Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 12. september 2024Meniny má Mária
< sekcia Šport

Slováci začnú proti domácemu Švédsku, skupinu zakončia s Fínmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Budúcoročný šampionát sa uskutoční od 9. do 25. mája.

Štokholm/Herning 21. augusta (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti odštartujú svoje účinkovanie na budúcoročných majstrovstvách sveta vo Švédsku a Dánsku zápasom proti domácim Švédom. Úvodný duel v štokholmskej A-skupine odohrajú v piatok 9. mája o 20.20 h. V základnej skupine sa stretnú ešte so Slovinskom, Rakúskom, Francúzskom, Kanadou, Lotyšskom a Fínskom.

Organizátori zverejnili v stredu rozpis prostredníctvom oficiálneho webu Medzinárodnej hokejovej federácie (IIFH). Slováci odohrajú s "Tre Kronor" oficiálny otvárací duel turnaja. V rovnakom čase sa uskutoční aj prvý zápas v B-skupine v Herningu medzi úradujúcimi majstrami sveta Čechmi a Švajčiarskom. Po dni voľna čaká mužstvo trénera Craiga Ramsayho ďalší súboj v nedeľu 11. mája, keď nastúpia proti Slovinsku (12.20 h), ktoré sa vracia do elitnej kategórie. Následne budú mať necelých 24 hodín, aby sa pripravili na pondelkový zápas s Rakúskom (16.20). V stredu 14. mája si zmerajú sily s Francúzmi o 16.20. Po dvoch voľných dňoch odohrajú v sobotu duel vo večernom čase s Kanadou (20.20). Slovákov čaká o 20.20 h aj stretnutie s Lotyšskom (18. mája) a skupinovú fázu zakončia v utorok 20. mája súbojom s Fínskom (16.20).

Štokholm organizoval svetový šampionát, na ktorom sa zúčastnili Slováci aj v rokoch 2012 a 2013, vtedy v spolupráci s Helsinkami. Slovensko sa v oboch prípadoch predstavilo v základnej skupine vo Fínsku. "Snažili sme sa zostaviť program, ktorý zaujme všetkých fanúšikov, ktorí milujú hokej a ktorí v máji 2025 navštívia Štokholm a Herning. Je tiež dôležité, aby sa program vytvoril férovo a ponúkol dobrú príležitosť pre všetky tímy, aby podali čo najlepší výkon. A myslíme si, že sa nám to podarilo a sme si absolútne istí, že nás čaká úžasný turnaj," uviedol pre IIHF generálny sekretár a výkonný riaditeľ štokholmského organizačného výboru Tony Wirehn.

V "béčku" sa pobije o postup Česko, Dánsko, Nemecko, Nórsko, Švajčiarsko, Maďarsko, Kazachstan a USA. "Veľmi sa tešíme na 30 vzrušujúcich zápasov v Herningu. Nikdy nezabudneme na obrovskú podporu, ktorej sa nám dostalo od všetkých týchto vášnivých fanúšikov hrdých hokejových národov počas MS 2018 v Herningu a Kodani. Dúfame, že sa všetci opäť zúčastnia na tomto úžasnom podujatí aj v Herningu a Štokholme," povedal Ulrik Larsen, šéf organizačného výboru v Herningu.

Budúcoročný šampionát sa uskutoční od 9. do 25. mája. Súboje v základných skupinách sa odohrajú od piatka 9. mája do utorka 20. mája, štvrťfinále je na programe o dva dni neskôr, semifinále v sobotu a zápasy o medaily v nedeľu 25. mája.



Zloženie základných skupín MS 2025 vo Švédsku a Dánsku:

Štokholm (A-skupina): Kanada, Švédsko, Fínsko, SLOVENSKO, Francúzsko, Lotyšsko, Rakúsko, Slovinsko

Herning (B-skupina): USA, Česko, Švajčiarsko, Nemecko, Dánsko, Nórsko, Kazachstan, Maďarsko



Program SR v štokholmskej A-skupine MS 2025:

piatok 9. mája o 20.20: Švédsko - SLOVENSKO

nedeľa 11. mája o 12.20: SLOVENSKO - Slovinsko

pondelok 12. mája o 16.20: Rakúsko - SLOVENSKO

streda 14. mája o 16.20: SLOVENSKO - Francúzsko

sobota 17. mája o 20.20: Kanada - SLOVENSKO

nedeľa 18. mája o 20.20: SLOVENSKO - Lotyšsko

utorok 20. mája o 16.20: SLOVENSKO - Fínsko