Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Šport

Prievidza v EP FIBA o čelo proti Bilbau, Jankovič: Chceme prekvapiť

Na snímke hlavný tréner BC PRIEVIDZA Saša Jankovič počas zápasu J-skupiny Európskeho pohára FIBA v basketbale mužov BC PRIEVIDZA - BC Kutaisi 2010, 9. októbra 2024 v Prievidzi. Foto: TASR - Ján Krošlák

Španielska liga patrí k najkvalitnejším v Európe, a preto má súboj s Bilbaom nálepku aj zápas storočia.

Prievidza 21. októbra (TASR) – Basketbalistov BC Prievidza čaká v J-skupine Európskeho pohára FIBA súboj o prvé miesto v skupine, v utorok 22. októbra o 19.00 h vyzvú na domácej palubovke španielske Bilbao. Za tretím úspechom za sebou v tejto súťaži ich poženie vypredaná hala.

Španielska liga patrí k najkvalitnejším v Európe, a preto má súboj s Bilbaom nálepku aj zápas storočia. Nielen medzi prievidzskými fanúšikmi, ale aj slovenskou basketbalovou verejnosťou panuje veľká zvedavosť a záujem pred utorkovou konfrontáciou. "Vnímame to veľmi pozitívne. Hráme proti tímu, o ktorom sme doteraz len snívali, že si s ním môžeme zahrať. Sledovali sme ho v televízii a teraz sa predstaví v Prievidzi. Hlavne, chceme bojovať a ukázať, že vieme podať oveľa lepší výkon, ako tomu bolo proti Komárnu. Chceme urobiť ľudí šťastnými a uvidíme, aký výsledok nám to na konci prinesie," povedal pre TASR tréner Prievidze Saša Jankovič.

Nielen pre realizačný tím, ale aj pre mnohých hráčov pôjde o najvýznamnejší zápas v ich basketbalových kariérach. K tomu sa hrá o prvé miesto v skupine, čo samozrejme dodáva súboju extra náboj. "Tento zápas je rozhodne jeden z dôležitejších v mojej kariére. Možnosť hrať pred vypredanou halou proti tak kvalitnému súperovi je niečo, o čom každý hráč sníva. Určite patrí medzi tie momenty, ktoré si budem pamätať celý život. Je to pre nás obrovská výzva a príležitosť ukázať, na čo máme. Každý z nás sa teší na atmosféru, ktorá bude určite elektrizujúca. Pripravujeme sa veľmi dôkladne a chceme podať maximálny výkon," povedal skúsený krídelník Marek Jašš.

Už niekoľko dní hlási samotný klub, že proti Bilbau sa bude hrať pred vypredanými tribúnami. Rýchlo zmizli z predpredaja aj extra miesta za košom a aktuálne je k dispozícii už len zopár miest na státie. Mimo bratislavskej Gopass arény sa tak dá očakávať najvyššia basketbalová návšteva za posledných niekoľko rokov. "Máme najlepších fanúšikov v celej lige, sú pri nás aj na vonkajších zápasoch. To, že bude vypredaná hala, tak môže byť pre nás veľká úcta. Verím, že si zápas užijú a budú nám dávať energiu, ktorú budeme potrebovať proti tak kvalitnému súperovi," uviedol Jankovič.

Po týždni je tu opätovne konfrontácia slovenského a španielskeho basketbalu, mnohí by si želali rovnaké rozuzlenie, ako tomu bolo v zápase Levíc so Zaragozou, keď sa z úspechu radoval zástupca Tipos SBL. "Vypredaná hala je pre nás obrovská podpora. Cítime energiu fanúšikov a ich očakávania. Je to motivácia dať do zápasu úplne všetko, pretože vieme, že nám budú stáť za chrbtom. Zápas bude o disciplíne a koncentrácii. Bilbao je veľmi skúsené a nebezpečné mužstvo, takže musíme hrať sústredene od prvej do poslednej sekundy. Kľúčom bude rýchla hra, dobrá obrana a využívanie našich silných stránok. Ak dodržíme herný plán, máme šancu uspieť," myslí si prievidzský krídelník.

Bilbao je v J-skupine na prvom mieste, priemerne zatiaľ vyhráva o viac ako 35 bodov. V domácej súťaži má aktuálne bilanciu dvoch výhier a dvoch prehier, cez víkend neuspel proti Gran Canarii (67:80). V kádri má mnoho reprezentantov, ale aj hráčov so skúsenosťami z NBA, čo potvrdzuje aj samotný kouč Prievidze: "Bilbao má na európske pomery veľmi vysokú kvalitu. Pred týždňom zdolali najlepší klub Európy, Real Madrid. Je preto zbytočné niečo extra naviac hovoriť. Majú veľký rozpočet a ambície v druhej najsilnejšej lige sveta. V tejto skupine Európskeho pohára FIBA zatiaľ dominujú, takže nečaká nás nič ľahké. Niektorí hráči v živote nehrali proti takým kvalitným hráčom. Je teraz na nich, aby ukázali, že sa s nimi dokážeme popasovať."

Na konci dňa však ide o ľudí z mäsa a kostí, ako už ukázali pred týždňom hráči Levíc. V podobné vyvrcholenie basketbalového sviatku teraz dúfajú aj v Prievidzi. "Musíme dať nie 100 percent, ale 300. Títo hráči majú takú kvalitu, že dokážu dominovať, aj keď hrajú len na 60-70 percent. Treba bojovať o každú časť palubovky, vyhýbať sa chybám. Určite budú veľmi agresívni, takže každá lopta bude dôležitá. V útoku sa pokúsime hrať uvoľnene a pokúsime sa prekvapiť," dodal na záver Jankovič.

Stretnutie Prievidze s Bilbaom odvysiela v priamom prenose športová televízia STVR: Šport.





Program 3. kola J-skupiny EP FIBA:

utorok 22. októbra, 19.00 h: BC Prievidza – Bilbao Basket

streda 23. októbra, 18.00 h: BC Balkan Botevgrad – BC Kutaisi 2010


Aktuálna tabuľka J-skupiny:

1. Bilbao 2 2 0 183:112 4

2. Prievidza 2 2 0 166:139 4

3. Kutaisi 2 0 2 126:165 2

4. Balkan 2 0 2 125:184 2