Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 25. október 2024Meniny má Aurel
< sekcia Šport

PSG odmietol nariadenie Ligue 1, aby Mbappemu zaplatil 55 miliónov eur

Na snímke futbalista Kylian Mbappe. Foto: TASR/AP

Právna komisia ligy nariadila PSG platbu ešte začiatkom septembra.

Paríž 25. októbra (TASR) - Francúzsky futbalový klub Paríž St. Germain odmietol splniť nariadenie Ligue 1, aby zaplatil 55 miliónov eur svojmu bývalému hráčovi Kylianovi Mbappemu. Parížania následne informovali, že sa obrátia so sporom na súd, pretože celú kauzu vnímajú ako otázku cti a úcty k fanúšikom PSG.

Právna komisia ligy nariadila PSG platbu ešte začiatkom septembra. Ide o trojmesačnú nevyplatenú mzdu a tzv. "etický" bonus, na ktoré má Mbappe nárok po letnom odchode do Realu Madrid. Podľa klubu bol hráčov nárok na bonusy zrušený dohodou oboch strán pred minulou sezónou. Dvadsaťpäťročný útočník vtedy nedostával priestor v tíme v dôsledku svojho rozhodnutia nevyužiť ročnú opciu v kontrakte a nakoniec sa mal bonusov vzdať výmenou za opätovné začlenenie do mužstva.

PSG uviedlo, že bude nútené prípad predložiť na civilný súd, pričom sa naďalej usiluje o "priateľské riešenie" so svojím bývalým hráčom. "To, o čom sa diskutuje a čo sa nakoniec bude prerokúvať pred súdom, je skutočnosť, že pôvodná zmluva bola v auguste 2023 právne zmenená. Bola tiež doplnená v súvislosti so sezónou 2024/25 a plne uznaná hráčom. Až do momentu, kým sa hráč nerozhodol zrušiť svoje záväzky pri odchode z klubu. Z právneho a faktického hľadiska hráč jasne a opakovane verejne i súkromne prijal záväzky, ktoré klub žiada dodržať. Hráčovi sme počas sedemročného pôsobenia u nás poskytli bezprecedentné výhody," uviedol hovorca PSG a vo vyhlásení pokračoval: "Klub dúfa, že tieto základné záväzky budú rešpektované. PSG bude nútený dať posúdiť celú vec, ak sa hráč bude snažiť pokračovať v tomto nepochopiteľne škodlivom procese pre neho samotného a pre francúzsky futbal. V zásade ide o otázku cti, dodržiavania hodnôt a úcty k Parížu Saint-Germain a jeho fanúšikom."

O odchode francúzskeho majstra sveta sa hovorilo niekoľko rokov a v záverečnom ročníku panovalo medzi ním a klubom citeľné napätie. PSG ponúkol Mbappemu v roku 2022 najlukratívnejšiu zmluvu vo svojej histórii a po jeho avizovanom odchode vzťahy výrazne ochladli. Klub sa ho snažil predať do saudskoarabského Al Hilalu a do Realu Madrid odišiel nakoniec ako voľný hráč. Mbappe zas cítil frustráciu, keďže klub nepriviedol sľúbené posily.