Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 21. október 2024Meniny má Uršuľa
< sekcia Šport

Organizátori VC USA F1 dostali za vniknutie fanúšikov na trať pokutu

Monačan Charles Leclerc víťazí na Veľkej cene USA, devätnástych pretekoch seriálu F1 v nedeľu 20. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Organizátori Veľkej ceny USA dostali pokutu 500. 000 eur za vniknutie fanúšikov na trať po nedeľných pretekoch F1 v Austine.

Austin 21. októbra (TASR) - Organizátori Veľkej ceny USA dostali pokutu 500.000 eur za vniknutie fanúšikov na trať po nedeľných pretekoch F1 v Austine. Z toho 150.000 musia zaplatiť okamžite, zvyšných 350.000 eur iba v prípade porušenia podmienky platnej do konca roka 2026. Informovala o tom Medzinárodná automobilová federácia (FIA).

Podľa agentúry Reuters musia usporiadatelia v Austine ešte tento rok predložiť FIA návrhy opatrení, ktorými zabránia v budúcnosti podobným incidentom. Po pretekoch totiž vniklo na trať približne 200 fanúšikov, ktorí podliezli malý plot a následne preskočili meter vysoký múr. Dostali sa tak na trať, kde v tej chvíli ešte stále jazdili monoposty. Počas 12-ročnej organizácie podujatia dosiaľ k takémuto incidentu nedošlo.

V Austine slávil double tím Ferrari, zvíťazil Monačan Charles Leclerc pred kolegom Carlosom Sainzom zo Španielska. Tretí pôvodne finišoval Brit Lando Norris na McLarene, no v záverečnom kole dostal päťsekundovú penalizáciu za predbehnutie Maxa Verstappena z Red Bullu mimo trate. Tretie miesto tak napokon obsadil Holanďan, trojnásobný majster sveta je naďalej líder priebežného poradia šampionátu.