Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 9. október 2024Meniny má Dionýz
< sekcia Šport

Rozohraný Obert verí v prvý triumf nad Švédmi: Máme veľkú motiváciu

Na snímke Adam Obert. Foto: TASR

Obert v úvodných piatich dueloch Serie A odohral iba 10 minút, no vynahradil si to v septembri, keď dostal dvakrát príležitosť od Francesca Calzonu v základnej zostave národného tímu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Senec 9. októbra (TASR) - Slovenský futbalový reprezentant Adam Obert prežíva na klubovej úrovni vydarené obdobie. Dvadsaťdvaročný obranca chce svoju stúpajúcu hernú prax i formu preniesť aj do dvojzápasu Ligy národov proti Švédsku (11. októbra) a Azerbajdžanu (14. októbra).

Obert v úvodných piatich dueloch Serie A odohral iba 10 minút, no vynahradil si to v septembri, keď dostal dvakrát príležitosť od Francesca Calzonu v základnej zostave národného tímu. Na minutáž z reprezentačných zápasov nadviazal aj v Cagliari, pričom v uplynulých troch stretnutiach figuroval v základe. "Mali sme ťažký vstup do sezóny aj ja som mal menej minút na ihrisku. Teraz sme hrali pohár, tak ma tréner postavil. Doteraz som pracoval na maximum, aby som sa zlepšoval a v zápase som to potvrdil dobrým výkonom. Videl to aj tréner, preto som dostal aj ďalšiu príležitosť v stretnutí s Parmou, ktorý sme dokázali aj vyhrať. Za päť zápasov sme mali len dva body a boli sme na tom ťažko. Išli sme celý tím na sústredenie, aby prišli body a tak sa aj stalo. Dokázali sme uhrať remízu aj v ťažkom dueli s Juventusom, za čo sme veľmi šťastní," uviedol 22-ročný obranca, ktorý mohol práve v zápase so "starou dámou" aj rozhodnúť o víťazstve svojho tímu, no v závere trafil žrď. "Mal som príležitosť a keby to rozhodnem pravou nohou, ktorú mám väčšinou iba na behanie, tak by to bolo extrémne," povedal s úsmevom defenzívny univerzál, ktorý pôsobí na Sardínii už tretí rok.

V klube s ním realizačný tím počíta na dve rôzne pozície. Rovnako ako v reprezentácii na post stopéra, kde hrá v rozostavení 3-5-2, no vo formácii 4-2-3-1 figuruje na ľavom kraji obrany. Práve tam má o čosi viac odohraté jeho reprezentačný spoluhráč Dávid Hancko (Feyenoord Rotterdam), od ktorého by si mohol vziať cenné skúsenosti. "Rozmýšľal som nad tým, že by som sa ho spýtal na nejaké rady. Má na tom poste veľa odohrané a určite by mi to pomohlo do budúcna," povedal mladík s deviatimi štartmi za národný A-tím. Premiérovo si zahrá proti Švédsku, ktoré Slováci v histórii zatiaľ nezdolali a cieľ je preto jasný: "Majú veľmi kvalitný tím, bolo tak aj v minulosti, predsa tam hral Zlatan Ibrahimovič. Keď som počul, že sme ešte so Švédmi nevyhrali, tak nám to dá veľkú motiváciu, aby sme to zmenili."

Práve svoju univerzálnosť vníma ako devízu pre potreby reprezentácie. "Snažím sa byť vždy stopercentne pripravený a som rád, že tu je alternatíva, ktorú môžem hrať. Viem, ako sa tam hrá, keďže mám za sebou nejaké zápasy. Keď to bude potrebné, budem pripravený aj na tomto poste," skonštatoval hráč, ktorý na Apeninskom polostrove pôsobí od leta 2018, keď prešiel do akadémie Sampdorie Janov. Práve na pobreží Ligúrskeho mora začínal svoju zahraničnú púť súčasný kapitán Calzonovho výberu Milan Škriniar. Obert figuroval premiérovo po boku 29-ročného stopéra aj v septembrových dueloch, čím Calzona vyskúšal na strede obrany variant s ľavákom i pravákom. "Predsa je lepšie, keď na ľavom stopérovi hrá ľavák, je to prirodzenejšie. Bol som veľmi vďačný za príležitosť, ktorú som dostal. Na tomto poste je veľmi dobrá konkurencia, keďže všetci chalani hrávame vo svojich kluboch. Zostava sa vyvíja podľa formy, tréningov a trénera," uzavrel Obert.