Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 20. október 2024Meniny má Vendelín
< sekcia Šport

Slafkovský i Tatar bodovali, no z víťazstva sa tešili ich súperi

Na snímke hráč v NHL Juraj Slafkovský. Foto: TASR/AP

V akcii bol aj Martin Pospíšil, ktorého Calgary prehralo na ľade Seattlu 1:2 po predĺžení.

New York 20. októbra (TASR) - Slovenský hokejista Juraj Slafkovský si pripísal v noci na nedeľu v zámorskej NHL dve asistencie, no jeho Montreal prehral na ľade New Yorku Islanders 3:4 pp a sn. Asistenciu mal aj jeho krajan Tomáš Tatar z New Jersey, ktoré zas prehralo s Washingtonom 5:6 po predĺžení. Bodoval aj obranca Erik Černák, ale jeho Tampa Bay neuspela v Ottawe. Prvé prehry v sezóne zaznamenali Calgary a Tampa Bay, na premiérový úspech stále čakajú hokejisti Nashvillu. Obhajcovia Stanley Cupu z Floridy zdolali Vegas (4:3 pp), aj keď nastúpili výrazne oslabení. NY Rangers bodovali aj v piatom zápase v sezóne.

Slafkovský bol najprv pri góle Cola Caufielda na priebežných 1:2, ktorý padol štyri sekundy pred koncom úvodnej tretiny. Na konci stretnutia asistoval tomu istému spoluhráčovi, ktorý šiestym gólom v sezóne zariadil v 58. minúte predĺženie. V ňom domáci nerozhodli napriek dvojminútovej početnej výhode po vylúčení Kirbyho Dacha. Prvý gól z nájazdu padol až v štvrtej sérii v podaní domáceho Kyla Palmieriho, Slafkovský svoj pokus v ôsmej sérii nepremenil. Hneď po ňom skóroval v deviatej domáci Noah Dobson a po ďalšom neúspešnom pokuse v podaní Logana Maillouxa bolo rozhodnuté. Nad štartom Slafkovského visel pred duelom otáznik, pretože 20-ročný útočník nedokončil pre údajné problémy s ramenom piatkový tréning. Slafkovský zaznamenal druhý dvojbodový zápas v sezóne a po šiestich dueloch má bilanciu 1+5. Na ľade strávil necelých 16 minút, zaznamenal jeden strelecký pokus, rozdal štyri hity a zblokoval dve strely. Bol to jeho 88. zápas v NHL za sebou, naposledy chýbal vo svojej prvej sezóne, ktorú nedohral pre zranenie kolena. "Som na chlapcov hrdý, dobre reagovali na priebeh zápasu. Mali sme dobrú prvú tretinu, aj keď sme prehrávali o dva, ten gól v závere tretiny nám veľmi pomohol a myslím, že sme si ho zaslúžili. Bol to dobrý zápas," povedal podľa nhl.com tréner Canadiens Martin St. Louis. Prvý gól v NHL vo svojom druhom zápase v kariére strelil obranca Montrealu Logan Mailloux, ktorého klub povolal z farmy krátko pred zápasom. Dvadsaťjedenročný Kanaďan vyrovnal na 2:2. Góly domácich strelili Bo Horvat, Kyle Palmieri a Anders Lee. Duel pre zranenie nedohral útočník “ostrovanov” Anthony Duclair.

