Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Šport

Pogačar vyhral 19. etapu a zvýšil náskok na Vingegaarda

Na snímke zľava dánsky cyklista Jonas Vingegaard z tímu Visma - Lease a Bike, v bodkovanom drese pre najlepšieho vrchára, Slovinec Tadej Pogačar (SAE Team Emirates) v žltom drese vedúceho pretekára v celkovom priebežnom poradí a Eritrejčan Biniam Girmay (Intermarché - Wanty) v zelenom drese najlepšieho šprintéra sa rozprávajú pred štartom 19. etapy 111. ročníka Tour de France ktorá viedla z Embrunu do Isoly 2000 v piatok 19. júla 2024. Foto: TASR/AP

Správu rozširujeme o ďalšie informácie.

Isola 19. júla (TASR) - Slovinský cyklista Tadej Pogačar vyhral piatkovú 19. etapu 111. ročníka Tour de France a spravil zrejme finálny krok k zisku tretieho žltého dresu v kariére. Jazdec SAE Team Emirates sa presadil v záverečnom stúpaní a 144,6 km dlhú trasu z Embrunu do lyžiarskeho strediska Isola 2000 zvládol za 4:04:03 hodiny. Na cieľovom kopci skvelým spôsobom zmazal takmer trojminútové manko na Mattea Jorgensena (Visma). Obhajca žltého dresu a priebežne druhý jazdec celkového poradia Dán Jonas Vingegaard (Visma) prišiel do cieľa s mankom 1:42 min a v celkovom poradí sa jeho strata navýšila už na 5:03 min.

Pogačar zaznamenal štvrté etapové prvenstvo na tomto ročníku a zrejme zasadil definitívny úder Vingegaardovi v boji o žltý dres. "Bolo to tvrdé stúpanie a desivý kopec. Som veľmi šťastný, že som mal dobré nohy. Medzi Giro a Tour sme tu trénovali celý mesiac, nebolo to jednoduché obdobie. Záverečné stúpanie poznám veľmi dobre a už dlho sme robili plán pre túto etapu a všetko vyšlo. Čelná skupina išla veľmi rýchlo, chcela vyhrať etapu, ale nakoniec som to ustál. V posledných dvoch kilometroch som toho mal dosť. Videl som, že Jorgenson stráca a ja sa mu približujem," povedal pre televíziu Eurosport slovinský pretekár, ktorý si uvedomuje svoju komfortnú pozíciu pred ďalšou a zároveň poslednou horskou etapou v programe Tour: "Náskok vyzerá výborne, je to veľký odstup. Zajtra si chcem etapu užiť, necháme odísť únik a užijeme si prostredie, v ktorom trénujem celú svoju kariéru. Dúfam, že sa nič nestane."

Jedna z kráľovských etáp mala na programe tri veľmi náročné stúpania Col de Vars, Cime de la Bonette a cieľový Isola 2000. Spolu viac ako 58 kilometrov stúpaní, pričom najdlhšie malo 22,9 km so sklonom 6,9%. Horský profil trate od úvodu nahrával úniku, o ktorý sa bojovalo a dopredu sa dostalo deväť pretekárov. Medzi nimi aj jeden z okruhu favoritov etapy Richard Carapaz (EF Education). Ekvádorčan vyhral prvú horskú prémiu Col de Vars (18,8 km, 5,7%). Vo virtuálnom poradí sa dotiahol vo vrchárskej súťaži na druhého Vingegaarda a po druhom kopci Cime de la Bonette (22,9 km, 6,9%) sa Carapaz dostal o 20 bodov cez Pogačara v súťaži o bodkovaný dres.

Na čele sa držala s Carapazom pätica Jorgenson a Wilco Kelderman (obaja Visma), Simon Yates (Jayco), Jai Hindley (Bora) a Cristian Rodriguez (Arkea). Skupina mala na vrchole druhej horskej prémie takmer štvorminútový náskok. Postupne sa okrem jazdcov v úniku začala upriamovať pozornosť aj na skupinu prenasledovateľov, v ktorej dobre pracoval SAE Team Emirates pre Pogačara a Vingegaardova Visma mala náročnú situáciu prekvapiť priebežného lídra nejakým atakom v záverečnom 16,1 km dlhom stúpaní pri priemernom sklone 7,1%.

Štrnásť kilometrov pred cieľom vypadol z vedúcej skupiny Hindley, po chvíli aj Rodriguez a 13,5 km pred cieľom vyskúšal nástup Jorgenson. Desať kilometrov pod vrcholom Isola sa vydal stíhať amerického jazdca Carapaz, ktorý sa odpútal Keldermanovi s Yatesom. Čoraz menšia skupina okolo Pogačara skracovala náskok čela, na čo reagoval muž v žltom 10 km pod vrcholom a bleskurýchle ukrajoval z viac ako dva a pol minútového manka. Bránou, ktorá signalizovala 5000 metrov do cieľa, strácal Pogačar menej ako minútu. Neuveriteľné tempo slovinského pretekára nedávalo žiadnu šancu Jorgensenovi, aby svoj útok doviedol do úspešného konca, čo sa potvrdilo a suverén 111. ročníka zrejme prinútil Vingegaarda k definitívnej kapitulácii.


výsledky 19. etapy (Embrun - Isola 2000, 144,6 km)

1. Tadej Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 4:04:03 h, 2. Matteo Jorgenson (USA/Visma - Lease a Bike) +21 s, 3. Simon Yates (V. Brit./Jayco AlUla) +40 s, 4. Richard Carapaz (Ekv./EF Education) +1:11 min, 5. Remco Evenepoel (Belg./Soudal Quick-Step), 6. Jonas Vingegaard (Dán./Visma - Lease a Bike) obaja +1:42, 7. Joao Almeida (Portug./SAE Team Emirates), 8. Mikel Landa (Šp./Soudal Quick-Step) obaja +2:00, 9. Wilco Kelderman (Hol./Visma - Lease a Bike) +2:52, 10. Derek Gee (Kan./Israel - Premier Tech) +3:27

celkové poradie:

1. Pogačar 78:49:20 h, 2. Vingegaard +5:03 min, 3. Evenepoel +7:01, 4. Almeida +15:07, 5. Landa +15:34, 6. Carlos Rodriguez (Šp./Ineos Grenadiers) +17:36, 7. Adam Yates (V. Brit./SAE Team Emirates) +19:18, 8. Gee +21:52, 9. Jorgenson +22:43, 10. Giulio Ciccone (Tal./Lidl-Trek) +22:46