Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 23. september 2024Meniny má Zdenka
< sekcia Šport

Prievidza o skupinovú fázu s Fehérvárom, Jašš: Cieľ je postup

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Palkovič

Od poslednej účasti v tejto súťaži ubehlo niekoľko sezón, Prievidžania hrali neskôr len Alpsko-jadranský pohár.

Prievidza 23. septembra (TASR) - Po siedmich rokoch sa basketbalisti BC Prievidza vracajú do Európskeho pohára FIBA. V tomto prípade majú pred sebou kvalifikačný dvojzápas, ktorý rozhodne o ich účasti alebo neúčasti v skupinovej fáze. Čeliť budú maďarskej Albe Fehérvár, najskôr doma v utorok 24. septembra o 19.00 h.

Od poslednej účasti v tejto súťaži ubehlo niekoľko sezón, Prievidžania hrali neskôr len Alpsko-jadranský pohár. Po zisku bronzu sa rozhodli vrátiť do pohárovej Európy. "V tíme je veľmi dobrá atmosféra, nevieme sa dočkať prvého európskeho pohára po dlhých rokoch. Najviac sa tešíme na plnú halu a neskutočnú atmosféru, ktorú naši skvelí fanúšikovia spravia. Verím, že nás vyburcujú, aby sme odovzdali všetko, čo je v našich silách," povedal pre TASR tréner Prievidze Saša Jankovič.

Jediným pamätníkom na aktuálnej súpiske tímu je 34-ročný krídelník Marek Jašš: "Pamätám si to veľmi dobre, bola to skvelá skúsenosť, keď sme s tímom dokázali tak ďaleko postúpiť. Hrali sme proti silným súperom, každé víťazstvo nám dalo obrovskú dávku sebavedomia. Tie stretnutia nás stmelili ako tím a ukázali, že máme kvalitu hrať aj na takejto úrovni. Určite by sme radi zopakovali podobný úspech aj teraz. Je to skvelé byť v Európskom pohári FIBA, najmä s Prievidzou, ktorá má v basketbale dlhú tradíciu. Súťaže na tejto úrovni prinášajú iný druh motivácie a výzvy. Je to pre nás taká príležitosť ukázať sa, čo vieme a čo v nás je na medzinárodnej scéne a zmerať si sily s kvalitnými súpermi."

Pri poslednej účasti v tejto súťaži sa tím z hornej Nitry dokázal dostať do druhej fázy, kde už však bola konkurencia prisilná. Teraz prichádza tento kvalifikačný dvojzápas v čase, keď má družstvo zdravotné starosti a prvom kole nového ročníka Tipos SBL zaznamenal prehru. "Týždeň pred ligou sa nám v prípravnom zápase zranili traja zahraniční hráči. Niektorí sa uzdravili, niektorí, bohužiaľ, nie. Prišiel nový hráč, čo najrýchlejšie sme sa ho snažili zapracovať do nášho systému. Celkom divoký týždeň, ale to patrí k športu, takže sa s tým musíme popasovať najlepšie ako vieme. Zápas s Interom nám ukázal, že ak nenastúpime so správnou tímovou energiou a nasadením, tak budeme mať problém s hocijakým mužstvom. Verím, že nás po výbornej príprave táto prehra zobudí a vrátime sa naspäť k základným veciam, ktoré nám predtým prinášali dobré výsledky," vyhlásil prievidzský kouč.

Skúsený kolektív je odhodlaný vstúpiť do kvalifikačného dvojzápasu víťazne a vytvoriť si zároveň dobrú východiskovú pozíciu pred piatkovou odvetou. "Myslím si, že tím je pripravený. Počas prípravy sme pracovali tvrdo a vieme, čo nás čaká. Máme skúsených hráčov, čo už hrali na takejto úrovni, no aj zvyšok tímu je určite odhodlaný ukázať, čo v nich je. Kvalifikácia je dôležitá, každý zápas rozhoduje. Ideme do toho s cieľom postúpiť a odohrať minimálne pár ďalších zápasov," vyjadril sa Jašš.

Prievidza bude čeliť semifinalistovi maďarskej ligy a pravidelnému účastníkovi EP FIBA. "Alba je veľmi silné a kvalitné družstvo, ktorého každoročným cieľom je byť majster v domácej súťaži. Má niekoľko maďarských reprezentantov a veľmi kvalitných legionárov," prezradil Jankovič, ktorého doplnil Jašš: "Majú silný káder a technicky veľmi dobre vybavených hráčov. Hrajú agresívny basketbal určite to nebude jednoduché. Verím, že s dobrou prípravou a správnym prístupom dokážeme byť konkurencieschopní a vybojovať postup."

V oboch kvalifikačných zápasoch sa očakáva zaplnená hala, čo by ešte viac mohlo pozdvihnúť úroveň diania na palubovke. "Fanúšikovia v Prievidzi sú známy tým, že vedia vytvoriť úžasnú podporu a atmosféru. To nás vždy dokáže nabudiť, teším sa, že si opäť zahráme pred domácim publikom takúto súťaž. Dúfam, že ich nesklameme," zaželal si krídelník BC. Víťaz si zahrá v F-skupine proti estónskemu Kalev/Cramo, bulharskému Rilski Sportist a francúzskemu ESSM Le Portel. "Možno je Alba na papieri favorit, ale toto bude musieť ukázať na ihrisku. Pre takéto zápasy každý z nás žije a teraz je čas ukázať Európe, kto je Prievidza a čoho sme ako tím schopní," dodal Jankovič.