Tatar asistoval taktiež pri prvom góle svojho tímu, ktorý bol zároveň otvárací v podaní Erika Haulu. Fínsky útočník strelou z rohu zaskočil Logana Thompsona a skóroval v druhom zápase za sebou. Víťazstvo Capitals zariadil v extračase svojim druhým presným zásahom v zápase Tom Wilson, keď to v situácii dvoch proti jednému zobral na seba a štvrtýkrát v kariére rozhodol v predĺžení. "Čakal som čo spraví obranca a napokon som sa rozhodol, že to skúsim sám. Beriem to," povedal Wilson, ktorý má na konte už päť gólov a skóroval vo všetkých štyroch dueloch novej sezóny. Vyrovnal tak klubový rekord Capitals, pred ním to dokázali Alexander Ovečkin (2013/14), Mike Gartner (1987/88) a Dennis Maruk (1979/80). Gólový účet v novej sezóne si otvoril aj Ovečkin, keď zvýšil na 3:1 pre Washington a dal svoj 854. gól v kariére. Na vyrovnanie rekordu NHL Wayna Gretzkého potrebuje ešte 40 presných zásahov. V stretnutí sa predstavili aj ďalší Slováci Šimon Nemec (Jersey) a Martin Fehérváry (Washington). Prvý menovaný ukončil zápas s mínuskou a 17:57 minútami na ľade, Fehérváry rozdal tri hity a zablokoval rovnaký počet striel. "Nezaslúžili sme si dnes vyhrať. Súper nás prekorčuľoval a bol jednoducho lepší,” povedal kapitán "diablov" Nico Hischier, ktorý v prvej minúte druhej tretiny strelil dva góly v priebehu 10 sekúnd a z 1:3 domáci blekovo vyrovnali na 3:3. Hischier prekonal klubový rekord Wilfa Paiementa z 19. novembra 1977, ktorý skóroval dvakrát v priebehu 24 sekúnd.

V akcii bol aj Martin Pospíšil, ktorého Calgary prehralo na ľade Seattlu 1:2 po predĺžení. Slovenský center nastúpil znovu v druhej formácií, na ľade strávil 12:46 minúty, rozdal tri hity a zblokoval jednu strelu. Flames prehrali prvýkrát v sezóne, ich štvorzápasovú víťaznú sériu zastavil v predĺžení kapitán Jordan Eberle. V riadnom čase sa v drese Kraken presadil Chandler Stephenson, brankár Joey Daccord zaznamenal 21 zákrokov a Seattle vyhral tretí zápas v rade. Flames chýbal jeden zápas, aby vytvorili klubový rekord v počte víťazstiev od začiatku nového ročníka, štyrmi víťazstvami rozbehli aj sezóny 1993/94 a 2009/10. Jediný nezdolaný tím v NHL tak už je len Winnipeg (4-0-0). V drese Calgary chýbal pre zranenie Samuel Honzek, slovenského útočníka zapísal kanadský klub na listinu zranených hráčov.

Obranca Erik Černák si pripísal druhú asistenciu v sezóne. V zápase na ľade Ottawy sa podieľal na prvom góle Tampy Bay, ktorá napokon prvýkrát v novom ročníku prehrala. Na triumfe "senátorov" 5:4 mal najvýraznejšiu zásluhu útočník Drake Batherson, ktorý strelil dva góly a na jeden prihral. Bol to jeho druhý trojbodový zápas v sezóne. Hostia dokázali v zápase stiahnuť manko 0:2 aj 2:3, no napokon odišli bez bodov. Černák získal druhý kanadský bod v sezóne v 22. minúte. Za stavu 0:2 posunul puk partnerovi z obrannej dvojice Ryanovi McDonaghovi, ktorého krížnu prihrávku zužitkoval Nikita Kučerov na presnú strelu bez prípravy. Ruský útočník má po štyroch odohratých zápasoch na konte už sedem gólov, čo na štarte sezóny dokázal ako prvý hráč v klubovej histórii. Oba tímy majú na konte po šesť bodov, Ottawa však odohrala už päť zápasov, Tampa Bay štyri. Černák strávil na ľade celkovo 19:49 min a do štatistík si pripísal aj jeden plusový bod. Víťazstvo Senators vychytal Anton Forsberg (25 zákrokov), v treťom zápase za sebou chýbal zranený Linus Ullmark. Prvý gól v drese "bleskov" strelil Jake Guentzel, ktorý v lete podpísal sedemročnú zmluvu na 63 miliónov dolárov.

