Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Šport

Od roku 2025 nahradí čiarových rozhodcov vo Wimbledone elektronika

Na archívnej snímke z 5. júla 2023 čiaroví rozhodcovia počas zápasu medzi domácim britským tenistom Arthurom Ferym a Daniilom Medvedevom z Ruska v zápase 1. kola mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone. Foto: TASR/AP

Nahradí ich technológia Live Electronic Line Calling (LELC), ktorú už využívajú aj turnaje US Open a Australian Open.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Londýn 9. októbra (TASR) - Grandslamový tenisový turnaj vo Wimbledone sa od roku 2025 zaobíde bez čiarových rozhodcov. Nahradí ich technológia Live Electronic Line Calling (LELC), ktorú už využívajú aj turnaje US Open a Australian Open.

Od roku 2007 pomáhalo s posudzovaním sporných situácií tzv. jastrabie oko. Nová technológia bude v akcii už od kvalifikácie. "Rozhodnutie predstaviť LELC na wimbledonskom turnaji sa uskutočnilo po dlhých konzultáciách. Nastal čas spraviť tento dôležitý krok pri hľadaní maximálnej presnosti v rozhodovaní. Hráčom to ponúkne rovnaké podmienky, v akých hrajú na mnohých iných turnajoch. Preberáme zodpovednosť pri hľadaní vyváženosti medzi tradíciou a inováciou. Čiarovým rozhodcom ďakujeme za ich prínos po mnoho desaťročí, vážime si ich službu."

Posledným zo štyroch grandslamových turnajov bez elektronického systému ostáva Roland Garros. Informovala DPA.