Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Šport

DOBÝVAJÚ PARÍŽ: Lovaš a Riapoš idú do finále

Na snímke sprava slovenskí reprezentanti v parastolnom tenise Peter Lovaš a Ján Riapoš sa tešia z postupu do finále po výhre v semifinále mužskej štvorhry v kategórii MD4 proti juhokórejskej dvojici Cha Soo Yong a Park Jin Cheol na XVII. paralympijských hrách 2024 v Paríži 30. augusta 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Postup sa však nerodil ľahko, Slováci potrebovali v oboch dueloch päť setov.

Paríž 30. augusta (TASR) - Slovenskí reprezentanti Peter Lovaš a Ján Riapoš si na paralympiáde zahrajú o zlato. V Paríži zdolali tretí i druhý nasadený pár a v sobotu o 17.00 h ich čakajú turnajové jednotky. "Keď sa na to dobre vyspíme a pripravíme, tak na to určite máme. Zajtra ideme na to a získame zlato," povedal po úspešnom semifinále Lovaš.

Postup sa však nerodil ľahko, Slováci potrebovali v oboch dueloch päť setov. V prvom otočili z 1:2, v piatkovom semifinále naopak viedli 2:1. Papieroví favoriti Soo Yong Cha a Jin Cheol Park z Kórejskej republiky dokázali vyrovnať a v rozhodujúcom piatom sete mali dokonca mečbal za stavu 10:9. Riapoš s Lovašom ho však odvrátili. "Som rád, že sme napriek prvému prehratému setu dokázali ďalšie dva vyhrať, čo nám vytvorilo dobrú pozíciu do toho piateho setu. Z môjho pohľadu však bol najhorší ten štvrtý. Tam treba pochváliť súperov, hrali najlepšie. Park nás tým bekhendom rozstrieľal, vôbec sa nepomýlil. Paradoxne, posledné dve lopty zahodil a to nám výrazne pomohlo v koncovke piateho setu," povedal Riapoš.

Slováci tesne po postupe nepoznali finálových súperov, keďže duel druhej kórejskej dvojice Yeingjin Jang a Sung Joo Parka s domácimi Fabienom Lamiraultom a Julienom Michaudom nasledoval až po nich. "To je veľmi ťažká otázka, pretože táto kórejská dvojica je veľmi silná, no ťažko povedať, ako sa bude hrať proti Francúzom v tejto búrlivej atmosfére," odpovedal Lovaš na otázku, ktorého zo súperov by mal radšej.

Nakoniec to budú najvyššie nasadení Kórejčania, ktorí triumfovali 3:1. Podľa Riapoša bude najdôležitejšia mentálna príprava. "Človek rastie so skúsenosťami. Ja ich môžem Peťovi dennodenne odovzdávať, aby podal čo najlepší výkon. To nesúvisí len s tým, že ste herne pripravený, ale v prvom rade aj správne mentálne nastavený. Človek nemôže ísť do finále premotivovaný a s uspokojením, že má striebornú medailu a už sa to samé dobojuje. Dobre sa vyspíme, zvolíme dobrú taktiku a dáme do toho všetko, aby sme dosiahli tú najvyššiu športovú métu," dodal.

/vyslaný redaktor TASR ny/


štvorhra - semifinále:

Peter LOVAŠ, Ján RIAPOŠ (SR) - Soo Yong Cha, Jin Cheol (Kór. rep.) 3:2 (-10, 7, 8, -7, 10)