Piatu prehru v sezóne utrpeli hráči Nashvillu, keď nestačili doma na Detroit (2:5) a ako jediný tím v súťaži sú stále bez bodu. Po výraznom letnom posilnení je takýto slabý štart veľkým sklamaním. Predators majú skóre 10:23 a prvýkrát v klubovej histórii začali sezónu piatimi prehrami. Prvý gól v drese "predátorov" strelil bývalý kapitán Tampy Bay Steven Stamkos, ktorý na začiatku tretej tretiny v presilovke vyrovnal na 2:2. To však bolo zo strany domácich všetko, pretože hostí dostal späť do vedenia Andrew Copp a v závere skórovali do prázdnej bránky Simon Edvinsson a opäť Copp. Brankár Alex Lyon kryl 37 striel. "Naše výkony nie sú konzistentné. Máme veľmi dobré pasáže, ale potom prídu slabšie momenty. Je ťažké vyhrať v tejto lige, keď nehráte dobre celých 60 minút," povedal Stamkos, ktorý strelil 215. gól v presilovke a na 13. mieste v histórii vyrovnal zápis Joea Nieuwendyka. Steve Yzerman sa stal šiestym mužom v histórii, ktorý dosiahol 1000 víťazstiev v NHL ako hráč aj generálny manažér. Pred súčasným GM Red Wings dosiahli tento míľnik Bobby Clarke, Bob Gainey, Bob Murray, Bob Pulford a Doug Wilson.

Matt Duchene strelil dva góly a pomohol Dallasu v repríze uplynulého finále Západnej konferencie k víťazstvu 4:1 nad Edmontonom. Duchene otvoril skóre 26 sekúnd pred koncom druhej tretiny, keď využil presilovku. "Prvých 35 minút sme hrali hrozne, ale boli sme trpezliví a potom sa to rozbehlo," povedal Duchene. Jake Oettinger zaznamenal 30 úspešných zákrokov, v štyroch zápasoch inkasoval len šesť gólov. Prekonal ho len Leon Draisaitl, ktorý strelil svoj 350. gól v NHL. Asistenciu si pripísal Connor McDavid a natiahol bodovú sériu na päť zápasov.

V súboji dvoch posledných víťazov Stanley Cupu vyhrala Florida nad Vegas 4:3, keď 17 sekúnd pred koncom predĺženia rozhodol obranca Gustav Forsling. Panthers trikrát v zápase prehrávali, ale vždy našli odpoveď. Zdecimovaná Florida hrala stále bez Aleksandra Barkova, Matthewa Tkachuka, chýbal aj Jonah Gadjovich a pre platový strop nemohli povolať hráča z farmy. Panthers tak nastúpili len s 11 útočníkmi a šiestimi obrancami, pričom v útoku musel hrať lotyšský obranca Uvis Balinskis. Brankár Sergej Bobrovskij chytil 23 striel a v 705. zápase zaznamenal 399. víťazstvo. Môže sa stať najrýchlejším brankárom so 400 triumfami, Henrik Lundqvist na túto métu potreboval 727 zápasov. "Toto víťazstvo si veľmi cením. Boli sme v ťažkej situácii, ale zvládli sme to. Mali sme nejaké straty pukov, ale viete čo? Vôbec ma to netrápi, pretože Sergej pochytal čo bolo treba. Každý išiel na doraz, veľmi sa mi páčil prístup celého tímu," povedal tréner Floridy Paul Maurice. Brankár Vegas Iľja Samsonov mal 45 zákrokov a vyrovnal na druhom mieste zápis Marca-Andreho Fleuryho. Klubový rekord drží Adin Hill (47 zákrokov).

Igor Šesťorkin zaznamenal 34 úspešných zákrokov a pomohol NY Rangers k víťazstvu 4:1 na ľade Toronta. Dvakrát skóroval Chris Kreider, gólovo sa presadili aj Alexis Lafreniere a Artemij Panarin, obaja bodovali vo všetkých piatich dueloch sezóny. Jediný gól Maple Leafs strelil Auston Matthews.


výsledky:

Ottawa - Tampa Bay 5:4 /E. ČERNÁK (Tampa) 0+1/,
Nashville - Detroit 2:5,
Dallas - Edmonton 4:1,
Florida - Vegas 4:3 pp,
Columbus - Minnesota 1:3,
New Jersey - Washington 5:6 pp /T. TATAR (Jersey) 0+1/,
NY Islanders - Montreal 4:3 pp a sn /J. SLAFKOVSKÝ 0+2/,
Philadelphia - Vancouver 0:3,
St. Louis - Carolina 4:3,
Toronto - NY Rangers 1:4,
Chicago - Buffalo 2:4,
Utah - Boston 2:1 pp,
Seattle - Calgary 2:1 pp