Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 25. september 2024Meniny má Vladislav
< sekcia Šport

Prievidza je bližšie k postupu, Jankovič: Hrať o víťazstvo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Jeho tím hnalo za úspechom cez 1500 fanúšikov a v ťažkých momentoch boli ich šiestym hráčom na palubovke.

Prievidza 25. septembra (TASR) – Návrat Európskeho pohára FIBA do prievidzskej športovej haly nemohol dopadnúť lepšie. Basketbalisti BC Prievidza zvládli prvý kvalifikačný duel na výbornú a pred odvetou (piatok 27. septembra o 18.00 h) na palubovke maďarskej Alby Fehérvár majú po výsledku 102:85 náskok 17-bodov. Aj napriek solídnej pozícii zostáva zástupca Tipos SBL opatrný, keďže súper má bohaté skúsenosti z európskych zápasov.

Prievidza síce počas víkendu prehrala ligový duel na palubovke Interu Bratislava, ale práve tento neúspech dopomohol k tomu, aby sa v utorok večer vrátila k tomu, čo ju herne zdobilo v príprave. "Naše mentálne nastavenie. V príprave sme hrali dobre, bavili sme sa basketbalom a hrali sme tímovo. Na Interi sme to neboli my, neviem, prečo sme tam zlyhali. Sadli sme si, ukázali sme si chyby a som veľmi rád a hrdý na každého jedného hráča, že ako sme zareagovali," povedal pre TASR domáci krídelník Lukáš Bolek.

Spolu so spoluhráčmi zachytili úvod stretnutia a len na pár sekúnd nepustili z rúk priaznivý stav. Síce sa nevyhli drobným herným výpadkom, ale nikdy to Fehérvár nedokázal naplno využiť. "Po jednom mítingu, na ktorom muselo prísť z mojej strany k určitému vyprázdneniu žalúdkov, tak museli hráči pochopiť svoju úlohu. Prípravný zápas a liga sú dve iné veci. Pokiaľ ja budem tréner, tak nedovolím, aby niekto myslel na svoje ego, ale bol tímový hráč. Len takto môžeme byť v tejto sezóne úspešní. Nemôžeme očakávať, že 40 minút bude ideálnych proti favorizovanému tímu. Museli spraviť aj oni niečo. Ja som rád, že keď sa dotiahli na vyrovnaný stav, tak sme sa nerozpadli a začali sme hrať ešte tvrdšie, s väčšou energiou," vyjadril sa tréner Prievidze Saša Jankovič.

Jeho tím hnalo za úspechom cez 1500 fanúšikov a v ťažkých momentoch boli ich šiestym hráčom na palubovke. Aj to bol jeden z faktorov úspechu, ktorý priblížil bronzový tím z predchádzajúcej sezóny Tipos SBL k účasti v skupinovej fáze. "Vedeli sme, že Alba je veľmi silný tím a s veľkými skúsenosťami, ale hrajú v úzkej rotácii. Plán bolo, aby som zapojil viac hráčov a v tretej-štvrtej štvrtine pôjdu energiou dole, čo sa nám aj podarilo. Dôležitý bol nástup, že sa nikoho nebojíme doma a my budeme určovať dianie na palubovke. Musím pochváliť fanúšikov, boli výborní. Verím, že ak sa nám podarí postúpiť do skupiny Európskeho pohára FIBA, tak sa nám to tu podarí zaplniť do posledného miesta. Za nami je len prvý polčas, čaká nás ešte horúca atmosféra v Maďarsku. Musíme zabudnúť, že máme 17-bodový náskok a ideme hrať o víťazstvo," vyhlásil prievidzský kouč.

102 bodov bol najlepší ofenzívny výkon úvodného kvalifikačného večera, do hry sa podarilo zapojiť až 11 hráčov a pred odvetou prevládajú len pozitíva. Prievidza má totiž blízko k návratu do Európskeho pohára FIBA, naposledy si túto súťaž zahrala v sezóne 2016/2017. "Z pohľadu trénera nie je ľahké mať široký káder. Samozrejme, ako bývalý hráč chápem, že každý hráč chce hrať a dávať body. To je všetko normálne, len chalani musia pochopiť, že oproti predchádzajúcej sezóne máme širšiu rotáciu. Je nás 10-12 hráčov, ktorí môžu nastúpiť. Jeden zápas hráš menej, druhý viac. Som spokojný s každým jedným hráčom, pomohol, či bodmi, energiou, doskokmi a víťazstvo je tu," dodal na záver Jankovič.

Ak by Prievidžania prehrali kvalifikačný dvojzápas, tak stále existuje šanca na účasť v skupinovej fáze. V hre sú po novom tri miestenky pre tzv. lucky looserov, o nich rozhodne mini tabuľka neúspešných kvalifikantov podľa pravidiel Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA). Odveta medzi Albou Fehérvár a BC Prievidza je na programe v piatok 27. septembra o 18.00 h, v priamom prenose ju odvysiela športová televízia STVR: Šport.