Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 14. október 2024Meniny má Boris
< sekcia Šport

Slováci získali v Baku tri body, Azerbajdžan zdolali 3:1

Na snímke vľavo Stnislav Lobotka (Slovensko) a vpravo v popredí Badavi Hüsejnov (Azerbajdžan) v zápase 4. kola C-divízie Ligy národov Azerbajdžan - Slovensko 14. októbra 2024 v Baku v Azerbajdžane. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Pravdepodobne kľúčový duel z hľadiska boja o postup do B-divízie odohrajú zverenci Francesca Calzonu 16. novembra v Štokholme proti priamemu konkurentovi Švédsku.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Baku 14. októbra (TASR) - Slovenská futbalová reprezentácia zvíťazila nad domácim Azerbajdžanom 3:1 v zápase C-divízie Ligy národov. S desiatimi bodmi figuruje priebežne na čele tabuľky 1. skupiny o tri body pred Švédskom, ktoré však čakal večerný duel v Estónsku.

Slováci v pondelkovom súboji so 113. tímom rebríčka FIFA s ťažkosťami potvrdili rolu favorita. Na Štadióne Tofika Bachramova v Baku otvorili skóre v 15. minúte zásluhou vlastného gólu domáceho stopéra Rahila Mammadova. V 38. minúte vyrovnal hlavou Tural Bajramov. Azerbajdžan prišiel v 70. minúte o vylúčeného Mahira Emreliho a oslabenie neustál, keď o trojbodovom zisku hostí rozhodol Lukáš Haraslín. V závere ešte prikrášlil triumf striedajúci Dávid Ďuriš. Stredopoliar Ondrej Duda nastúpil na jubilejný 80. medzištátny zápas.

Pravdepodobne kľúčový duel z hľadiska boja o postup do B-divízie odohrajú zverenci Francesca Calzonu 16. novembra v Štokholme proti priamemu konkurentovi Švédsku. Účinkovanie v Lige národov uzavrú 19. novembra v Trnave proti Estónsku.

1. skupina C-divízie Ligy národov - 4. kolo:

Baku

Azerbajdžan - Slovensko 1:3 (1:1)

Góly: 38. T. Bajramov - 15. Mammadov (vlastný), 75. Haraslín, 87. Ďuriš. ŽK: Emreli, G. Alijev (obaja Azer.) ČK: 70. Emreli (po druhej ŽK). Rozhodovali: Saggi - Jensen, Dale (všetci Nór.), 4148 divákov.

Azerbajdžan: Dženetov - G. Alijev (84. A. Hüsejnov), Mammadov, B. Hüsejnov, Krivocjuk (46. Machmudov) - Isajev (76. Dadašov), Nurijev (88. Abdullajev), Čafargulijev - T. Bajramov, Emreli, Šejdajev (76. Akmedzade)

Slovensko: Rodák - Pekarík (90. Tomič), Šatka, Škriniar, Hancko - Duda (90. Rigo), Lobotka (83. Hrošovský), Bénes - Suslov, Strelec (83. Tupta), Haraslín (83. Ďuriš)


Slováci nastúpili s jedinou zmenou v základnej zostave v porovnaní s piatkovým domácim duelom so Švédskom (2:2). Po boku kapitána Škriniara hral na stopérskom poste Šatka namiesto potrestaného Vavra. V 6. minúte Šejdajev oklamal Pekaríka, ale prvá šanca zápasu z toho po jeho centri do pokutového územia nebola. Slováci otvorili skóre v 15. minúte, keď si po prudkom centri Hancka do šestnástky zrazil loptu do vlastnej brány Mammadov - 0:1. Azerbajdžan mohol vyrovnať v 21. minúte. Na zadnej žrdi nechali hostia úplne voľného T. Bajramova, ktorý zblízka v čistej príležitosti neprekonal Rodáka. Inkasovaný gól nabudil domácich k väčšej aktivite, no v 27. minúte zabudli na Haraslína. Slovenský krídelník však po krížnej prienikovej prihrávke Dudu vypálil vedľa brány. Domáci sa za podpory riedko obsadených tribún naďalej tlačili dopredu a v 38. minúte vyrovnali. T. Bajramov po centri Šejdajeva tentokrát hlavičkou nedal Rodákovi šancu na zákrok - 1:1.

Obrat v skóre mohol nastať krátko po prestávke. V šanci sa ocitol nový muž na ihrisku Machmudov, Škriniar obetavým zákrokom pred bránkovou čiarou poslal loptu do bezpečia. O chvíľu neskôr napriahol spoza šestnástky Isajev, Rodák nemusel zasahovať. Na dostrel súperovej brány sa dostali aj hostia. V 54. minúte však Bénesov pokus minul cieľ a cestu do siete si nenašla lopta ani po hlavičke Strelca po hodine hry. Slovenský útočník sa v ďalšej príležitosti ocitol v 64. minúte, ale opäť nemal presnú mušku. Od 70. minúty mali Slováci o jedného hráča v poli naviac po tom, ako sa Emreli vyfauloval na Haraslínovi. Domáci sa stiahli do defenzívnej ulity, ale dlho neodolali. Haraslín v 75. minúte ukázal svoje majstrovstvo, keď si pred šestnástkou prebral loptu a poslal ju parádnou strelou presne k ľavej žrdi - 1:2. V závere ešte po prihrávke Tuptu prikrášlil triumf druhý striedajúci hráč Ďuriš - 1:3.

Hlasy po zápase /zdroj: STVR/:

Lukáš Haraslín, autor víťazného gólu SR: "Miestami to bol z našej strany kostrbatý výkon. Nedarilo sa nám robiť veci tak, ako sme si povedali pred zápasom. Azerbajdžan hrozil z toho, o čom sme vedeli. Trochu sme si nedali na to pozor, ale v závere sme sa snažili kontrolovať priebeh a zaslúžene vyhrali. Dosť tomu pomohla červená karta, ale snažíme sa tlačiť dopredu. Mali sme možnosť vidieť, že na tejto úrovni už nie je slabého súpera."

Ondrej Duda, stredopoliar SR: "Bol to veľmi náročný zápas. Som rád, že práve môj 80. zápas bol víťazný a verím, že ich ešte bude pribúdať. Súper mal nejaké brejky po našich nie ideálnych rozohrávkach. Myslím si, že aj ani v druhom polčase sme nerobili to, čo sme mali, nepressovali sme a boli sme veľmi pasívni. Z toho pramenilo, že si to súper vedel prihrať a vytvoriť si šance."

tabuľka:

1. SLOVENSKO 4 3 1 0 8:3 10

2. Švédsko 3 2 1 0 8:3 7

3. Estónsko 3 1 0 2 3:5 3

4. Azerbajdžan 4 0 0 4 3:11 0



ďalší program SR v Lige národov (časy sú v SEČ):

sobota, 16. novembra: Švédsko - SR /20.45, Štokholm/

utorok, 19. novembra: SR - Estónsko /20.45, Trnava/


/vyslaný redaktor TASR Lukáš Gálik /