Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Šport

Roglič na Vuelte potvrdil slovinskú dominanciu: Je to neuveriteľné

Slovinec Primoz Roglič dvíha trofej po víťazstve na cyklistických pretekoch Vuelta počas poslednej etapy v španielskom Madride v nedeľu 8. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Roglič s Pogačarom zaradili Slovinsko k ďalším trom krajinám, ktoré mali dvoch víťazov všetkých troch Grand Tour v jednom roku.

Madrid 9. septembra (TASR) - Slovinský cyklista Primož Roglič vyhral rekordný štvrtýkrát preteky Vuelta a Espaňa. Jazdec tímu Red Bull - Bora-hansgrohe sa vyrovnal v historickej tabuľke Španielovi Robertovi Herasovi a zároveň zavŕšil svoje piate prvenstvo v kariére na pretekoch Grand Tour.

Tridsaťštyriročný Roglič sa z víťazstva na španielskych cestách predtým tešil aj v rokoch 2019, 2020 a 2021. Heras vyhral podujatie štyrikrát (2000, 2003, 2004 a 2005). "Je to šialené číslo. Už si to chcem len užiť. Je za tým veľa obety, nielen mojej, ale aj celej rodiny a všetkých okolo mňa. Všetci pre to žijeme a cítim sa šťastný, že to môžem robiť. Veľmi si vážim podporu," citovala staronového víťaza Vuelty agentúra AFP.

Roglič vyhral štvrtú etapu a dostal sa do čela celkového poradia. Následne sa však ujal vedenia Ben O'Connor z tímu Decathlon AG2R. Dvadsaťosemročný Austrálčan si vypracoval takmer päťminútový náskok a Roglič musel bojovať o červený dres vo vyčerpávajúcich horských etapách. Postupne ukrajoval z manka práve v horských dojazdoch. Po treťom víťazstve v 19. etape si prevzal späť červený dres a celkový triumf už z rúk nepustil. Jeho víťazstvo zároveň potvrdilo dominanciu slovinských cyklistov. Rogličov krajan Tadej Pogačar vyhral v tomto ročníku Giro d'Italia aj Tour de France. "Je to neuveriteľné," skonštatoval Roglič. Jeho vyzývateľ v boji celkové víťazstvo O'Connor zaostal o 2:36 min, no v cieli rozhodne nesmútil: "Vedel som, že budem dobrý, ale nečakal som, že skončím celkovo druhý. To si vyžaduje poriadne oslavy."

Roglič s Pogačarom zaradili Slovinsko k ďalším trom krajinám, ktoré mali dvoch víťazov všetkých troch Grand Tour v jednom roku. V roku 1964 sa to podarilo Francúzom, nasledovalo Španielsko (2008) a Veľká Británia (2018). "Úplná slovinská dominancia na troch najdôležitejších pretekoch na svete. Úprimne gratulujeme Primožovi k štvrtému víťazstvu na Vuelte," citovala slovinská tlačová agentúra (STA) prezidentku Natašu Pircovú Musarovú.