Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 2. júl 2024Meniny má Berta
< sekcia Šport

Schmid vyhral Okolo Slovenska, 5. etapa pre Engelhardta

Na snímke Švajčiar Mauro Schmid z tímu Jayco AlUla sa teší po záverečnej piatej etape z celkového triumfu na 68. ročníku medzinárodných cyklistických pretekov Okolo Slovenska na Štrbskom Plese v nedeľu 30. júna 2024. Foto: TASR - Veronika Mihaliková

Nedeľňajšiu horskú skúšku z Liptovského Mikuláša na Štrbské Pleso dlhú 142,3 km vyhral Schmidov tímový kolega Felix Engelhardt časom 3:24:11 hodiny.

Štrbské Pleso 30. júna (TASR) - Švajčiarsky cyklista Mauro Schmid vyhral 68. ročník pretekov Okolo Slovenska. Jazdec stajne Jayco AlUla v záverečnej 5. etape odrazil útoky druhého Juliana Alaphilippea (Soudal QuickStep) a udržal si žltý dres. Nedeľňajšiu horskú skúšku z Liptovského Mikuláša na Štrbské Pleso dlhú 142,3 km vyhral Schmidov tímový kolega Felix Engelhardt časom 3:24:11 hodiny. Najlepším domácim pretekárom je Lukáš Kubiš (Elkov-Kasper), ktorý obsadil 25. miesto.

Organizátori pripravili na záver náročnú etapu so štyrmi horskými prémiami a dokopy 2513 výškovými metrami. Po 60 km nasledovala prvá v Starom Smokovci (2. kat., 4,9 km, 6,1%) a cyklisti potom museli absolvovať trikrát výstup do cieľa na Štrbskom Plese (1. kat., 7,8 km, 4,7%). Pred štartom bol na čele celkového poradia Schmid o dve sekundy pred Alaphilippeom. Anders Foldager (Jayco AlUla) strácal 22 a Jenno Berckmoes (Lotto) 33 s. Šesť km po štarte nasledovala jediná rýchlostná prémia aj s bonusovými sekundami, o ktoré sa tvrdo bojovalo. Vyhral ju Schmid a pripísal si tri sekundy, Boerckmoes dve a Foldager jednu. Na ďalších km sa neustále útočilo a dokonca sa rozpojil pelotón. Nakoniec sa odtrhli iba Erik Fetter (Polti-Kometa) a Xabier Azparren Irurzun (Q36.5) a vypracovali si dvojminútový náskok.

V pelotóne však pracovali pretekári QuickStepu a pred prvou horskou prémiou stiahli manko na polovicu. Na prvej vrchárskej prémii bral šesť bodov Irurzun, z pelotónu tam bol prvý Kyrylo Carenko, ktorý bojoval o bodkovaný dres. V prvom stúpaní na Štrbské Pleso sa ešte viac preriedil balík, na čele bol QuickStep a Schmid si strážil zadné koleso Alaphilippea. Vysoké tempo spôsobilo, že únik sa skončil už 58 km pred cieľom. Na Štrbskom Plese bol prvý Carenko, pripísal si ďalších 12 bodov a už mal istotu, že získa dres pre najlepšieho vrchára. Nasledoval rýchly zjazd a druhý výstup na prémiu, kde zaútočil Callum Scotson (Jayco), ktorý bol síce prvý na kopci, no na zjazde sa jeho pokus skončil. Chceli to využiť Daniel Turek (ATT Investments), Thomas Champion (Cofidis) a Joey Rosskopf (Q36.5), no aj ich pokus sa zakrátko skončil.

Deväť kilometrov pred koncom vyrazil Alaphilippe, ktorý na Štrbskom Plese zvíťazil aj v úvodnej etape v roku 2018, kedy nakoniec získal aj žltý dres. Na jeho nástup však odpovedali Schmid aj Foldager a tempo opäť upadlo. Alaphilippe to vyskúšal aj 3,7 km pred páskou, no Schmid sa ho držal ako kliešť. V poslednom kilometri nastúpil Engelhardt a prišiel si po triumf. Alaphilippeovi nevyšiel ani záverečný nástup a na páske ho zdolal Schmid, ktorý si tak udržal žltý dres.

výsledky 5. etapy (Liptovský Mikuláš - Štrbské Pleso, 142,3):

1. Felix Engelhardt (Nem./Jayco AlUla) 3:24:11 h,
2. Mauro Schmid (Švaj./Jayco AlUla) +6 s,
3. Julian Alaphilippe (Fr./Soudal QuickStep) rovnaký čas,
4. Sylvain Moniquet (Belg./Lotto Dstny) +8,
5. Paul Double (V.Brit./Polti Kometa) +11,
6. Embret Svestad-Baardseng (Nór./Arkéa-B&B Hôtels Continentale) +18,
7. Jenno Berckmoes (Belg./Lotto Dstny) +20,
8. Abel Balderstone (Šp./Caja Rural-Seguros RGA) +21,
9. Fernando Barcelo (Šp./Caja Rural-Seguros RGA) rovnaký čas,
10. Stefano Oldani (Tal./Cofidis) +29,
... 25. Lukáš KUBIŠ (SR/Elkov-Kasper) +46,
38. Martin SVRČEK (SR/Soudal QuickStep) +3:32,
43. Samuel TUKA (SR/Dukla Banská Bystrica) +6:22



konečné poradie:

1. Schmid 16:36:03 h,
2. Alaphilippe +7 s,
3. Engelhardt +28,
4. Anders Foldager (Dán./Jayco AlUla) +53,
5. Berckmoes +54,
6. Moniquet +1:36,
... 17. KUBIŠ +3:02



celkový víťaz: Schmid


bodovacia súťaž: Alaphilippe

vrchárska súťaž: Kyrylo Carenko (Ukr./Corratec)

najlepší pretekár do 23 rokov: Gil Gelders (Belg./Soudal QuickStep)

najlepší Slovák: Lukáš Kubiš (Elkov-Kasper)

najbojovnejší jazdec pretekov: Matúš Štoček (SR/ATT)

najlepší tím: Jayco AlUla (Aus.)