Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 30. jún 2024Meniny má Melánia
< sekcia Šport

Pivarník vidí paralelu s ME 1976: Mohli sme len prekvapiť

Ján Pivarník, archívna snímka. Foto: TASR

Pivarník je majster Európy z roku 1976 a v rozhovore pre TASR prezradil svoje očakávania a pohľad na súčasnú slovenskú reprezentáciu.

Bratislava 12. júna (TASR) - Podľa Jána Pivarníka je slovenská futbalová reprezentácia pred štartom ME v Nemecku v podobnej situácii, v akej bolo Československo pred pamätným "zlatým" turnajom v roku 1976 v Belehrade. Tohtoročný kontinentálny šampionát sa začne v piatok, Slováci odštartujú o tri dni neskôr zápasom E-skupiny proti Belgicku (18.00 h). Pivarník je majster Európy z roku 1976 a v rozhovore pre TASR prezradil svoje očakávania a pohľad na súčasnú slovenskú reprezentáciu.

Na záverečnom turnaji v Belehrade boli štyri tímy a hral sa vo formáte final four. Od Československa sa očakával súboj o bronz, no v semifinále zdolali Holanďanov (3:1 pp) a vo finále získali cenný a jediný titul z veľkého turnaja, keď si poradili so Západným Nemeckom 5:3 v jedenástkovom rozstrele po remíze 2:2 v riadnom hracom čase a po predĺžení. Z rozstrelu je pamätný "dloubák" v podaní Antonína Panenku. "Prvý krok sme už urobili, bol veľký a úspešný, dostali sme sa na tohtoročné ME. Nemáme ľahkú skupinu a postup do najlepšej dvojky bude veľmi ťažký a náročnejší, ako kvalifikácia. Belgicko a Ukrajina sú veľmi silní súperi, ukáže sa naša forma. V kvalifikácii bol začiatok slabší, ako vždy s novým trénerom. Nakoniec boli výsledky úspešné a postúpili sme," povedal Pivarník pre TASR.
Československý futbalový reprezentant Ján Pivarník, 17. apríla 1970.
Foto: TASR - Š. Petráš

Okrem stretnutí s Belgickom a Ukrajinou (21.6.) čaká Slovákov aj duel proti Rumunsku (26.6.), ktorý môže byť kľúčový v boji o historicky druhý postup do osemfinále ME a tretí na veľkom turnaji. Slovensko je podľa rebríčka UEFA štvrtý najnižšie postavený tím na turnaji - patrí mu 29. miesto a nižšie sú len Slovinsko (30.), Gruzínsko (46.) a Albánsko (47.). Práve na to poukázal niekdajší krajný obranca. "Tím je v situácii ako my pred ME 1976 - nepísalo sa o nás v zahraničí. Boli sme najslabší zo štyroch tímov. Slovensko je v takej istej situácii - nie je pod tlakom, nie je favorit a môže len prekvapiť," povedal Pivarník, ktorý zaznamenal najväčšie klubové úspechy v Slovane Bratislava.

S tímom získal dva federálne tituly (1974, 1975) i Československý pohár (1974). Okrem toho má na konte aj dva Slovenské poháre (1974, 1976). V Belehrade priviedol tím k zlatu tréner Václav Ježek - okrem úspechov s národným tímom a Spartou Praha získal v roku 1980 aj Holandský pohár s Feyenoordom Rotterdam. Pivarník vyzdvihol spoluprácu s ním i vtedajším asistentom Jozefom Venglošom. Sám pôsobil ako tréner 25 rokov a realizoval sa najmä v Saudskej Arábii. S tamojším klubom Al Qadisiyah Saudi vyhral v roku 1994 aj ázijský Pohár víťazov pohárov. Prístup súčasného kormidelníka Francesca Calzonu je mu sympatický a oceňuje pevnú obranu, no chýbajú mu individuality.

"Je to Talian a talianska, nemecká a neskôr aj anglická obrana boli vždy silné. Základ bol nedostať gól a neprehrať. Tréner to urobil dobre, sme však malá krajina a všeobecne vymizli tí praví útočníci aj vo veľkých futbalových krajinách. Je však dobré, že vychádzame zo silnej obrany a máme silného brankára. Vo futbale už nepadá 4-5 gólov za zápas, už je to pretaktizované, dlho sa čaká na gól a zápas sa skončí tesne," zhodnotil Pivarník pre TASR. Individuality mu v porovnaní so sedemdesiatymi rokmi chýbajú všeobecne: "Dnes sa veľmi bráni a v útoku si to dlho prihrávajú, dnes môže roh skončiť u brankára tímu, ktorý rozohrával. Toto sa predtým nedialo, na roh prišli všetci. Je menej elitných hráčov, menej 'superstar', hrá sa viac kolektívne. Špičkové kluby ako Manchester City vyhrávajú všetko a hrajú na sto prihrávok. Ich súper je tam sformovaný v obrane. Čaká s ôsmimi hráčmi a vedia sa cez to dostať."
V medzištátnom futbalovom stretnutí v sobotu 27. apríla v Bratislave zvíťazilo Československo nad Juhosláviou v pomere 3:0. Ján Pivarník /ČSSR/ a Džaič /Juhoslávia/, 27. apríla 1968.
Foto: TASR - I. Dubovský

V zostave Slovenska vidí medzeru na pravej strane obrany a pripomenul aj problematický post hrotového útočníka. "Máme os - vynikajúci brankár, skúsený aj na medzinárodnej úrovni. Máme dobrých stopérov a výborného ľavého obrancu. Pravá strana je slabšia. V strede poľa sa všetko sústredí okolo Lobotku a aj ďalší stredoví hráči sú dobrí. Čo nám chýba, je deviatka, to je naša slabina," zhodnotil Pivarník.

Za vrchol svojej futbalovej kariéry označil práve titul z Belehradu. Slovensko postúpilo do baráže kvalifikácie z náročnej skupiny na úkor Anglicka i Portugalska a prehralo len raz - v úvodnom dueli na Wembley (0:3). Neskorší majstri Európy zdolali v dvojzápase baráže Sovietsky zväz po víťazstve 2:0 a remíze 2:2 (v). "Vrchol je Belehrad a s tým spojená spolupráca s pánom Venglošom a Ježekom. My sme vtedy neprehrávali. Stáli sme aj proti svetovým tímom, naše mužstvo však bolo zohraté. Bola tam aj tímová robota, aj hráči, ktorí vedeli rozhodovať zápasy," uzavrel Pivarník.