Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Šport

Olympiakos je v európskom finále ako druhý grécky tím v histórii

Hráči Olympiakosu oslavujú po tom, ako Ayoub El Kaabi (druhý zľava) strelil druhý gól v odvetnom zápase semifinále Európskej konferenčnej ligy vo futbale Olympiakos Pireus - Aston Villa v Pireuse 9. mája 2024. Foto: TASR/AP

Hrdinom dvojzápasu bol marocký útočník Ayouba El Kaabi, ktorý v prvom dueli na ihrisku Aston Villy prispel k triumfu 4:2 hetrikom a v odvete dal oba góly Olympiakosu.

Pireus 10. mája (TASR) - Futbalisti Olympiakosu Pireus si ako druhý grécky tím v histórii zahrajú vo finále európskej pohárovej súťaže. Vo štvrtkovej odvete semifinále Európskej konferenčnej ligy zdolali Aston Villu 2:0 a v súčte oboch duelov triumfovali 6:2. Grécky futbal doteraz v rozhodujúcom súboji o trofej zastupoval iba Panathinaikos, ktorý v roku 1971 prehral vo finále niekdajšieho EPM (predchodca Ligy majstrov) vo Wembley s Ajaxom Amsterdam 0:2.

Hrdinom dvojzápasu bol marocký útočník Ayouba El Kaabi, ktorý v prvom dueli na ihrisku Aston Villy prispel k triumfu 4:2 hetrikom a v odvete dal oba góly Olympiakosu. Zariadil tak účasť svojho tímu vo finále EKL, v ktorom sa 29. mája stretne s Fiorentinou. Hrať sa bude na gréckej pôde, na štadióne ligového rivala AEK v Aténach, iba 15 km od domovského stánku Olympiakosu. Ten je so 47 domácimi titulmi najúspešnejší grécky klub, v Európe to doteraz najďalej dotiahol do štvrťfinále Ligy majstrov (1998/99) a do štvrťfinále niekdajšieho Pohára víťazov pohárov (1992/93). Táto sezóna je pre tradičný klub výnimočná, juniori Olympiakosu vyhrali v apríli mládežnícku Ligu majstrov po finálovom triumfe nad AC Miláno.

El Kaabi po spätnej prihrávke Quiniho otvoril v odvete skóre do odkrytej brány už v 10. minúte. Hostia mali v priebehu prvého dejstva výraznú prevahu v držaní lopty (75:25), no väčšiu šancu si vypracovali až v závere polčasu. Zo strednej vzdialenosti vystrelil Leon Bailey a jeho prudkú strelu vyrazil brankár Konstantinos Tzolakis. Aston Villa si nedokázala v priebehu druhého polčasu vypracovať dostatočný tlak, aby preklopila duel na svoju stranu. Odpor hostí definitívne zlomil v 79. minúte druhým gólom v zápase a piatym v dvojzápase El Kaabi.

Aston Villa tak nedosiahla na svoju prvú európsku finálovú účasť od roku 1982. V kontinentálnej súťaži sa klub z Birminghamu predstavil po dlhých 13 rokoch a v budúcej sezóne má veľkú šancu na štart v Lige majstrov, keďže v Premier League figuruje na štvrtej priečke. "Olympiakos si zaslúžil postup. My sme si semifinále prehrali už doma. V odvete sme síce začali dobre, ale v koncovke sme neboli dostatočne dôrazní. Sú to však pre nás skvelé skúsenosti. Sme trochu frustrovaní, že sme sa nedostali do finále, no v lige máme ešte dva zápasy na to, aby sme si udržali štvrtú pozíciu a to je stále úžasná motivácia," povedal pre AFP Unai Emery, tréner Aston Villy.