Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Šport

Paoliniová je prvou finalistkou ženskej dvojhry vo Wimbledone

Na snímke talianska tenistka Jasmine Paoliniová. Foto: TASR/AP

Úvodný gem poznačila nervozita, trval osem minút, ale Paoliniová ustrážila svoje podanie.

Wimbledon 11. júla (TASR) - Česká tenistka Barbora Krejčíková bude súperkou Talianky Jasmine Paoliniovej vo finále ženskej wimbledonskej dvojhry. Tridsiata prvá nasadená v semifinále zdolala šampiónku z roku 2022 a štvorku "pavúka" 3:6, 6:3, 6:4. Na listinu víťaziek na tráve All England Clubu tak v sobotu s určitosťou pribudne nové meno, pre Krejčíkovú i Paoliniovú to bude prvé finále vo Wimbledone.

Kazaška na úvod súboja potvrdzovala úlohu favoritky. V druhom geme prelomila podanie Češky a po potvrdení brejku sa ujala vedenia 3:0. Krejčíková doplácala na nízku percentuálnu úspešnosť prvého servisu. Až za stavu 0:4 získala prvú hru, keď uspela pri podaní Rybakinovej. Štvrtá nasadená síce potom dovolila ešte súperke získať dva gemy, no koncovku setu si postrážila.

Druhé dejstvo prinieslo vyrovnanejší priebeh. Krejčíková sa za stavu 3:2 dostala k dvom brejkbalom a hneď prvý využila. Získanú výhodu už nestratila a vynútila si tretí set. Češka bola na koni, vďaka brejku v Tildenovom geme odskočila Rybakinovej a zápas už dotiahla do úspešného konca. Víťazka Roland Garros z roku 2021 v desiatom geme premenila hneď prvý mečbal.

Krejčíková po postupe do wimbledonského finále ťažko hľadala slová: "Je to neuveriteľné. Ťažko povedať, čo teraz cítim. Som veľmi hrdá na svoju hru a bojovnosť. Na začiatku som prehrávala 0:4 a bola som rada, že som uhrala prvý gem. Cítila som, že v druhom sete som sa dostala do svojej zóny a už som ju neopustila," uviedla Češka v pozápasovom rozhovore. Vo Wimbledone už dvakrát triumfovala vo štvorhre (2018, 2022) a v sobotu môže na centrálnom dvorci pridať aj víťazstvo v singli: "Nikdy som o tom nesnívala." Spomenula aj krajanku Janu Novotnú, víťazku na tráve All England Clubu z roku 1998: "S Janou som spolupracovala. Hovorila mi veľa historiek z jej cesty k titulu. Prišlo mi to veľmi ďaleko, keď sme sa vtedy o tom rozprávali. A teraz som vo finále. Veľa na ňu spomínam a veľmi mi chýba. Bojujem o každý bod na kurte a práve to by mi ona určite poradila."

Krejčíková sa stala treťou hráčkou, ktorá vyhrala prvé tri vzájomné zápasy proti Rybakinovej. V prípade triumfu vo finále môže napodobniť svoje krajanky. Okrem Novotnej zvíťazila vo Wimbledone dvakrát Petra Kvitová a vlani sa to podarilo Markéte Vondroušovej. "Bude to veľký zápas a boj. Viem, že Jasmine (Paoliniová) dnes ukázala, že sa nevzdáva. Určite to bude super duel."



ženy - dvojhra - semifinále:

Barbora Krejčíková (ČR-31) - Jelena Rybakinová (Kaz.-4) - 3:6, 6:3, 6:4