Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Šport

Prievidza sa po prehre tešila, Jankovič: Ideme reprezentovať

Na snímke tréner Piešťan Peter Jankovič. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Po siedmich rokoch sa Európsky pohár FIBA vracia do prievidzskej športovej haly, naposledy z toho bolo účasť v druhej fáze tejto súťaže.

Székesfehérvár 28. septembra (TASR) – Basketbalistom BC Prievidza síce nevyšiel priamy postup do skupinovej fázy Európskeho pohára FIBA, ale po pár desiatkach minút od konca kvalifikačného dvojzápasu s Albou Fehérvár sa dozvedeli, že po siedmich rokoch na nich čaká minimálne ďalších šesť európskych zápasov. Pre všetkých to je výzva ukázať slovenský basketbal a prievidzský klub v najlepšom možnom svetle.

Hráči Prievidze mali síce v rukách 17-bodový náskok a dlho nepúšťali Fehérvár v súčte kvalifikačného dvojzápasu do priaznivého stavu, ale keď už to s ich nádejami nevyzeralo práve najlepšie, tak vtedy ukázali obrovskú vôľu a chuť. Jedným z lídrov tímu bol v týchto momentoch rozohrávač C.J. Jackson: "V prvom polčase beriem vinu na seba, že som nebol dostatočne dobre pripravený a k dispozícii svojmu tímu. Po prestávke sa to zlepšovalo, každý si odviedol svoju robotu a pridal do bojovnosti ešte niečo viac. Vedeli sme, čo je potrebné urobiť a vďaka patrí aj fanúšikom, že nás podporovali. Dodali nám v závere energiu a je dobré, že sme bojovali.“

Pri basketbale rozhoduje každý útok a každý bod, a to v prípade celku z hornej Nitry platilo dokonale. V jednej chvíli prehrával aj o 27 bodov, aby sa v poslednej štvrtine priblížil k priamemu postupu. "Vedeli sme, čo a kto je Alba. V prvom zápase sa neukázala ich reálna kvalita a bolo jasné, že nás u nich čaká 'peklo'. Prvá štvrtina bola vyrovnaná, ale v druhej a tretej nás rozbili, nič nefungovalo. Ako tréner môžem byť hrdý na to, že sme sa nerozpadli v ťažkých situáciách a vrátili sme sa na 16-18 bodov. Toto je pre nás všetkých niečo nové, nehrá sa na víťazstvo, ale na výsledok. Mrzí ma, že na konci neplatila trojka Jacksona, možno by sme hrali predĺženie. Chcem poďakovať každému fanúšikovi, ktorý meral takúto dlhú cestu a prišiel nás sem podporiť. Od srdca im veľmi pekne ďakujem,“ uviedol po zápase pre TASR tréner Prievidze Saša Jankovič.

V samotnom závere prišla dokonca možnosť doviesť odvetný kvalifikačný zápas do predĺženia, ale Jacksonova úspešná trojka prišla tesne po záverečnom klaksóne. V tej chvíli síce zavládlo sklamanie na prievidzskej strane, ale konečné skóre z dvojzápasu – mínus 3 body, dávalo dobrú šancu na dvojité zastúpenie Tipos SBL v skupinovej fáze Európskeho pohára FIBA. "V šatni som chalanom povedal, že som na nich hrdý. My sme si svoje urobili. Ako lucky looser sme sa dostali do skupiny, to bol náš jediný cieľ – postúpiť do skupinovej fázy. V sobotu už nebude nikto riešiť, ako dopadol duel vo Fehérvári, ale že fanúšikovia Prievidze uvidia špičkové tímy vo svojej hale a aj naďalej budeme hrať pekný a atraktívny basketbal, ako tomu bolo v prvom kvalifikačnom zápase,“ povedal prievidzský kouč.

Jeho tím sa nakoniec dostal do skupiny ako najlepší z neúspešnej kvalifikačnej sedmičky tímov a je tak jasné, že pred sebou majú minimálne ďalších šesť európskych zápasov. "Je to skvelá vec pre slovenský basketbal. Už je čas aj na Slovensku, aby sme sa viac podporovali, ak chceme posúvať slovenský basketbal. Treba viac držať spolu a reálne, je to pre všetkých reklama,“ vyhlásil krídelník Tomáš Mrviš.

Po siedmich rokoch sa Európsky pohár FIBA vracia do prievidzskej športovej haly, naposledy z toho bolo účasť v druhej fáze tejto súťaže. Teraz bude bronzový tím z predchádzajúceho ročníka Tipos SBL čeliť atraktívnym a známym súperom. V J-skupine odštartujú proti majstrovi Gruzínska a nedávnemu súperovi Levíc v štvrťfinále kvalifikácie Ligy majstrov, Kutaisi 2010. Následne vycestujú za bulharským vicemajstrom Balkanom Botevgrad, s ktorým sa pred dvoma rokmi tiež konfrontovali Levice. A potom narazia na najzvučnejšieho súpera, španielske Bilbao. Semifinalista predchádzajúcej edície Európskeho pohára FIBA, v minulosti účastník Final Four Eurocupu alebo štvrťfinalista Euroligy.

"Pre každého hráča je to obrovská skúsenosť. Mali sme možnosť vidieť, že sa mimo Slovenska hrá oveľa fyzickejší a tvrdší basketbal. U nás sa možno takto hrá v play off. Nemáme možno skúsenosti, ale ideme ich zbierať a reprezentovať Prievidzu v čo najlepšom svetle. Pre mňa, ako trénera, je to možnosť ukázať, že mám na to, aby som koučoval na takejto úrovni," skonštatoval Jankovič.

Skupinová fáza odštartuje 8. októbra, z každej skupiny idú ďalej priamo len víťazi a doplní ich šesť najlepších klubov z druhých miest.



Predbežný program BC Prievidza v J-skupine Európskeho pohára FIBA:

streda 9. októbra o 19.00 h: BC Prievidza – BC Kutaisi 2010

streda 16. októbra o 18.00 h: BC Balkan Botevgrad – BC Prievidza

streda 23. októbra o 19.00 h: BC Prievidza – Bilbao Basket

streda 30. októbra o 17.00 h: BC Kutaisi 2010 – BC Prievidza

streda 6. novembra o 19.00 h: BC Prievidza – BC Balkan Botevgrad

streda 13. novembra o 20.00 h: Bilbao Basket – BC Prievidza