Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Šport

Pogačar po sólovom úniku zvíťazil v 4. etape Tour de France

Slovinec Tadej Pogačar sa raduje z víťazstva v štvrtej etape cyklistických pretekov Tour de France, ktorá merala 139,6 km so štartom v talianskom meste Pinerolo a cieľom vo francúzskom meste Valloire, v utorok 2. júla 2024. Foto: TASR/AP

Dvojnásobný celkový víťaz podujatia si pripísal 12. triumf na najprestížnejšom trojtýždňovom etapáku.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Valloire 2. júla (TASR) - Slovinský cyklista Tadej Pogačar ovládol po sólovom úniku utorkovú štvrtú etapu 111. ročníka Tour de France, ktorá mala 139,6 km a mierila z Pinerola do Valloire. Jazdec tímu SAE Team Emirates sa zároveň vrátil do žltého dresu pre celkového lídra pretekov.

Dvojnásobný celkový víťaz podujatia si pripísal 12. triumf na najprestížnejšom trojtýždňovom etapáku. Vyrovnal sa tak okrem iných aj Petrovi Saganovi. V cieli mal náskok 35 sekúnd pred druhým Belgičanom Remcom Evenepoelom zo Soudalu Quick-Step i tretím tímovým kolegom Španielom Juanom Ayusom. Do žltého sa vrátil opäť po jednej etape.

Cyklisti netradične už v 4. etape zamierili do vysokohorského prostredia Álp. Po troch dňoch v Taliansku navyše prvýkrát zavítali na územie Francúzska. Pelotón sa v úvode držal pospolu, čakalo sa na príchod na jedinú rýchlostnú prémiu dňa, ktorá bola na trase už 18 km po štarte. Dvadsať bodov v Castel del Bosco získal Dán Mads Pedersen z tímu Lidl-Trek, ktorý predstihol pondelkového víťaza Eritrejčana Biniama Girmaya z Intermarché – Wanty. Zelený dres si však udržal Nór Jonas Abrahamsen z Uno-X Mobility, ktorý prémiou prešiel ako piaty.

Ihneď po prémii čakalo jazdcov takmer 40 km dlhé pozvoľné stúpanie s priemerom 3,7 % do lyžiarskeho strediska Sestriere. Vytvoril sa početný únik s takmer 20 cyklistami, pelotón však situáciu kontroloval s odstupom zhruba dvoch minút. Horskou prémiou druhej kategórie prešiel prvý Brit Stephen Williams z Izrael – Premier Tech a získal päť bodov. Druhý bol Francúz Valentin Madouas z Groupama – FDJ, ktorý jazdil v bodkovanom drese najlepšieho vrchára, hoci v klasifikácii tejto súťaže mu patrilo 2. miesto, prvý v nej bol pred etapou "zelený" Abrahamsen. Po krátkom klesaní nasledovala ešte jedna dvojka a to 8,3 km dlhý vrch Col de Montgenevre s priemerom 6%. Aj na ňom bol prvý Williams, ktorý zdolal tesne Francúza Warrena Barguila z DSM-firmenich PostNL.

Treťou horskou prémiou na trati bol slávny Galibier, ktorý spadá pod najvyššiu HC kategóriu. Do výšky 2628 metrov nad morom museli jazdci stúpať 22,9 km s priemerom 5,1 %. Tón pretekov začali udávať jazdci bojujúci o celkové poradie. Šesť kilometrov pod vrcholom začal strácať muž v žltom Ekvádorčan Richard Carapaz z EF Education - Easy Post a opustil prvú dvadsiatku celkového poradia. Pogačar zaútočil tesne pod vrcholom a držať sa ho pokúsil jedine jeho veľký rival Dán Jonas Vingegaard z Visma Lease a Bike. Ani ten sa však neudržal a záverečných 20 km v klesaní už strávil Slovinec osamote. Vingegaard prišiel do cieľa na 5. priečke s mankom 37 sekúnd.

Pogačar potvrdil, že na Tour prišiel vo výbornej forme, hoci tento rok triumfoval celkovom aj na Giro d´Italia. V celkovom hodnotení vedie o 45 sekúnd pred Evenepoelom, Vingegaard je tretí s mankom 50 sekúnd. "Išlo to podľa plánu, som za to rád. V podstate to bola snová etapa. Tieto cesty poznám veľmi dobre, bol som tu na sústredení, som tu akoby doma. Bolo skvelé tu pretekať, veril som si od štartu. Cítil som, že mám dobré nohy a vedel som, že to musím skúsiť. Stúpanie bolo proti vetru, tím urobil vtedy veľmi dobrú prácu. Klesanie poznám. Mal som trochu strach z mokrej cesty, ale ak poznáte trať, tak vám to veľmi pomôže. Forma je dobrá a aj pocity. Verím, že takto budem pokračovať i naďalej," povedal v cieli Pogačar.



Tour de France - 4. etapa (Pinerolo - Valloire, 139,6 km):

1. Tadej Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 3:46:38 h, 2. Remco Evenepoel (Belg./Soudal - Quick-Step), 3. Juan Ayuso (Šp./SAE Team Emirates), 4. Primož Roglič (Slovin./Red Bull - BORA hansgrohe) všetci +35, 5. Jonas Vingegaard (Dán./Visma - Lease a Bike), 6. Carlos Rodríguez (Šp./INEOS Grenadiers) obaja +37, 7. Mikel Landa (Šp./Soudal - Quick-Step), 8. Joao Almeida (Portug./SAE Team Emirates) obaja +53, 9. Giulio Ciccone (Tal./Lidl - Trek) +2:41 min, 10. Santiago Buitrago (Kol./Bahrajn Victorious) +2:42

Celkové poradie:

1. Pogačar 19:06:38 h, 2. Evenepoel +45, 3. Vingegaard +50, 4. Ayuso +1:10, 5. Roglič +1:14, 6. Rodríguez +1:16, 7. Landa, 8. Almeida obaja +1:32, 9. Ciccone +3:20, 10. Egan Bernal (Kol./INEOS Grenadiers) +3:21