Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 7. júl 2024Meniny má Oliver
< sekcia Šport

Schmid po víťzstve: Krásne preteky, najmä tu v horách

Na snímke Švajčiar Mauro Schmid z tímu Jayco AlUla v žltom tričku vedúceho pretekára priebežného poradia prichádza do cieľa záverečnej piatej etapy 68. ročníka medzinárodných cyklistických pretekov Okolo Slovenska z Liptovského Mikuláša na Štrbské Pleso v nedeľu 30. júna 2024. Foto: TASR/AP

Pretekári belgického tímu boli celkoví víťazi na najväčšom slovenskom podujatí päťkrát z uplynulých šiestich rokov.

Štrbské Pleso 30. júna (TASR) - Švajčiarsky cyklista Mauro Schmid si v nedeľu na Okolo Slovenska pripísal šieste víťazstvo v kariére. Dvadsaťštyriročný pretekár tímu Jayco AlUla na Štrbskom Plese odrazil útoky najväčšieho favorita Juliana Alaphilippa, získal žltý dres a zároveň pretrhol hegemóniu tímu Soudal QuickStep.

Pretekári belgického tímu boli celkoví víťazi na najväčšom slovenskom podujatí päťkrát z uplynulých šiestich rokov. Prvýkrát sa podarilo zlomiť ich dominanciu Petrovi Saganovi v roku 2021 a teraz to dokázal Schmid. Mladý Švajčiar sa dostal do žltého dresu po druhom mieste v sobotňajšej etape a v nedeľu si umiestnenie zopakoval, keď na páske zdolal svojho najväčšieho konkurenta Alaphilippe. Úspech austrálskeho tímu Jayco podčiarkol etapovým triumfom Felix Engelhardt.

"Zdolať Juliana bolo naozaj ťažké. Od začiatku posledného kopca útočil. Ja som sa ho snažil nasledovať, strážil som si jeho koleso a nakoniec sme vďaka Felixovi vyhrali aj etapu, takže to bolo o to špeciálnejšie," povedal v cieli.

Je to už jeho tretí celkový triumf v kariére, vlani uspel na talianskych pretekoch Settimana Internazionale Coppi e Bartali a v roku 2022 na Okolo Belgicka. Na konte má aj etapové víťazstvo a druhé miesto na Giro d´Italia. Veľkú radosť mal aj po Okolo Slovenska. "Je to skvelý pocit a je to aj také poďakovanie pre tím, pretože sme išli super celý týždeň. Vyhrať žltý dres bol náš hlavný cieľ a som rád, že som to dokázal. Boli to krásne preteky, špeciálne tu v horách. Je to pekné miesto, kvalitné cesty a dnes som si to veľmi užil," uviedol víťaz, ktorý by sa mal najbližšie predstaviť na španielskej Vuelte.

Schmid po pretekoch vyzdvihol aj Petra Sagana, pre ktorého boli Okolo Slovenska posledné preteky v kariére na ceste: "Je veľká česť, keď môžete ísť s Petrom jeho posledné preteky. Mal skvelú kariéru a bol jeden z mojich idolov, keď som vyrastal."