Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 24. október 2024Meniny má Kvetoslava
< sekcia Šport

Congostová sa obrátila na súd, na PH2024 jej neudelili medailu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V pravidlách sa uvádza, že povraz nesmie pustiť ani športovec, ani sprievodca medzi štartom a cieľom pretekov.

Londýn 23. októbra (TASR) - Španielska paralympijská bežkyňa Elena Congostová sa obrátila na súd po tom, čo jej na PH 2024 v Paríži odmietli udeliť medailu. Tridsaťsedemročná športovkyňa so zrakovým postihnutím skončila 8. septembra na treťom mieste v maratóne v kategórii T12, ale neskôr ju diskvalifikovali, pretože omylom pustila povraz svojho sprievodcu Miu Carola. Tomu sa snažila pomôcť, keď ho v záverečnej etape pretekov chytili kŕče.

V pravidlách sa uvádza, že povraz nesmie pustiť ani športovec, ani sprievodca medzi štartom a cieľom pretekov. Congostovej právnici poslali 25. septembra Medzinárodnému paralympijskému výboru (IPC), Medzinárodnému olympijskému výboru (MOV), Svetovej paraatletike, organizačnému výboru hier a francúzskej ministerke športu Amélie Oudéovej-Castérovej žiadosť o udelenie bronzovej medaily.

"Elena Congostová požiadala adresátov svojho listu, aby odpovedali najneskôr do 20. októbra 2024. MOV vo svojom stanovisku uviedol, že nemá kompetencie v tejto veci jednať. Ostatné inštitúcie neposkytli žiadnu reakciu. Je mi veľmi ľúto, že sa moja klientka teraz bude musieť domáhať svojich práv súdnou cestou," uviedol jej právny zástupca Jean-Louis Dupont podľa agentúry DPA.

IPC vo vyjadrení informovala, že preteky sa uskutočnili podľa pravidiel Svetovej paraatletiky, preto má túto záležitosť riešiť primárne táto inštitúcia.