Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Šport

Paralympijský výbor schválil výpravu do Paríža, zatiaľ 26 športovcov

Na snímke zľava umelec a autor poštovej známky Igor Piačka, paralympionik Marcel Pavlík, generálny sekretár Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Jozef Liba a generálny riaditeľ Slovenskej pošty Vladislav Kupka počas krstu poštovej známky 17. letných paralympijských hier a poštovej známky 33. letných olympijských hier počas predstavenia športového oblečenia, známky a maskota 17. letných paralympijských hier v Paríži v Bratislave v pondelok 15. júla 2024. Foto: TASR - Jakub Kotian

Slovenská výprava bude rozdelená do dvoch častí - väčšina, ktorá bude reprezentovať v siedmych športoch, bude ubytovaná v novovybudovanej paralympijskej dedine vo štvrti St. Denis.

Bratislava 15. júla (TASR) - Slovenský paralympijský výbor (SPV) v pondelok na svojom XXXII. Valnom zhromaždení schválil výpravu na XVII. paralymijské hry v Paríži 2024, v ktorej je momentálne 26 športovcov. Pribudnúť do nej môžu ešte paracyklisti či tenisti na vozíku.

Schválenie výpravy bolo hlavným bodom VZ. Po úvodných procedurálnych bodoch, medzi ktoré patria schválenie programu rokovania, pracovného predsedníctva a komisií, schválilo 23 prítomných delegátov Plán činnosti a rozpočet SPV na rok 2024. Následne prijali do SPV nového kolektívneho člena Slovenskú triatlonovú úniu. Pred hlasovaním o schválení výpravy ju predstavil delegátom vedúci výpravy Tomáš Varga. V súčasnosti má istú miestenku 26 športovcov, čo je o jedného menej v porovnaní s Tokiom 2020. Kvalifikačný proces je uzavretý vo všetkých športoch okrem paracyklistiky a tenisu na vozíku, takže je ešte možné, že napokon bude prekonaný aj počet z poslednej letnej paralympiády.



"Dnes sme mali veľmi dôležitý akt, schválili sme výpravu. Aktuálne máme 26 miesteniek a celková výprava má zatiaľ okolo 50 ľudí. Kvalifikačný proces bol uzatvorený vo všetkých športoch okrem tenisu na vozíku, ale ešte očakávame miestenku v cyklistike. Ak by všetko vyšlo, výprava by mohla mať 28 športovcov, ak nie, tak zostane na čísle 26, čo je o jedno menej ako v Tokiu," uviedol pre TASR Varga s tým, že s počtom miesteniek je celkom spokojný: "Očakávania sú vždy veľké, ale dá sa povedať, že to číslo je o jedno nižšie ako bolo v Tokiu, takže je to plus mínus v poriadku a držíme si tú líniu. No možno sme mali trošku väčšie očakávania, tým že je to v Európe a podmienky budú pre našich športovcov jednoduchšie. Ale v zásade sme spokojní."

Slovenská výprava bude rozdelená do dvoch častí - väčšina, ktorá bude reprezentovať v siedmych športoch, bude ubytovaná v novovybudovanej paralympijskej dedine vo štvrti St. Denis. Parastrelci budú spolu s realizačným tímom v meste Chateauroux, asi 270 km južne od Paríža.

Delegáti jednohlasne schválili návrh výpravy a predseda SPV Ján Riapoš následne poďakoval členom Štábu PH Paríž 2024, ktorí takmer štyri roky pracovali na projekte, a pondelkovým hlasovaním bola jeho činnosť ukončená. VZ zároveň odhlasovalo aj vznik disciplinárnej komisie pre PH, ktorá bude priamo v Paríži posudzovať prípadné priestupky členov slovenskej výpravy.

