Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Šport

PH2024: Slovákov nestoplo ani otáľanie rozhodcov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Zachar

V kategórii MD4 nastúpilo dokopy deväť dvojíc, slovenský pár sa predstavil rovno vo štvrťfinále a tým pádom má po výhre istotu minimálne bronzovej medaily.

Paríž 29. augusta (TASR) - Hneď prvý súťažný deň XVII. paralympijských hier v Paríži priniesol pre slovenskú výpravu istotu cenného kovu. Postarali sa o to stolní tenisti Ján Riapoš a Peter Lovaš, ktorí postúpili do semifinále a majú istý bronz. Duel proti španielskemu páru Iker Sastre, Miguel Angel Toledo bol veľmi vyrovnaný a priniesol aj kontroverzný moment v neprospech slovenskej dvojice. Tá sa však nenechala rozhodiť a nakoniec triumfovala 3:2 na sety.

Sporný moment prišiel v rozhodujúcom piatom sete za stavu 6:6, keď sa arbitri po smeči španielskeho hráča nevedeli dohodnúť, či loptička skončila na stole, alebo trafila Lovaša do ruky. "Najhoršie sú sporné lopty. Tým, že tam nie je žiadne technické zariadenie, ktoré by rozhodlo, ako napríklad VAR, tak je to subjektívna záležitosť, keď sa rozhodca na jednej strane skôr spolieha na toho na druhej. Ten bol z môjho pohľadu trošku slabší a povedal by som nekoncentrovaný. Aj vtedy, keď súperi zahrali dobrú loptu a on zdvihol ruku," vysvetľoval Riapoš.

Arbitri najprv prisúdili sporný bod Slovákom, no po asi desaťminútovej porade zmenili verdikt a z bodu sa tešili Španieli. Radovali sa však krátko, Riapoš s Lovašom nestratili koncentráciu, otočili na 9:7 a nakoniec triumfovali 11:8. "Tá lopta bola regulárne vonku, udrela Peťovi do ruky a išla do stola. Keď už rozhodca rozhodne, nemal by to meniť, ale stalo sa to. Ja som však vedel, že keď toto urobia, vyhráme. V takej situácii je najdôležitejšie, čo môžeme urobiť, zachovať si pokoj. Aby vás takéto meditovanie rozhodcov nevyviedlo z koncentrácie. Paradoxne to pomohlo viac nám ako Španielom," pokračoval.

Spolu s Lovašom sa so španielskymi súpermi dobre poznajú a najlepší výkon proti nim v tomto roku si nechali práve na najväčšie paralympijské fórum. "Táto španielska dvojica je veľmi nepríjemná, tento rok sme s nimi hrali myslím že trikrát a trikrát sme prehrali 2:3. Je to súper, s ktorým sa dlho poznáme, a som rád, že sa nám podarilo prelomiť smolu z posledných zápasov," dodal Riapoš.

V kategórii MD4 nastúpilo dokopy deväť dvojíc, slovenský pár sa predstavil rovno vo štvrťfinále a tým pádom má po výhre istotu minimálne bronzovej medaily. Peter Lovaš si tak pri svojej premiére na paralympiáde vybojoval cenný kov. "Prežívam niečo neskutočné, bolo to úžasné. Janko ma veľmi podržal v rozhodujúcich momentoch, dal mi rady, ako si udržať nervy a nerozhodiť sa," uviedol. Slováci boli blízko vypadnutia vo štvrtom sete, keď prehrávali 8:10, no odvrátili dva mečbaly: "Prehrávali sme 1:2 na sety a 8:10. Museli sme sa veľmi koncentrovať, keď sme chceli hrať ďalej. Išiel som sem s tým, že keď bude jedna medaila, tak to bude úžasné a hneď sme si to s Jankom splnili. No chceme viac."

Riapoš si zaistil už siedmy cenný kov z paralympijských hier. Zatiaľ však nevie, akého lesku. S Lovašom sa v piatkovom semifinále stretnú s druhým nasadenými Soo Yong Chaom a Jin Cheol Parkom z Kórejskej republiky. "Čakajú nás druhí nasadení Kórejčania, s ktorými máme v podstate taktiež vyrovnanú bilanciu. Bude to otvorený zápas a dáme do toho všetko," dodal Riapoš.

/vyslaný redaktor TASR ny/