Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Šport

Pole position na VC Azerbajdžanu pre Leclerca, Verstappen bol šiesty

Na snímke monacký pilot Charles Leclerc z tímu Ferrari bol druhý najrýchlejší v treťom tréningu na nedeľnú VC Azerbajdžanu v Baku v sobotu 14. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Prekvapením bolo vyradenia Landa Norrisa už v prvej fáze kvalifikácie.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Baku 14. septembra (TASR) - Monačan Charles Leclerc odštartuje z pole position na nedeľnej Veľkej cene Azerbajdžanu, 17. podujatí tohtoročného seriálu MS F1. Jazdec Ferrari dosiahol v sobotňajšej kvalifikácii najlepší čas, mestský okruh v Baku zvládol za 1:41:365 min. Pole position v Azerbajdžane získal štvrtý rok za sebou.

Leclerc zdolal druhého Oscara Piastriho (McLaren) o 321 tisícin sekundy. Z druhého radu odštartujú Carlos Sainz z tímu Ferrari a Sergio Perez z Red Bullu. Trojnásobný majster sveta a líder tohtoročného šampionátu Max Verstappen (Red Bull) skončil v kvalifikácii na šiestom mieste.

Pilot Ferrari sa dokázal rýchlo otriasť z nehody v prvom voľnom tréningu. V druhom bol najrýchlejší, v treťom skončil druhý a v kvalifikácii dominoval. "Je to jedna z mojich najobľúbenejších tratí. Nebol to jednoduchý víkend, ale nehoda neublížila mojej sebadôvere. Vedel som, že musím po tréningoch niečo dohnať. V kvalifikácii som sa snažil vyhýbať múrom a v záverečnom kole som sa do toho pustil naplno. V aute som mal skvelý pocit a je úžasné, že som vybojoval pole position. Verím, že v nedeľu to konečne dokážeme," povedal Leclerc podľa BBC.

Prekvapením bolo vyradenia Landa Norrisa už v prvej fáze kvalifikácie. Britský jazdec McLarenu musel po žltých vlajkách spomaliť vo svojom najrýchlejšom záverečnom pokuse a napokon obsadil až 17. miesto.

výsledky kvalifikácie na VC Azerbajdžanu:

1. Charles Leclerc (Mon./Ferrari) 1:41,365 min., 2. Oscar Piastri (Austr./McLaren) +0,321 s, 3. Carlos Sainz (Šp./Ferrari) +0,440, 4. Sergio Perez (Mex./Red Bull) +0,448, 5. George Russell (V.Brit./Mercedes) +0,509, 6. Max Verstappen (Hol./Red Bull) +0,658, 7. Lewis Hamilton (V.Brit./Mercedes) +0,924, 8. Fernando Alonso (Šp./Aston Martin) +1,004, 9. Franco Colapinto (Arg./Williams) +1,165, 10. Alexander Albon (Thaj./Williams) +1,494