Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Šport

Prievidza zostáva v skupine druhá, Jankovič: Chceme ľudí baviť

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Prievidžania sa vôbec nezľakli favorita a do začiatku štvrtej štvrtiny živili nádej na ďalší významný úspech v klubovej histórii.

Prievidza 23. októbra (TASR) – Basketbalisti BC Prievidza síce zaznamenali v Európskom pohári FIBA prvú prehru v skupinovej fáze, keď doma neuspeli proti favorizovanému španielskemu Bilbau, ale aj napriek tomu prevládali zo všetkých strán pozitíva. Tím trénera Sašu Jankoviča zostáva aj naďalej v hre o postup a všetko má stále vo svojich rukách.

Prievidžania sa vôbec nezľakli favorita a do začiatku štvrtej štvrtiny živili nádej na ďalší významný úspech v klubovej histórii. Bilbao zaplneným tribúnam ukázalo, prečo nedávno zdolalo Real Madrid a je na čele J-skupiny. "Keď je hráč unavený, tak chce robiť aj niečo, čo nezvykne robiť. Hráčom sa nedá vyčítať, bojovali. Z minúty na minútu sa skóre zvyšovalo, ale snažili sme sa rotovať hráčov, aby sme sa nejako udržali, no Bilbao má veľmi skúsený káder a patria k favoritom na triumf v tejto súťaži," hodnotil pre TASR stretnutie domáci tréner Saša Jankovič.

Konečný výsledok 61:84 vyznieva z pohľadu priebehu stretnutia možno až príliš kruto, ale hostia len preukázali svoju kvalitu a najmä formu v doterajšom priebehu skupinovej fázy. "Bolo naozaj vidieť rozdiel, keď im prišli ďalší hráči z lavičky, tak im vôbec neklesla energia. Na každej pozícii mali dvoch-troch hráčov, ktorých mohli točiť. Druhý polčas nám nevyšiel podľa predstáv, prehra preto veľmi mrzí. Ďakujeme všetkým fanúšikom, my sme si tento zápas veľmi užili a každý, kto vstúpil na palubovku, dal do toho všetko,“ vravel rozohrávač Prievidze Dalibor Hlivák.

Pre samotný klub mal tento duel nálepku storočia, čo sa ukázalo aj na obrovskom záujme fanúšikov, preto prievidzský tréner dal každému hráčovi na zápasovej súpiske možnosť vychutnať si na niekoľko momentov atmosféru proti Bilbau. "Bol to môj plán, aby si každý zahral. Samozrejme, išli sme s cieľom pokúsiť sa o výhru. Myslím si, že každý hráč odvádza na tréningu dobrú prácu, preto si zaslúži vychutnať takéto mužstvo," povedal kouč Prievidze.

Do prievidzskej športovej haly si našlo cestu bezmála 2700 divákov, čo bola najvyššia návšteva na slovenský klub za vyše sedem rokov. "Atmosféra bola neskutočná. Škoda, že sme sa nedržali na dostrel až do konca. Klobúk dole pred každým fanúšikom, že nás podporoval a v niektorých momentoch sme mali až zimomriavky. Veľmi pekne ďakujem divákom, že nás aj po prehre podržali. Skutočne sa každý jeden hráč snažil, dal zo seba 200 percent. Chceme týchto ľudí baviť čo najviac v tejto sezóne," vyhlásil Jankovič.

Súboj o prvé miesto síce pripravil jeho tímu prvú prehru v J-skupine, ale s postupovými šancami to pre zástupcu Tipos SBL stále vyzerá nádejne. V tabuľke je na druhej pozícii a aktuálne má pozitívnu bilanciu dvoch výhier a jednej prehry. "Keby nám niekto pred sezónou povedal, že takto budeme hrať, tak by som mu povedal, že je blázon. Máme svoj sen, ísť aspoň z druhého miesta ďalej. To by bolo niečo nádherné. Opäť by do Prievidze prišli rovnaké, ak nie lepšie tímy ako Bilbao. Bol by to zase raz zážitok pre divákov, preto sa posnažíme bojovať o druhú priečku a uvidíme, čo to prinesie," prezradil prievidzský tréner.

Odmenou pre všetkých účastníkov utorňajšieho večera bola ďakovačka od fanúšikov, čo nesmierne potešilo aj Mareka Jašša: "Síce sa prehrá, ale keď fanúšikovia vidia, že si dal do toho všetko, srdce a makal si, tak prievidzský fanúšik to vie oceniť. Patrí im vďaka, že to neberú na ľahkú váhu. Stále máme o čo bojovať. Ďalšie stretnutie nás čaká v Gruzínsku, kde chceme určite uspieť. Veríme v to, že sa nám podarí postúpiť ďalej."

Slovenské tímy v pohárovej Európe aj naďalej robia dobrú reklamu najvyššej súťaži, či už je to Inter Bratislava a Spišskí Rytieri v Severoeurópskej lige (ENBL), ale hlavne Levice s Prievidzou v Európskom pohári FIBA. "Je to super vec a skvelá reklama pre slovenský basketbal. Koeficient sa zvyšuje, v budúcnosti môže byť viacero klubov v Európe. Liga je kvalitou hore a naša reprezentácia v Európe priláka nových sponzorov, lepších hráčov," vyjadril sa Jankovič k doterajším výsledkom tímov Tipos SBL.