Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 20. október 2024Meniny má Vendelín
< sekcia Šport

Norris získal na VC USA pole position pred Verstappenom

Na snímke Brit Lando Norris z tímu McLaren. Foto: TASR/AP

V záverečnej časti kvalifikácie stihla väčšina jazdcov len po jednom meranom pokuse práve pre haváriu Russella.

Austin 20. októbra (TASR) - Britský pretekár F1 Lando Norris na McLarene získal pole position na VC USA. V prvom rade bude s holandským súperom v boji o titul Maxom Verstappen. Úradujúceho majstra sveta na Red Bulle predstihol o 31 tisícin sekundy. Priebeh kvalifikácie zdramatizoval v závere George Russell na Mercedese, ktorý havaroval v 19. zákrute okruhu COTA.

V záverečnej časti kvalifikácie stihla väčšina jazdcov len po jednom meranom pokuse práve pre haváriu Russella. Ten stratil kontrolu nad autom po prirýchlom nájazde do predposlednej zákruty, roztočil sa a skončil v bariére. Norrisov prvý pokus v hodnote 1:32,330 minúty tak nemohol nikto prekonať. Najlepšiu trojicu doplnil Španiel Carlos Sainz na Ferrari, ktorý zaostal za Norrisom o vyše tri desatiny.

Zo stredu poľa zaujal svojím výkonom siedmy Pierre Gasly na Alpine a ôsmy Fernando Alonso z Astonu Martin. Prvýkrát v sezóne bol v Q3 Kevin Magnussen (Haas) a obsadil deviatu pozíciu. Z piateho radu odštartuje spolu s Verateppnovým kolegom Perezom. Tomu zmazali úvodný pokus v Q3 pre nedodržanie traťových limitov a zostal tak bez času. Kvalifikácia nevyšla ani sedemnásobnému majstrovi sveta Lewisovi Hamiltonovi, ktorý mal problémy v prostrednom sektore a obsadil predposledné devätnáste miesto.



kvalifikácia - VC USA:

1. Lando Norris (V. Brit./McLaren) 1:32,330 min,
2. Max Verstappen (Hol./Red Bull) +0,031 s,
3. Carlos Sainz Jr (Šp./Ferrari) +0,322 s,
4. Charles Leclerc (Mon./Ferrari) +0,410,
5. Oscar Piastri (Aus./McLaren) +0,620,
6. George Russell (V. Brit./Mercedes) +0,644,
7. Pierre Gasly (Fr./Alpine) +0,688,
8. Fernando Alonso (Šp./Aston Martin) +0,979,
9. Kevin Magnussen (Dán./Haas) +1,151,
10. Sergio Perez (Mex./Red Bull) bez času