovskej príťažlivosti. Počas celého podujatia sa hráči stali obľúbenou témou rozhovorov medzi miestnymi obyvateľmi. Dvojnásobná víťazka Wimbledonu Petra Kvitová svojimi úprimnými poznámkami po zápase ešte viac zdôraznila svoje sympatie k mestu. Na X (bývalom Twitteri) Kvitová nadšene zdieľala fotografie zo svojho času stráveného v Ningbo s popisom „Ni Hao z Ningbo“, čím efektívne sprostredkovala priateľskú atmosféru mesta širšiemu publiku.

Hráči mali tiež možnosť počas podujatia zažiť kultúrne čaro Ningbo. Nehmotné kultúrne dedičstvo, ako sú výšivky zo zlata a striebra, vystrihovanie z papiera, bambusové pletenie a Meiyuanove kamenné rezbárstvo, očarili súťažiace, ako napríklad rumunskú hráčku Jaqueline Cristian.

Dlhá história a rôznorodá kultúra Ningbo sa určite presadia na tomto medzinárodnom pódiu. Ako uviedol Zheng Jie, viceprezident Čínskej tenisovej asociácie, schopnosť Ningbo hostiť takéto významné medzinárodné podujatie s poprednými hráčmi len potvrdzuje jeho potenciál rozvinúť sa v prominentné športové mesto. Medzi štyrmi džentlmenskými športmi je tenis najpopulárnejší, pričom podujatia ATP a WTA získavajú široké uznanie.
Zameraním sa na športové podujatia vysokej kvality sa Ningbo snaží podporiť harmonické spolužitie a vzájomné posilňovanie kultúrneho, turistického a športového priemyslu. S rastúcou popularitou tenisu vytvára Ningbo rôzne spotrebné scenáre, ktoré umožňujú návštevníkom prejsť od jednoduchého „sledovania zápasu“ k aktívnemu „objavovaniu mesta“.

Výskum naznačuje, že keď hrubý domáci produkt na obyvateľa prekročí 8 000 dolárov, športový priemysel zažije rýchly rast. Tento rok Ningbo hostilo prestížne medzinárodné podujatia, ako sú Majstrovstvá Ázie v bedmintone 2024, Svetový pohár Ing v hre Go a Kontinentálny pohár AVC v plážovom volejbale. Do budúcnosti sa mesto pripravuje na hostenie Svetového pohára ISSF v streľbe v roku 2025 a Majstrovstiev sveta IWF v roku 2026.