Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 3. júl 2024Meniny má Miloslav
< sekcia Šport

Sagan pred Okolo Slovenska: Možno posledné preteky na ceste

Na snímke slovenský cyklista Peter Sagan. Foto: TASR - Daniel Stehlík

Sagan sa chce na sklonku kariéry ešte raz predviesť pred slovenským publikom a dať bodku za profesionálnou cyklistikou.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Šamorín 25. júna (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan vníma preteky Okolo Slovenska ako príležitosť rozlúčiť sa so slovenskými fanúšikmi. Trojnásobný majster sveta sa predstaví vo farbách domáceho Pierre Baguette Cycling a jeho ambíciou je najmä odovzdať skúsenosti mladším tímovým kolegom. Okolo Slovenska začína v stredu tímovou časovkou v Dunajskej Strede a finišuje v nedeľu horskou etapou na Štrbskom Plese.

Sagan sa chce na sklonku kariéry ešte raz predviesť pred slovenským publikom a dať bodku za profesionálnou cyklistikou. "Môžu to byť moje posledné preteky na ceste, tak som si povedal, že prečo to nespraviť na Slovensku. Nech je to bodka za mojou kariérou a rozlúčim sa so slovenskými fanúšikmi. Ambície na to, aby som niečo dosiahol veľké nemám. Skôr ide o to, aby som odovzdal skúsenosti mladým jazdcom. Uvidíme, ako sa mi bude dariť, pretože nie som tu od toho, aby som vyhral nejakú etapu, ale človek nikdy nevie a snažiť sa budem. Musím však povedať, že nemám takú výkonnosť, ako som mal pred pár rokmi. Je to len bonus na záver, že sa idem rozlúčiť so Slovenskom," uviedol 34-ročný Slovák na utorňajšom brífingu v Šamoríne.

Sagan sa predstavil s Pierre Baguette aj na májových pretekoch Okolo Maďarska, na ktorých sa mix Čechov a Slovákov prezentoval vo výbornom svetle. Pred začiatkom podujatia na Slovensku bol však tím nútený urobiť zmeny. "Sme radi, že sa zúčastníme pretekov v zostave s Petrom. Postavili sme veľmi mladý tím, ktorý je od úvodnej etapy pripravený bojovať zhruba o to, na čo má. Po pretekoch Okolo Maďarska prišli zranenia, choroby a museli sme na poslednú chvíľu zmeniť zostavu. Máme troch 18-ročných pretekárov a jedného 19-ročného. Uvidíme, ako to zvládneme. Budeme sa posúvať krok po kroku, chalani budú naberať skúsenosti. Naše ambície sú obstáť slušne a niečo ukázať," povedal Ján Valach, športový riaditeľ Pierre Baguette Cycling.

Trojnásobný víťaz ankety Športovec roka Sagan odpovedal aj na otázky, či ho priaznivci budú môcť vidieť v boji o etapové prvenstvo. "Snaha tam bude, ale netrúfam si pred pretekmi povedať, čo sa bude odohrávať. Už nepretekám z toho titulu, že by som išiel po výsledkoch, ale aby som sa rozlúčil s fanúšikmi, bol vzorom pre tím a odovzdal skúsenosti mladým chalanom. Uvidíme, ako to bude," konštatoval Sagan, ktorý sa predstavil na slovenských cestách aj vlani a presne pred rokom sa na M-SR zaplietol v hromadnom dojazde v Tlmačoch do nepríjemnej kolízie. Po páde na cieľovej rovinke zaostal iba za krajanom Matúšom Štočekom, úradujúcim majstrom Slovenska. Podobnému incidentu by sa chcel Sagan vyhnúť: "Je pre mňa dôležité nezapliesť sa do pádu a obísť to v zdraví."

Fanúšikovia cyklistiky sa na 68. ročníku Okolo Slovenska môžu tešiť okrem Sagan aj na ďalšieho viacnásobného majstra sveta Juliana Alaphilippea. Spolu prinesú dokopy až päť dúhových dresov svetových šampiónov a obaja vyhrali aj najprestížnejšie podujatie na slovenských cestách. Francúz v službách Soudalu Quick-Step v roku 2018, Sagan o tri neskôr. "Myslím si, že odo mňa už konkurenciu nemusí čakať. Určite však budem rád za to, že stretnem pár známych z minulosti," uzavrel Sagan.