Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 24. október 2024Meniny má Kvetoslava
< sekcia Šport

Pospíšil nominoval na november 15 basketbalistiek: Máme osobnosti

Na snímke sprava prezident Slovenskej basketbalovej asociácie Michal Ondruš, reprezentantky Slovenska Nataša Taušová, Alica Moravčíková a tréner ženskej basketbalovej reprezentácie Martin Pospíšil počas tlačovej konferencie pred kvalifikačným zápasom žien proti Turecku na ME v basketbale 24. októbra 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

V aktuálnom výbere sa vo veľkej miere nachádzajú hráčky, ktoré boli súčasťou reprezentačného tímu v predchádzajúcich asociačných termínoch.

Bratislava 24. októbra (TASR) – Slovenskú ženskú basketbalovú reprezentáciu čakajú v novembrovom kvalifikačnom okne v rámci F-skupiny dôležité vystúpenia proti Islandu (7. novembra) a Turecku (10. novembra). Tie môžu vo veľkej miere napovedať o ich postupových šanciach na budúcoročné majstrovstvá Európy. Tréner Martin Pospíšil nominoval na tento dvojzápas 15 hráčok a dúfa, že zostava sa postará o dobré výsledky.

V aktuálnom výbere sa vo veľkej miere nachádzajú hráčky, ktoré boli súčasťou reprezentačného tímu v predchádzajúcich asociačných termínoch. "Širšia nominácia sa zúži na 12 mien. Na pozícii rozohrávačky tam chýbajú niektoré mená, ktoré boli v predchádzajúcom kvalifikačnom bloku - Barbora Wrzesiňská, Natália Martišková a Viktória Havranová. Momentálne sa snažíme vyberať to najlepšie, čo Slovensko má a s čo najlepšou športovou formou, plus, aby boli zdravé," povedal pre TASR kouč Sloveniek Martin Pospíšil.

Prednedávnom prekvapila správa o ukončení reprezentačnej kariéry jednej z ústredných postáv výberu Slovenska, rozohrávačke Barbore Wrzesiňskej. Slovenský výber tak prišiel o kapitánku na významných podujatiach v uplynulých rokoch a tiež hráčku, ktorá patrí na svojom poste k európskej špičke. "Ako už vieme, Barbora ukončila svoju reprezentačnú kariéru. Viackrát som s ňou hovoril, ale treba toto rozhodnutie rešpektovať. Samozrejme, nie je to potešujúce pre národný tím, pretože strácame hráčku veľkého kalibru a musíme sa s tým vysporiadať," uviedol reprezentačný tréner.



Kvalifikácia o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy, ktoré sa uskutočnia v Česku, Nemecku, Grécku a Taliansku, sa rozbieha po ročnej pauze. Novembrové dva zápasy majú pre všetkých veľký význam, pretože môžu výrazne prehovoriť do bojov o miesta na záverečný turnaj. Slovensko je zatiaľ v tabuľke F-skupiny na druhej pozícii s bilanciou jednej výhry a jednej prehry. "Je to špecifické, posledné kvalifikačné zápasy sme hrali pred rokom v novembri. Každý tím si prejde určitými zmenami. Letná príprava bola veľmi dôležitá, aby sme spoznali ďalšie dievčatá, ktoré dostali šancu, preto to hodnotím pozitívne," vyjadril sa Pospíšil.

Na úvod vycestujú Slovenky na Island, ktorý zatiaľ v kvalifikácii čaká na víťazstvo. "Island má svoju kvalitu, doma dokázal hrať vyrovnaný zápas s Tureckom, takže ľahké to nebude. My sa chceme prezentovať svojim štýlom basketbalu, hrou a tímovosťou. Myslím si, že máme osobnosti, ktoré dokážu reprezentáciu potiahnuť. Najpodstatnejší je však tím, nechceme nič podceniť, dobre sa pripraviť a odmakať 40 minút,“ vyhlásil kouč Slovenska.

Veľká pozornosť však smeruje najmä k domácemu duelu s Tureckom, po veľmi dlhej odmlke budú mať fanúšikovia možnosť vidieť na domácej scéne reprezentačný tím žien. Navyše sa premiérovo predstavia v bratislavskej Gopass aréne. "Pre nás, ženy, to bude premiérová možnosť zahrať si v Gopass aréne. Veľmi sa teším a dúfam, že príde čo najviac fanúšikov. Verím, že nám táto premiéra prinesie aj kúsok šťastia. Turecko nehrá až taký rýchly basketbal, hrajú to možno viac na skúsenosti, jedna na jedna. Majú veľmi dobré hráčky, cez skúsenosti im to vychádza. Ja dúfam, že my budeme hrať rýchlo a agresívne, aby sa nám podarilo zvíťaziť,“ vyjadrila sa k tomuto súperovi pivotka Alica Moravčíková.



S Tureckom síce slovenský výber v úvode kvalifikácie ME 2025 vysoko prehral – 40:75, ale pred dvoma rokmi na európskom šampionáte dokázal s ním zvládnuť priamu bitku o postup do ďalšej fázy. "Bol to zápas plný emócií a eufórie, bola som veľmi rada, že nám podarilo zdolať Turecko. Sú to spomienky, aktuálny tím je obmenený a hrajú úplne inak. Bude to veľmi náročný zápas,“ dodala Moravčíková.

Širšia nominácia reprezentácie Slovenska na kvalifikáciu majstrovstiev Európy 2025 žien:

hráčky: Nikola Dudášová (Žabiny Brno/ČR), Radka Stašová, Veronika Remenárová (obe Royal Castors Braine/Bel.), Terézia Páleníková (Danilo's Pizza Bursa Ant Spor/Tur.), Alexandra Buknová, Nataša Taušová, Alica Moravčíková (všetky Piešťanské Čajky), Nikola Kováčiková (SBŠ Ostrava/ČR), Miroslava Mištinová (Casademont Zaragoza/Šp.), Stella Tarkovičová (AS Vicenza/Tal.), Ivana Jakubcová (Spar Girona/Šp.), Tereza Sedláková (CAB Estepona Jardin de la Costa del Sol/Šp.), Žofia Hruščáková (Beretta Familia Schio/Tal.), Rebeka Mikulášiková (InvestInTheWest ENEA Gorzów/Poľ.), Soňa Svetlíková (AE Sedis Basquet/Šp.)

realizačný tím: Martin Pospíšil – hlavný tréner, Ivana Jalčová, Radko Dvorščák – asistenti trénera, Michal Nagaj – fyzioterapeut, Marek Mikletič – kondičný tréner, Lucia Lásková – manažérka tímu, Marianna Grillová – vedúca tímu, Monika Bartošová – doktorka, Vladimír Katreniak - masér