Varga nechcel hovoriť o konkrétnych cieľoch, no potešili by ho medailové umiestenia. "Vždy sa to ťažko odhaduje. Ale určite máme tie najvyššie ambície. V streľbe máme Veroniku Vadovičovú a Radoslava Malenovského, ktorí budú určite pomýšľať na pódiové umiestnenia. V cyklistike máme Jozefa Metelku a Patrika Kurila, ktorí sú tiež majstri sveta a paralympijskí víťazi. Najpočetnejšiu skupinu tvoria stolní tenisti, ktorí získali sedem miesteniek, a tiež veríme, že sa nám z toho počtu podarí niečo pretaviť aj na pódiové umiestnenie. V lukostreľbe je to o žrebe, ale naši športovci majú formu. Verím, že tam ideme veľmi dobre pripravení a dokážeme uspieť," povedal Varga s tým, že by bol rád za umiestnenie do 30. priečky v celkovom medailovom poradí.

Paralympiáda odštartuje v stredu 28. augusta a dokopy sa na nej odohrá 549 súťaží v 22 športoch. "Dolaďujeme ešte posledné detaily, kedy pošleme záverečné cargo s materiálom pre športovcov. Riešime aj nejaké chladenie, keďže ako bolo dopredu publikované, majú to byť nízko karbónové hry a nechcú veľmi používať klimatizácie. Chcú chladiť hlavne vodou, čo je katastrofa pre hendikepovaných športovcov, ktorí majú problémy s termoreguláciou. Takže riešime takéto individuálne chladiace prostriedky," dodal Varga.

Slovenská výprava na XVII. PH Paríž 2024:

Tomáš Varga (vedúci výpravy), Maroš Čambal (zástupca vedúceho výpravy), Quayser Sachdev (zástupca vedúceho výpravy), Milan Petro (lekár výpravy), Michaela Grendelová (press ataché), Monika Dzuriková (administrátorka), Peter Behúl (fyzioterapeut)



Boccia - športovci: Róbert Mezík, Tomáš Král, Eliška Jankechová, Martin Strehársky, Kristína Vozárová

Martin Gabko (tréner a vedúci športu), Pavel Král (asistent T. Krála), Andrej Fratrič (asistent R. Mezíka), Martin Jankech (asistent E. Jankechovej), Štefan Vozár (asistent K. Vozárovej), Lucy de Barros (náhradník)



Paraatletika - športovci: Marián Kuřeja, Ladislav Čuchran, Dušan Laczkó

Radek Šatka (tréner a vedúci športu), Miroslav Čerešňa (asistent D. Laczkóa), Jana Sučíková (asistentka M. Kuřeju), Ľuboslava Čuchranová (asistentka L. Čuchrana)



Paracyklistika (cestná, dráhová) - športovci: Jozef Metelka, Patrik Kuril

Branislav Režňák (tréner a vedúci športu), Kyleigh Manners (tréner), Patrik Chlebo (servisman)



Paradrezúra - športovec: Lucia Vladovičová

Magdaléna Pokorná (trénerka a vedúca športu), Pavel Vladovič (asistent)



Paralukostreľba - športovci: Martin Dorič, Marcel Pavlík, Dávid Ivan

Vladimír Bužek (tréner a vedúci športu), Juraj Duchoň (tréner), Vladimír Hurban (náhradník)



Paraplávanie - športovci: Tatiana Blattnerová, Karina Petrikovičová

Henrich Krč (tréner a vedúci športu), Katarína Blattnerová (tapperka a asistentka T. Blattnerovej)



Parastolný tenis - športovci: Ján Riapoš, Martin Ludrovský, Peter Lovaš, Alena Kánová, Boris Trávníček, Peter Mihálik, Richard Csejtey

Viktória Lučenková (trénerka a vedúca športu), Andrej Bardoň (tréner), Ján Lackovič (tréner), Dušan Michalka (tréner)



Parastreľba - športovci: Veronika Vadovičová, Radoslav Malenovský, Kristína Funková

Dušan Malenovský (tréner a vedúci športu), Milan Goleňa (tréner), Adela Funková (asistentka K. Funkovej)